Politik

Derfor er statsministeren ikke den mest magtfulde i Danmark

Regeringen får intet igennem uden, at det er blåstemplet af Dansk Folkeparti.

Blot en fjerdedel af danskerne mener, at det er landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), der har mest indflydelse i dansk politik. 

Derimod peger næsten dobbelt så mange (48 procent) på Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, som den, der reelt bestemmer. Det viser en ny Megafon-måling for TV 2 og Politiken

- Når man kigger på den parlamentariske situation, sidder Kristian Thulesen Dahl jo også med det 90. mandat. Så når han bliver opfattet som den mest magtfulde, er det jo også virkeligheden, medgiver Venstres gruppeformand, Søren Gade. 

En parlamentarisk udfordret regering

Der er flere årsager til, at det er lederen af støttepartiet - og ikke lederen af regeringen, der fremstår som den mest indflydelsesrige. Regeringen står i en svær situation, for den står alene med mange af sine politiske ønsker - uden skyggen af flertal til at få sin politik i hus uden Dansk Folkeparti, forklarer TV 2's politiske redaktør, Anders Langballe.

Og det blev kun værre, da regeringen sidste år blev udvidet til også at omfatte Konservative og Liberal Alliance, der - særligt for sidstnævntes vedkommende - står langt fra DF's politik. 

- Det er en regering, der mildt sagt er parlamentarisk udfordret. Når Thulesen Dahl så oven i købet kan bruge Socialdemokratiet til at bygge sig selv op og presse regeringen, så får Dansk Folkeparti meget stor indflydelse, siger Anders Langballe.

Den her regering får ikke noget igennem, som Dansk Folkeparti ikke har blåstemplet.

Anders Langballe, politisk redaktør på TV 2

Det er først og fremmest simpel matematik. Regeringen kan kun mønstre 53 mandater alene og har derfor brug for Dansk Folkepartis 37 for at nå op på de 90, det kræver at danne flertal i Folketinget. For der er ikke så mange andre bud på samarbejdspartnere. 

Dansk Folkeparti kan således stille sig på hælene og forhindre regeringen i at gennemføre sin politik, hvis ikke Thulesen Dahl og co. får det, som de vil have det. 

Det har de gjort ved flere lejligheder. Så sent som i sidste uge stillede en DF'er sig op i Socialdemokratiets gruppeværelse på dagen for de første forhandlinger om regeringens finanslovsudspil og var med til at præsentere et samarbejde udenom regeringen om en udvidelse af togfonden.

Flot spillet 

Det har været en klar prioritet for Kristian Thulesen Dahl at give indtryk af, at det også er ham, der styrer dansk politik, lyder det fra Anders Langballe. 

- Det har han gjort både ved at lave et nært samarbejde med Socialdemokratiet og ved på ingen måde at skjule, at han i høj grad styrer regeringens politik og dispositioner, siger han og nævner forløbet, hvor regeringen opgav drømmen om topskattelettelser og fyringen af Esben Lunde Larsen som fiskeriminister som eksempler. 

- Det er nogle af de forløb, som Kristian Thulesen Dahl har spillet utrolig flot set med DF-briller. For billedet, der skulle efterlades, var, at han bestemte det hele. 

- Han sidder i den grad i en position, hvor han og Dansk Folkeparti formentlig er et af de partier udenfor en regering i nyere politisk historie, der har bestemt mest, siger Anders Langballe.

Flere strenge at spille på

Da TV 2 forholder Kristian Thulesen Dahl selv, at danskerne peger på ham som den mest indflydelsesrige i dansk politik siger han, at sådanne målinger altid skal tages med et gran salt, for "selvfølgelig har en statsminister også masser at skulle have sagt".    

Han er dog ikke blind for partiets gunstige position.  

- Det her med, at vi både kan lave flertal med regeringen, og vi også har fået åbnet døren ind til Socialdemokratiet, det giver Dansk Folkeparti flere strenge at spille på, og når man har flere strenge at spille på, så har man også bedre muligheder for at få sin politik igennem, siger han.

Vi lægger mærke til dramaet

De 26 procent af danskerne, der mener, at det er statsministeren, der har mest indflydelse i dansk politik, lyder måske ikke af meget sammenlignet med de 48 procent, der peger på Kristian Thulesen Dahl.

Men det er dog meget bedre end de 17 procent, der pegede på Løkke, da Megafon stillede danskerne samme spørgsmål tilbage i maj måned. 

Dengang var regeringen blevet tromlet af Dansk Folkeparti på flere vigtige områder. Dansk Folkeparti havde blandt andet spændt ben ved at nægte at gå med til at hæve pensionsalderen og i spørgsmålet om placeringen af den nye politiskole. 

Ifølge lektor Christoph Ellersgaard, der forsker i politisk magt på CBS, spiller den slags også ind på danskernes oplevelse af, hvem der bestemmer. 

- Vi hører tit om magt som noget spektakulært, der sker under forhandlinger, eller når Dansk Folkeparti laver et flertal udenom regeringen med Socialdemokratiet. Vi kan godt lide at høre om magten som et teaterstykke, hvor der sker noget dramatisk, siger han.

