DF frustreret over bilforhandlinger: Har intet lavet den sidste uge

Bilsalget i Danmark har ligget dødt i flere uger, men regeringen og DF er ikke kommet nærmere en løsning, siger DF-ordfører.

Forhandlingerne om en ny registreringsafgift rykker sig ikke ud af stedet. Og det på trods af at det er mere end to uger siden, at regeringen løftede sløret for sine planer og slog fast, at det var ambitionen at lave en lynaftale.

Sådan lyder det nu fra Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen, der torsdag er indkaldt til endnu et forhandlingsmøde i Finansministeriet.

- Det er gået meget trægt. Vi har sådan set ikke lavet noget den sidste uge. Og det er vi jo noget skuffede over. Vi havde en forventning om, at det her var noget, der skulle gå hurtigt. Markedet er gået helt i stå derude, og både købere og forhandlere er frustrerede, siger René Christensen.

Løkke: Det skal gå hurtigt

Regeringens topministre har selv flere gange understreget, at det var ambitionen at få afsluttet forhandlingerne hurtigt. For mens forhandlingerne pågår, er bilsalget gået fuldstændigt i stå.  

- Jeg ved godt, at lige så snart der bliver snakket biler, så bliver der stille. Og derfor vil det også være vigtigt, at det her bliver afklaret meget hurtigt, lød det således fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) den 28. august.

Regeringen har i sit finanslovsudspil for næste år foreslået at sætte afgiften på biler markant ned.

I dag betaler man op til 150 procent af bilens afgiftspligtige værdi oveni ved et bilkøb, og fremover skal den afgift blot være på 100 procent, foreslår regeringen. Det vil betyde, at særligt store og dyre biler bliver markant billigere.

Dansk Folkeparti ønsker en anden model. I stedet for at beregne registreringsafgiften ud fra værdien af bilen, skal afgiften fremover basere sig på en række tekniske kriterier, mener regeringens støtteparti. Parametre som bilens sikkerhed og miljøpåvirkning bør ifølge DF spille en rolle i et nyt afgiftssystem.

Og hér står parterne altså. Og har, ifølge René Christensen ikke rykket sig de seneste par uger.

René Christensen, handler det her ikke om, at I måske skal rykke jer?

- Nu er det svært at finde en løsning, når man ikke sidder overfor hinanden. Derfor er vi glade for, at der nu er blevet indkaldt til forhandlinger igen, siger han og fortsætter:

- Vi har stillet rigtig mange spørgsmål om, hvad det er for nogle skruer, man kan skrue på, for at få en mere teknisk løsning, så vi kan få bedre, sikrere og billigere biler i Danmark. Og jeg håber virkelig, at når vi kommer over (i Finansministeriet, red.), ligger de notater klar, så vi kan komme ind i et rigtigt forhandlingsforløb.