Politik

Danmark støtter afrikansk militærstyrke med millionbeløb

7,5 millioner kroner sender Danmark til afrikansk militærstyrke med 5000 soldater mod migration og terrorisme.

Danmark giver 7,5 millioner kroner til en ny afrikansk militærstyrke imod menneskesmuglere og terrorister i fem lande syd for Sahara.

Det oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Styrken G5 Sahel Joint Force har soldater fra Mali, Burkina Faso, Niger Tchad og Mauretanien. Styrken skal efter planen bestå af 5000 mand. Den skal stå klar om få måneder. EU betaler 375 millioner kroner til styrken.

- Det er altid vigtigt at arbejde for at finde regionale løsninger på regionale udfordringer. Og det er netop det, der er tanken bag det styrkede samarbejde mellem G5-landene, siger Anders Samuelsen i en skriftlig kommentar.

Han understreger, at styrken ikke alene kan stoppe de mange afrikanske migranter mod Europa.

- Danmark er derfor sammen med internationale partnere aktivt engageret i at udvikle og stabilisere Sahel-regionen gennem en koordineret indsats med henblik på at adressere de grundlæggende årsager til blandt andet terrorisme og irregulær migration, siger Anders Samuelsen.

Hercules-fly til Mali

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) påpeger, at dansk ulandsbistand blandt andet skal hjælpe unge i Sahel. Regionen har verdens hastigst voksende og yngste befolkning.

- Den indsats, vi yder fra dansk side, er med til at skabe fremtidsudsigter for regionens unge. Blandt andet ved at støtte udviklingen af den private sektor. Samtidig sætter vi fokus på piger og kvinders rettigheder og skaber adgang til familieplanlægnings-ydelser, siger Ulla Tørnæs.

Danmark har sendt et Hercules-transportfly og over 60 mand til FN's fredsbevarende mission i Mali. Det påpeger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

- Her arbejder vores styrker sammen med soldater fra mange andre lande. Samtidig bidrager vi til undervisning af lokale styrker, så de bliver bedre til selv at tage hånd om problemerne, siger Claus Hjort Frederiksen.

Fem millioner til civilsamfund

Den danske støtte til styrken suppleres af fem millioner kroner til civilsamfundet. Beløbet skal blandt andet styrke parlamentarikeres og ngo'ers kontrol med sikkerhedssektoren.

Regeringen har udnævnt ambassadør Lars Faaborg-Andersen, som har været EU-delegationschef, som særlig repræsentant for Sahel/Maghreb.

Han skal styrke sammenhængen mellem Danmarks indsats i Sahel-regionen og Nordafrika med særlig fokus på terrorisme og migration.