Politik

Analytiker: Ikke tilfældigt, at Løkke udfordrer Trump på den dagsorden

Lars Løkke Rasmussens tid i international klimapolitik huskes blandt andet for dyre flybilletter og dårligt engelsk. Nu leder han nyt initiativ.

Det er ikke tilfældigt, at Lars Løkke Rasmussen (V) har sat sig i spidsen for en international koalition, der skal modarbejde Donald Trumps beslutning om at trække USA ud af den globale klimaaftale.

For selvom den danske regering af og til bliver beskyldt for at føre en ”sort” klima- og miljøpolitik, er det et område, den danske statsminister interesserer sig for.

Det siger TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

- Det er lidt overset herhjemme, at Lars Løkke Rasmussen faktisk har haft som ambition at nå nogle resultater på det globale klimaområde, siger Peter Lautrup-Larsen og tilføjer:

- Så ved jeg godt, at man herhjemme vil sige, at regeringen ikke er grøn nok, men der skal man bare huske på, at der altså er en vis afstand mellem de klimamål, vi har i Danmark, og de klimamål, man arbejder med internationalt.

Fløj på 1. klasse som GGGI-formand

Lars Løkke Rasmussens første tid på den internationale klimascene har dog langt fra kun været præget af gode overskrifter.

I forbindelse med det store klimatopmøde COP15 i København i 2009 kom den danske statsminister for alvor i fokus. Mødet endte som en fiasko uden de store resultater, og på særligt de sociale medier blev der gjort grin med hans engelskkundskaber.

Den negative omtale fortsatte, da det i 2013 kom frem, at Lars Løkke Rasmussen som formand for den internationale klimaorganisation Global Green Growth Institute (GGGI) havde brugt over en million kroner på 49 rejsedage. Blandt andet på flyrejser på 1. klasse.

I udlandet var indtrykket af den danske statsminister dog noget anderledes, siger Peter Lautrup-Larsen.

- GGGI var også et sted, hvor han opbyggede netværk. Så for ham og en række af de mennesker og ledere, han nu skal samarbejde med, er det nok naturligt, at han er den rigtige mand i spidsen for den nye klimakoalition, siger Peter Lautrup-Larsen.

Ser gode forretningsmuligheder

Konkret består Lars Løkke Rasmussens nye klimasamarbejde, der har fået navnet P4G (Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030), af 91 internationale storbyer. De forpligter hinanden til at overholde mange af målene fra den globale klimaaftale indgået i Paris i 2015 og FN’s 17 verdensmål.

Adskillige amerikanske storbyer er med i aftalen, som kan ses som et modsvar til Donald Trumps beslutning om at trække USA ud af Paris-aftalen.

Selv siger den danske statsminister, at det kommer til at koste milliarder og atter milliarder at nå målene, men han ser også gode forretningsmuligheder i det nye samarbejde.

- Og det er jo derfor, vi gerne vil indgå partnerskaber med lande, byer og virksomheder for at udvikle helt konkrete løsninger, der gør, at vi kan nå de her verdensmål, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

I konflikt med Trump?

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har ikke reageret på Lars Løkke Rasmussens nye klimakoalition, og ifølge Peter Lautrup-Larsen er det heller ikke sikkert, at det kommer til at ske.

De amerikanske delstater har nemlig en høj grad af selvstændighed og kan derfor selv vælge at forfølge bestemte klimamål, selvom Donald Trump har trukket landet ud af Paris-aftalen.

- Jeg ved ikke, hvor stor kontroversen bliver, og jeg ved ikke, hvad Donald Trump tænker. Men det er klart et signal i en anden retning, end det Trump står for, siger Peter Lautrup-Larsen.

Onsdag eftermiddag skal Lars Løkke Rasmussen tale ved FN's generalforsamling i New York.

. Video: Morten Nielsen