Politik

Thulesen Dahl: Vi afgør, om Messerschmidt stiller op

Meld- og Feld-sagen er stadig ikke afgjort, og indtil da svæver Morten Messerschmidts politiske fremtid i det uvisse.

Det er Dansk Folkeparti, der bestemmer, om Morten Messerschmidt kan stille op til Folketinget. Ikke EU.

Selv hvis undersøgelsen af mulig svindel med EU-midler ikke er færdig, når der bliver udskrevet folketingsvalg næste gang, kan DF-profilen godt stille op til Folketinget. Det forsikrer Kristian Thulesen Dahl på DF's årsmøde i Herning. 

- Det bliver ikke Olaf (EU's antisvindelenhed, red.), der kommer til at afgøre, om Morten kan være kandidat for DF. Det er noget, vi selv afgør. Og det vil vi gøre uafhængigt af, om de er færdige med deres undersøgelse eller ej, lyder det fra partiformanden. 

Stemmeslugerens karriere på standby

For første gang siden sagen om Meld og Feld og den mulige svindel med EU-midler er Morten Messerschmidt tilbage blandt Dansk Folkepartis medlemmer ved partiets årsmøde.

Morten Messerschmidt er stadig populær i partiets bagland. Der er mange, der gerne vil trykke hånd og snakke med ham ved landsmødet i Herning. Her poserer han med et partimedlem.

Han vendte i juni tilbage til Europa-Parlamentet efter mere end syv måneders sygemelding på grund af stress, udløst af virakken om svindelanklagerne.

Men Morten Messerschmidt meddelte allerede for tre år siden, at han ikke vil genopstille til Europa-Parlamentet. Så hvad nu?

Umiddelbart virker en post i Folketinget som det sandsynlige næste skridt for stemmeslugeren. Messerschmidt slog alle rekorder med 465.000 personlige stemmer ved Europa-Parlamentsvalget i 2014.

Det betyder ikke, at jeg så øjeblikkeligt skal fare rundt og lede efter en folketingskreds.

Morten Messerschmidt (DF) om opbakning fra partiformanden

Men siden svindelsagens begyndelse for et års tid siden har den populære politikers karriere stået på standby. Den afhænger efter alt at dømme af den redegørelse, der er undervejs fra antisvindelenheden i Bruxelles. 

- Der er længe til næste valg

Selv siger Morten Messerschmidt om sine karriereplaner, at det "godt kunne være en ambition på et eller andet tidspunkt" at stille op til Folketinget igen.

- Men det er slet ikke det, der er mit fokus lige nu. Der er to år tilbage af min tid i parlamentet, og der er lang tid til et folketingsvalg, siger han til TV 2. 

Så du overvejer din politiske fremtid?

- Enhver politiker bør overveje sin politiske fremtid al den stund, at man maksimalt kan planlægge tre-fire år frem i tiden. Det, jeg først og fremmest gør mig af overvejelser, er, at de mennesker, der har stemt på mig, skal have omsat deres stemmer til politisk arbejde. Og det er jeg selvfølgelig leverandør af.

Messerschmidt udtaler sig ved Dansk Folkepartis årsmøde i Herning. Video: Anders Masannek Jørgensen

Messerschmidt og Thulesen Dahl "fører samtaler". Og europaparlamentarikeren er "utrolig glad" for partiformandens tilkendegivelse af, at det er DF og ikke EU, der bestemmer, om han kan opstille til Folketinget en dag. 

- Det tager jeg som et skulderklap, siger han.

- Men det betyder ikke nødvendigvis, at jeg så øjeblikkeligt skal fare rundt og lede efter en folketingskreds.

DF har iværksat advokatundersøgelse

Morten Messerschmidt afviser alle anklager om muligt bedrageri og uberettiget brug af EU-støtte, fortalte han i et interview med TV 2's politiske redaktør, Anders Langballe, i juni.

- Jeg afviser, at der på nogen måde er foregået noget, der kan kaldes kriminelt, at jeg skulle have beriget mig selv eller hvad folk har spekuleret i, sagde han og erkendte at have rodet og sjusket. 