- Så alle de små dagligdags ting og forhandlinger, hvor beslutninger tages, og ting afstemmes i fordragelighed, det er jo ikke lige så spændende og kan være svært at følge med i. Så vi lægger måske mere mærke til det, når Kristian Thulesen Dahl gør sig bemærket, end når regeringen gennemfører sin politik.

Nødt til at please Thulesen Dahl

Regeringen har været langsom til at omstille sig til den politiske virkelighed, mener TV 2's politiske redaktør. Det er først nu, den begynder at indrette sig efter, hvor afhængig den egentlig er af Dansk Folkepartis velvilje. 

- Særligt den seneste tid har Lars Løkke Rasmussen næsten gjort en dyd ud af at medvirke i Dansk Folkepartis fortælling om, at det er DF, der bestemmer, siger Anders Langballe.

- Det er ganske enkel realisme. Hvis statsministeren skal have noget igennem, bliver han nødt til at please Kristian Thulesen Dahl, og han ved godt, at det gør han ved at hjælpe med at fortælle, hvor meget Thulesen Dahl bestemmer. 

Men er det ikke farligt? Så længe er der jo heller ikke til næste valg. 

- Jo, det kan man sige. Men hvis regeringen for eksempel havde stået fast på, at topskatten skulle med til forhandlingsbordet, var man aldrig kommet i gang med at forhandle, siger Anders Langballe.

Dansk Folkeparti er et dygtigt parti, og Kristian Thulesen Dahl er en dygtig leder, som er meget klar i spyttet.

Søren Gade, Venstres gruppeformand

- Regeringen synes ikke, det er særlig sjovt, men den har ikke andre muligheder. Den her regering får ikke noget igennem, som Dansk Folkeparti ikke har blåstemplet, lyder meldingen fra TV 2's politiske redaktør. 

- Regeringen skal tage hensyn

Venstres Søren Gade minder om, at "regeringen har serveretten". Derfor mener han, at regeringslederens indflydelse reelt ligger på linje med Kristian Thulesen Dahls. 

- Virkeligheden er jo, at regeringen og Lars Løkke Rasmussen har serveretten og -pligten, og så skal man finde en model, som DF kan støtte. Men det er klart, at et parti som Dansk Folkeparti kan jo stå langt stærkere i profil end tre partier, som er samlet i regeringen, hvor der er hensyn at tage. Og regeringen skal jo tage hensyn til Dansk Folkeparti, siger han og roser Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti. 

Det generer mig ikke, at Dansk Folkeparti står stærkt.  

Søren Gade, Venstres gruppeformand

- Dansk Folkeparti er et dygtigt parti, og Kristian Thulesen Dahl er en dygtig leder, som er meget klar i spyttet. De har nogle prioriterer, dem taler de meget om, og de er dygtige til at få deres prioriteringer igennem i for eksempel finanslovsforhandlingerne. Så der er ingen tvivl om, at det også er personen Kristian Thulesen Dahl, der bliver betragtet som en magtfuld person i dansk politik, og det er jo med rette.

Hånden på dit Venstre-hjerte - er det ikke lidt pinligt, at Lars Løkke Rasmussen er så langt fra Kristian Thulesen Dahl? 

- Nej, det synes jeg faktisk ikke. Lars Løkke er gået frem i befolkningens opfattelsen af, at hvem der bestemmer. Og det generer mig ikke, at Dansk Folkeparti står stærkt. Det er et blåt parti, der støtter en blå regering. De skal kunne se sig selv i den politik, der bliver ført.

- Det her er udtryk for, at Dansk Folkeparti også kan være tilfreds med den regering, vi har, for Thulesen Dahl bliver betragtet som en leder, der får DF's politik igennem, siger Søren Gade.

DF bestemmer mere end i 00'erne

Det er ikke første gang, det er en anden end regeringslederen, der virker til at have størst indflydelse.

Under Helle Thorning-Schmidt-regeringen (2011-2015, red.) var det ofte den daværende radikale leder, Margrethe Vestager, der dikterede slagets gang. Og Anders Fogh-regeringen (2001-2009, red.) måtte ligesom Løkke tækkes Dansk Folkeparti som støtteparti - og i særdeleshed daværende partiformand Pia Kjærsgaard.

Trods partiets enorme indflydelse i 00’erne, mener TV 2’s politiske redaktør alligevel, at partiet har et langt hårdere greb om regeringens politik i dag.

Dels har Dansk Folkeparti vokset sig til Folketingets næststørste parti med 37 mandater. Og dels er hele udlændingetemaet ikke længere noget, der skiller blå og rød blok som i 00’erne.

- Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kan samarbejde og understreger det hele tiden. Og det bruger Dansk Folkeparti til at markere sin position og vise, at man kan samarbejde med andre end regeringen. Det giver dem større indflydelse, siger Anders Langballe.

Og så var de ganske enkelt mere enige i 00’erne, mener han. Fogh-regeringen var ikke så reform-ivrig som den nuværende. I dag er skellet mellem Dansk Folkeparti og regeringsgrundlaget langt større, end det var dengang med ’Fogh og Pia’, lyder det fra Anders Langballe.

Det er sandsynligvis derfor, Kristian Thulesen Dahl har ytret forud for weekends landsmøde i Herning, at Dansk Folkeparti gerne går med i regering, hvis der er blåt flertal efter næste valg. Vel at mærke, hvis det er en regering med Venstre - uden Konservative og Liberal Alliance.