Valg i Tyskland

BLOG: Angela Merkel undgik tv-katastrofe - og nu taler alle om Schulz

BLOG: 10 dage inden tyskerne skal til valgurnerne, var Angela Merkel torsdag aften i en spørgetime på ZDF, hvor borgere kunne skyde på kansleren.

Og det gjorde de mildest talt. Ikke mindst på et spørgsmål om pensioner blev Merkel hårdt presset. Men hun undgik at begå fejl, så i dagene efter er det ikke TV-spørgetimen, men en ny dramatisk meningsmåling, som alle taler om.

Tv-dueller med politiske modstandere eller 'townhall meetings' med almindelige borgere er bestemt ikke Merkels kongedisciplin.

Hun hader overraskelser og forsøger konsekvent, både som kansler og i valgkampen, at minimere al slags risici. Og det er svært, når man så i aften pludselig bliver konfronteret med en rasende borger fra Bochum, der synes, at pensionen er alt for lav. "Stakkels Tyskland, der giver borgerne så få penge", nærmest fnyser hun. Siden viser hun sig nu at være medlem af det venstreorienterede parti, die Linke. 

Eller tag en syrisk flygtning, der ikke kan forstå, hvorfor han ikke kan blive familiesammenført med sin hustru. I tidligere 'townhall-møder' er kansleren blevet beskyldt for virke kold og ikke synderligt empatisk.

Nøgleeksemplet er en tv-udsendelse lige inden flygtningekrisen, hvor en ung pige fra Palæstina brød grædende sammen efter, at kansleren meget nøgternt havde forklaret hende, at hun altså ikke kunne blive, da Tyskland ikke kunne klare at optage alle flygtninge. "Wir schaffen es nicht", var budskabet dengang. Klippet gik hurtigt viralt.

Merkel undgik fodfejl

Sådan kommer det ikke til at gå efter i aften. Ikke alle var lige begejstrede for svarene, men...

Merkel undgik fodfejl, der kan koste dyrt i slutspurten.

Hun kom igennem mange emner - lige fra flygtningekrisen over klimapolitikken og sin egen fremtid, hvor hun lovede, at ville blive hele den kommende valgperiode ud, hvis hun valgt valgt.

På den mindre seriøse front blev hun også spurgt, hvor meget chokolade hun spiser om ugen (ét stykke!), og hvordan hun vil gå klædt efter efter kanslertiden (ikke i nederdel). Da hun fik spørgsmålet, om ville tage imod SPD-kanslerkandidat Martin Schulz's tilbud om at blive hans vicekansler, skar hun bare ansigt og begyndte derefter at grine. Det samme gjorde salen for øvrigt. 

Schulz står over for en katastrofe

Paradoksalt nok er det faktisk også Schulz og ikke Merkel, der torsdag aften er på alles læber. Lige inden Merkel gik i studiet, bragte den tyske Tv-kanal ARD en dugfrisk måling. Den viser, at Schulzs SPD står til intet mindre end et katastrofevalg med 20 procent af stemmerne.

Det er det dårligste valg siden 2. verdenskrig. Det hidtil dårligste står Frank-Walter Steinmeier for, der i 2009 fik 23 procent af stemmerne. Hvis Schulz næste søndag får et så dårligt valgt, er det svært at se, at han kan fortsætte som formand.

Lige så klart er det, at det vil blive uhyre svært for en ny SPD-formand at føre SPD ind i en ny stor koalition med Merkel. Det nærmer sig jo næsten også politisk masokisme, da vælgerne absolut ikke belønner SPD for at regere med Merkel. Hermed er chancerne hertil aften for en såkaldt Jamaica-koalition steget, hvor Merkel danner regering med Die Grønne og FDP. 

Jo mere kritik, jo større bliver højrepartiet AFD

Det andet hovedtema op til weekenden er, at Alternative für Deutschland står til at blive tredje største parti med 12 procent af stemmerne. Fremgangen kommer på et tidspunkt, hvor AfD ellers for alvor er under beskydning. Torsdag aften betegnede udenrigsminister Gabriel decideret partiets kandidater for at være nazister, mens pressen også er gået hårdt til AfD.

I søndags offentliggjorde avisen die Welt, hvad de mente var en stærkt kompromitterende mail fra spidskandidat Alice Weidel, hvor hun kaldte Merkel-regeringen for "nogle svin, der lå under for besættelsesmagterne" (læs USA, Rusland, UK og Frankrig). 

I går kunne en anden avis, Die Zeit melde, at selvsamme Weidel havde ansat en syrisk flygtning til at hjælpe i huset, vel at mærke sort. Weidel har betegnet begge artikel som "fake news". 

På trods af den hårde kritik - eller måske netop på grund af kritikken -  fortsætter partiet med at gå frem. AfD har under hele valgkampen fremført, at pressen er efter partiet og dybest er en "Lügenpresse", der holder med de etablerede partier. Noget tyder på, at AfDs modstand mod eliten i form af pressen giver dem yderligere vind i sejlene.

Spørgsmålet er dog om partiets anden spidskandidat, Alexander Gauland, torsdag ikke gik et skridt for langt, da han sagde, at tyskerne har ret til at være stolte over de tyske soldaters ageren i 2. Verdenskrig! 

Ganske tankevækkende viser en anden ny måling, at 79 procent af tyskerne mener, at AfD ikke har distanceret sig nok fra de stærkt højreradikale (læs nazistiske) kræfter. Det samme siger faktisk også 40 procent af AfDs egne vælgere.

Hvis AfD virkelig skulle få 12 proent - eller måske flere stemmer - vil det hurtigt udløse stor debat internt i Tyskland. Hvor farlige er de for demokratiet, hvem er skyld i deres succes (Merkel?) og hvordan får man dem svækket igen, Det ironiske er imidlertid, at de med deres mange stemmer reelt også vil være med til at sikre Merkels genvalg. Undersøgelser viser nemlig, at de også fjerner stemmer fra Schulz. 

Meget tyder derfor på, at man i ligesom i aften faktisk gør klogt i at bruge mere tid på Schulz og AfD end Merkel her i valgkampsslutspurten.