Dansk Folkeparti har iværksat sin egen advokatundersøgelse af sagen til internt brug. Kristian Thulesen Dahl vil hverken fortælle, hvad advokaterne er kommet frem til, eller om offentligheden nogensinde får undersøgelsen at se.

Og ingen aner, hvornår der kommer en redegørelse fra Olaf i Bruxelles. 

Kristian Thulesen Dahl understreger, at "Morten er et godt bidrag til Dansk Folkeparti". Han vil ikke forholde sig til det scenarie, at Olaf finder Messerschmidt skyldig i svindel. 

- Jeg synes, vi bliver nødt til at tage tingene i den rigtige rækkefølge. Der er nogen, der sidder og undersøger de her sager, og det er vigtigt, de bliver færdige med de undersøgelser, siger han.

Sagen skadede partiet

Morten Messerschmidts skygge rakte sidste år helt fra Bruxelles til Danmark.

Mens sagen kørte på sit højeste, dykkede partiet i meningsmålingerne og styrtblødte medlemmer. Den hårde periode tilskriver partiet selv "efterårets krise omkring Meld og Feld", skriver DF's organisatoriske næstformand Carl Christian Ebbesen i årsmødeberetningen. 

Selvom udviklingen vendte i marts, er der stadig over 3000 DF'ere til forskel på nu - hvor der er 13.930 medlemmer - og storhedstiden omkring valget i 2015. 

Jeg mener, at vi har gjort det, vi kan gøre i den her sag. Vi har gjort boet op så at sige.

Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkepartis formand

Det store spørgsmål er nu, om Morten Messerschmidt kommer til at skade partiet ved kommunalvalget i november.

Hvad med kommunalvalget? 

Hvad tænker du om risikoen for, at der kan komme en afgørelse fra Olaf op til kommunalvalget og fjerne fokus og skade jeres chancer? 

- Det bruger jeg faktisk ikke ret meget tid på at tænke over, for det er jo helt ude af vores hænder, siger Kristian Thulesen Dahl roligt til TV 2, da de 900 medlemmer, der var med i år, har klappet af ham for sidste gang og er ved at bevæge sig ud af Herning Kongrescenter. 

- Ting, der er op til en selv at gøre noget ved, det skal man gøre noget ved. Og ting, der er ude af ens hænder, skal man acceptere er ude af ens hænder, og så må man gøre det, man kan gøre.

- Jeg mener, at vi har gjort det, vi kan gøre i den her sag. Vi har gjort boet op så at sige. Vi har lagt alle de penge, der har været mellem EU og vores parlamentarikere og Dansk Folkeparti ind på en spærret konto, der er til rådighed for Europa-Parlamentet. Og så er der en juridisk vurdering, der må gøres. Vi kan ikke gøre andet end at afvente og se, hvad de kommer frem til, siger partiformanden. 

Sagerne om Meld, Feld, Karlsson og Messerschmidt

 1. 2012

  1. Meld blev grundlagt

   Meld bliver grundlagt, delvist finansieret af EU. 

   Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk, europæisk alliance.

   Organisationen samlede de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti - herunder Dansk Folkeparti.

  2. Feld blev grundlagt

   Feld bliver grundlagt umiddelbart efter Meld.

   Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske, politiske debat.

   Feld står for Foundation for a Europa of Liberties and Democracy.

  3. Morten Messerschmidt i ledelsen

   Morten Messerschmidt bliver en del af ledelsen i Meld.

 2. 2014

  1. Morten Messerschmidt får stort valg

   Dansk Folkeparti får et historisk godt valgresultat til europaparlamentsvalget og bliver Danmarks største parti.

   Valget er i særlig grad en personlig succes for Morten Messerschmidt, der slår Poul Nyrup Rasmussens rekord for flest personlige stemmer ved et EP-valg. Han bliver formand for en fire mand stor DF-gruppe i parlamentet.

  2. Rikke Karlsson bliver indskrevet i Melds bestyrelse

   Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, der begge er blandt de fire medlemmer af DF i parlamentet, bliver indskrevet som medlemmer af bestyrelsen i Meld og Feld.

