Politik

Danskerne: Thulesen Dahl er den mest magtfulde i dansk politik

48 procent af danskerne svarer "Kristian Thulesen Dahl", når de bliver spurgt, hvilken partileder der har størst indflydelse på dansk politik.

Socialdemokratiet er det største parti i Folketinget, og Venstre sidder på statsministerposten. Men det er hverken Mette Frederiksen (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V), der sidder på magten i dansk politik. 

I danskernes øjne er det derimod Dansk Folkepartis frontmand, Kristian Thulesen Dahl. Det viser en ny Megafon-måling for TV 2 og Politiken. 

48 procent af danskerne peger på Thulesen Dahl, når de bliver spurgt, hvem der har størst indflydelse på dansk politik. 

Samuelsen og Frederiksen på delt tredjeplads

Statsministeren kommer ind på en andenplads med 26 procent. Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) deler tredjepladsen med blot fire procent hver. 

Bundskraberne er Alternativets Uffe Elbæk, Morten Østergaard fra Radikale Venstre og Enhedslistens leder, Pernille Skipper. Kun fem af respondenterne i undersøgelsen pegede på en af de tre. 

V-vælgere bakker op om Løkke

Nærmest alle partiers vælgere mener, at det er DF's formand, der sidder på magten i dansk politik.

Kun dem, der stemte på Kristendemokraterne ved seneste valg, peger i højere grad på Løkke end på Thulesen Dahl. (51 procent svarede Løkke, 39 procent svarede Thulesen Dahl.)

En del af Venstres egne vælgere er loyale nok til at pege på Lars Løkke Rasmussen som landets mest indflydelsesrige. Men der er lige så mange - 40 procent - der svarer Thulesen Dahl. 

Spænder ben for regeringen 

Det er anden gang, danskerne peger på Dansk Folkepartis formand som den mest indflydelsesrige partileder i Folketinget. 

I maj stillede Megafon samme spørgsmål. Her svarede flertallet -  43 procent - også, at det er Kristian Thulesen Dahl, der bestemmer, hvor skabet skal stå.

Blot 17 procent pegede dengang på Løkke, der altså er gået markant frem i den aktuelle måling, selvom det umiddelbart ligner en sløj andenplads til statsministeren. 

Målingen i maj kom efter en periode, hvor Dansk Folkeparti havde spændt ben for regeringen flere gange. Blandt andet nægtede DF at gå med til at hæve pensionsalderen.

Det var også DF, der sammen med Socialdemokratiet, var skyld i, at regeringen måtte opgive ønsket om en flad beskatning på boliger. Og samme makkerpar, DF og S, satte hælene i, da regeringen ville bygge en ny politiskole i Herning. De to partier insisterede i stedet på, at skolen skulle placeres i eksisterende bygninger, og således blev det. Den kommende politiskole er nu undervejs i Vejle. 

- Regeringen er ikke herre i eget hus

På denne side af sommerferien har regeringen måttet opgive topskattelettelser, der ellers var et af Liberal Alliances centrale krav for at gå med i regeringen. 

Helt aktuelt er Dansk Folkeparti den berømte tunge på vægtskålen i de igangværende finanslovsforhandlinger. Og i sidste uge spillede partiet med musklerne ved at danne flertal udenom regeringen om en udvidelse af togfonden

Det utraditionelle samarbejde blev offentliggjort på et pressemøde, mens finansminister Kristian Jensen (V) samtidig stod på talerstolen til folketingets førstebehandling af regeringens finanslovsudspil. Det var ikke så lidt opsigtsvækkende, lød det fra TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe. 

- Provokationen i, at de står i Socialdemokratiets gruppeværelse, mens finansministeren står og forhandler finanslov, den er til at få øje på, sagde han og kaldte det "en dramatisk indledning på finanslovsforhandlingerne"

- At regeringens eneste reelle forligspartner, Dansk Folkeparti, går sammen med fem partier udenom regeringen - det er et signal, der vil noget, om at regeringen knap nok, når det gælder finansloven, er herre i eget hus, lød det ligeledes fra TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup Larsen. 

Dansk Folkeparti holder landsmøde i Herning i den kommende weekend. Forud for det har Kristian Thulesen Dahl sagt, at Dansk Folkeparti gerne vil i regering, hvis der danner sig et blåt flertal efter næste valg.