Politik

BLOG: Det skulle være så skidt og så' det faktisk godt

For statsministeren gælder det umiddelbart om at sidde valgperioden ud, hvis han skal gøre sig forhåbninger om at blive genvalgt, mener Peter Lautrup-Larsen. Erik Refner / Scanpix Denmark

BLOG: Ganske vist ser alt lige nu ud til kun at være skidt, for regeringen er i modvind.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kan i disse dage nynne med på "Sangen om Larsen" i det gamle Kjeld Abell-teaterstykke "Melodien, der blev væk". I den skulle det ganske vist være så godt, men var faktisk skidt. Statsministeren kan derimod bytte om på tingene med et "Det skulle være så skidt og så' det faktisk godt". Så er melodien langt fra væk.

Ganske vist ser alt lige nu ud til kun at være skidt. Regeringen er i modvind. Regneeksempler om HK’eres glæde af en skattereform falder til jorden. Planer om skattelettelser til dem i toppen er ikke engang fugle på taget. De er allerede fløjet langt væk efter meldingerne fra Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl. Hans parti er endda gået sammen med de røde om yderligere milliarder til togfonden. Den nye samarbejdsakse mellem DF og socialdemokraterne giver til stadighed besvær. Det såkaldte produktivitetskrav på 2 procent på sygehusene står for fald. Og så videre. Og så videre.

Under pres

Det største regeringsparti Venstre er dog under pres. I folketingsgruppen lurer splittelsen. Der er dem, der synes, at regeringen og dermed deres eget parti går for langt i værdipolitikken. Grænsekontrol nu med bistand fra forsvarets danske Jens’er. Debat om burkaforbud, hvor den konservative formand og justitsminister Søren Pape Poulsen presser på. Friskoler, hvor der tales om lukning af de muslimske. Afskaffelsen af blasfemiparagraffen, hvor de to mindre regeringspartier fik deres vilje. Vi gentager: Og så videre, og så videre.

Foreløbig vinder den hårde linje med integrationsminister Inger Støjberg som anfører. Noget, som statsministeren synes at acceptere. I lyset af socialdemokraternes ryk hen mod Dansk Folkeparti også på disse områder er det nok også en nødvendighed taktisk set. Men Venstre-hjerteblod er der altså nogle, som bløder.

Alligevel går det meget godt for Løkke og hans regering. I hvert fald i meningsmålingerne. Han har en fighting chance mod Mette Frederiksen i kampen om statsministerposten.

Hårde realiteter

Dertil kommer, at socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er i noget, der ligner kamp mod virkelighedens hårde realiteter. Bare tag afskaffelsen af produktivitetskravet på sygehusene. Nok taler de om, at det skal erstattes af noget andet. Men hvad?

Der er lægemangel og fuld beskæftigelses af sygeplejersker. Uden krav om, at nye aktiviteter, behandlingsgarantier mv. skal hentes andre steder på sygehusene, hvor er så den kvalificerede arbejdskraft? Jo, optag øges på uddannelserne. Der satses mere på at opkvalificere. Men vi taler altså allerede 2018.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl ramte lidt overset hoved på sømmet, da han under regeringens præsentation af dens skatteudspil, påpegede alternativet til regeringens politik, der skal lokke flere arbejdstimer ud af danskerne. Alternativet er import af udenlandsk arbejdskraft. Antallet af østeuropæere på job i Danmark har allerede rundet 200.000. Det stopper næppe der.

Den ligning taler Thulesen Dahl ikke meget om, når han hælder regeringens forslag ned af brættet.

Nok at tale om

Mens dette skrives holder regeringen internt seminar i Esbjerg. Den har nok at tale om. Efterårets forhandlinger, indholdet af Løkkes åbningstale den første tirsdag i oktober og hvad med næste år? Der skal regeringen også have noget at rumle med.

Umiddelbart gælder det for statsministeren at sidde valgperioden ud. Det vil sige, at folketingsvalget først kommer lige inden deadline i det sene forår 2019. Hvis nogen har glemt det, så er det formentlig lige efter, at boligejere, der har betalt for meget i ejendomsskat de sidste mange år, får det for meget indbetalte tilbage. Hele 13 milliarder kroner i alt.

Ophavsretten til det deler Lars Løkke gange vist også med Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl, der er med i forliget om ejendomsskat og de nye vurderinger. Men checken ligner en gave fra ham. Og i modsætning til lovede skattelettelser, så har de to andre altså allerede sagt ja.

Forhåbentlig kan man i Danmark ikke på den måde købe sig til en valgsejr. Men det skader nok heller ikke. Så statsministeren kan roligt nynne videre. Det, der ser så skidt ud, kan sagtens ende godt.