   De var ikke til stede ved generalforsamlingen, men havde ifølge Morten Messerschmidt givet mundtligt tilsagn om, at de ønskede at være med. Dokumenterne er underskrevet af ham.

 3. 2015

  1. Rikke Karlsson melder sig ud af DF

   Rikke Karlsson har i løbet af 2015 flere gange bedt om indsigt i, hvad Meld og Feld bruger sine penge på.

   Det har hun gjort hos Morten Messerschmidt, som er en ledende figur i både partiet og fonden. 

   Ifølge Rikke Karlsson nægter han hende imidlertid indsigt, og det får hende til at melde sig ud af Dansk Folkeparti og blive løsgænger i Europa-Parlamentet.

   Messerschmidt svarede, at der ikke var nogen grund til bekymring og sagde om sin tidligere partifælle til Berlingske:

   - Det virker på mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende.

  2. Meld og Feld lukker

   Meld og Feld blev lukket ved udgangen af 2015.

 4. 2016

  1. DF skal betale misbrugte midler tilbage

   Den politiske ledelse i europaparlamentet, præsidiet, afgør, at Dansk Folkeparti skal betale 2,9 millioner kroner tilbage.

   Det skyldes, at penge fra Meld og Feld ifølge præsidiet er blevet brugt til at føre valgkamp i Danmark, mens Morten Messerschmidt har været en ledende figur.

   Partiet har siden betalt 1,6 millioner kroner tilbage, men nægter at betale de sidste 1,3 millioner kroner.

  2. Rikke Karlsson politianmelder Messerschmidt

   Rikke Karlsson anmelder Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

   Hun anklager ham for at have misbrugt hendes identitet, da han meldte hende ind i Meld og Feld uden hendes vidende.

   I samme forbindelse siger Jørn Dohrmann også, at han ikke vidste, at han var medlem af bestyrelsen. Han er dog ikke en del af politianmeldelsen.

  3. Messerschmidt trækker sig som DF-formand

   Morten Messerschmidt erkender, at han har begået fejl i processen med Meld og Feld og trækker sig derfor som leder af Dansk Folkepartis nu tre mand store gruppe i Europa-Parlamentet.

   Han fastholder dog, at både Karlsson og Dohrmann havde givet ham mundtligt tilsagn, men han erkender at have fejlet med dokumentationen.

  4. Rikke Karlsson fastholder sag

   Morten Messerschmidts tilbagetræden som DF-formand og erkendelse af visse fejl får ikke Rikke Karlsson til at trække sin politianmeldelse tilbage.

   Hun understreger, at det er et DF-anliggende og ikke direkte relateret til hendes sag.

  5. Vistisen bliver ny gruppeformand

   Anders Vistisen overtager posten som gruppeformand og bebuder, at der skal strammes op på procedurerne i partiet.

    

  6. EU-støtte brugt til DFs sommergruppemøder

   DF's Kristian Thuelsen Dahl (th) og Peter Skraarup (tv) på partiets sommergruppemøde i Skagen onsdag d. 5. august 2015.

   Over to år - i 2014 og 2015 - har Dansk Folkeparti brugt 200.000 kroner, partiet har fået i EU-støtte til at finansiere partiets sommergruppemøder, fortæller DR og Ekstra Bladet. Eksperter vurderer, at det er ulovligt. Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen erklærer sig parat til at betale beløbet tilbage, hvis pengene er brugt ulovligt. 

  7. Første politiker afhøres

   EU’s antisvindelenhed Olaf påbegynder afhøringerne af personer i sagen om Melds mulige misbrug af EU-midler. Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti afhøres som den første i sagen, skriver DR.

  8. DF betaler 200.000 kroner tilbage

   Dansk Folkeparti betaler 200.000 kroner tilbage, som partiet fik fra den europæiske gruppe Meld. Det oplyser partiformand Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.

  9. Morten Messerschmidt smides ud af DFs ledelse

   Partiformand Kristian Thulesen Dahl siger til DR's TV Avisen, at partiet har besluttet at smide Morten Messerschmidt ud af partiets centrale organ, koordinationsudvalget. Det tæller foruden Thuelsen Dahl også næstformand Søren Espersen, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og indtil i dag Morten Messerschmidt.