Politik

Ministre til seminar: - De har fyret den store granat af - hvad skal de i 2018?

Det er ikke alle regeringens ministre, der kender hinanden lige godt. Det skal der blandt andet gøres noget ved på seminaret mandag og tirsdag.

Der kommer næppe til at mangle samtaleemner, når VLAK-regeringens 22 ministre mandag aften sætter sig til bords for at nyde en middag ved regeringsseminaret i Esbjerg.

Sådan lyder vurderingen fra TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

- Jeg opfatter ikke det her som et krisemøde, men der er nok at snakke om. Det går jo ikke alt for godt med alle de ting, de skal have på banen, siger Peter Lautrup-Larsen.

DF utilfreds med udspil

I ugerne op til seminaret har regeringen præsenteret tre store udspil. Et på skatteområdet, et for erhvervslivet og iværksættere og så et bud på finansloven for 2018.

Særligt skatteudspillet er blevet kritiseret af rød blok, men støttepartiet Dansk Folkeparti har også lagt afstand til regeringen og sagt, at der skal mere fokus på danskere med lave indkomster, hvis partiet skal stemme for.

Derfor vil forholdet til Dansk Folkeparti formentlig også blive diskuteret, men overordnet set tror Peter Lautrup-Larsen ikke, at det er de helt skarpe knive, der bliver fundet frem under middagen.

For en forholdsvis ny regering handler et seminar nemlig også om at forbedre sammenholdet mellem de tre partier, Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

- På sådan et seminar er der en privatsfære med teambuilding, en middag og noget underholdning, hvor man hygger sig og snakker på kryds og tværs af partierne. Det er en treparti-regering, hvor de ikke alle sammen kender hinanden 100 procent, siger Peter Lautrup-Larsen.

Vil tænde det lange lys

Forud for seminaret har der ikke været nogle nye politiske udspil fra regeringen, men ifølge Ritzau lægger statsminister Lars Løkke Rasmussen op til, at der særligt skal diskuteres udlændinge, parallelsamfund og EU.

Det stemmer godt overens med vurderingen fra Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard.

Han tror, at regeringen vil bruge seminaret til at tænde det lange lys og se på, hvad der skal prioriteres, når efterårets forhandlinger om skat, erhverv og finanslov er færdige.

- Vi ved, hvad planerne er det kommende efterår. Der skal tales skat og bilafgifter, og det har vi været igennem. Derfor har man nu brug for at se frem mod 2018 og se på, hvad regeringen kan profilere sig på af politiske temaer og sager, og hvilke ministre der skal i spil. Det er det, man blandt andet skal diskutere i dag, siger Anders Bæksgaard.

Ministrene skal have noget at rumle med

TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen deler vurderingen.

- De har fyret den store granat af (de tre udspil, red.), men hvad skal de så i 2018? Man må regne med, at planen er, at vi skal først skal have folketingsvalg i foråret 2019. Det vil sige, at de skal igennem 2018, hvor ministrene også skal have noget at rumle med, siger Peter Lautrup-Larsen.

Før alle regeringens ministre mødes, skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) drøfte Danmarks udfordringer med samfundsfagselever på Esbjerg Gymnasium.

Det sker mandag klokken 10.45. Efterfølgende vil hele regeringen tage på rundvisning i Esbjerg Havn.

Det seneste regeringsseminar blev afholdt på Tøystrup Gods på Fyn i januar.