Politik

DF og røde partier danner flertal om togdrift udenom regeringen

Dansk Folkeparti er gået sammen med de røde partier om en aftale, der skal sikre flere penge til togdrift. Det erfarer TV 2. 

Partierne bag 'Togfonden' - Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten - og Dansk Folkeparti danner flertal i Folketinget udenom regeringen. 

De fem partier har indgået en stor politisk aftale om en udvidelse af Togfonden samt linjeføringen for den nye jernbane over Vestfyn. Finansminister Kristian Jensen (V) mener ikke, der er økonomi i det.  

Aftalen bliver præsenteret på et fælles pressemøde klokken 11.30 i Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg. 

Sender regningen til regeringen

Togfonden er navnet på aftalen, som den daværende regering indgik i 2013 om at afsætte 28,5 milliarder til at opdatere jernbanenettet i Danmark. 

Det alternative flertal har altså indgået aftale udenom regeringen om at udvide togaftalen med flere penge, som regeringen nu er tvunget til at afsætte på finansloven. 

Det vides endnu ikke, hvor mange penge regningen kommer til at lyde på. 

- Det kommer nok til at koste et par milliarder på finansloven. Det er det, jeg har hørt, fortæller TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup Larsen.

- Flertallet driver regeringen rundt i manegen

Det utraditionelle samarbejde offentliggøres på dagen, hvor folketinget førstebehandler regeringens finanslovsudspil. Og det er opsigtsvækkende, lyder det fra TV 2s politiske analytiker. 

- Det er opsigtsvækkende, at man netop i dag sender det signal, at man er klar til at udnytte et alternativt flertal og udvide togtrafikken. Flertallet driver regeringen rundt i manegen. 

- At regeringens eneste reelle forligspartner, Dansk Folkeparti, går sammen med fem partier udenom regeringen - det er et signal, der vil noget, om at regeringen knap nok når det gælder finansloven er herre i eget hus, siger Peter Lautrup Larsen. 

Regeringen vil hellere have lette løsninger

Regeringens eget udgangspunkt i finanslovsudspillet er ganske andet. Den ønsker blandt andet at bruge flere penge på veje og at spare penge på DSB. 

Ifølge finansminister Kristian Jensen (V) kommer det alternative flertal ikke som en overraskelse for regeringen. Og han erklærer sig lodret uenig i dets forslag. 

- Vi mener ikke, der er økonomi i den togfond, de lægger op til. Og vi mener slet ikke, at de investeringer, der bliver foreslået - for eksempel en ny bro over Vejle Fjord og en togbane op gennem Østjylland, der vil skære igennem noget af det smukkeste landskab, vi har i Danmark - er investeringer, vi skal prioritere, siger han.

Det ser ud til, at du ikke er herre i eget hus på det her område?! Det parti, I skal forhandle finanslov hjem med, er ovre i fjendens lejr. 

- Det er jo ikke noget nyt. Det er en aftale, der er blevet indgået for noget tid siden. Men det ændrer ikke på, at vi er modstandere af, at man skal investere mange milliarder på, at folk kan spare ganske få minutter. Vi mener i stedet, man skal investere nogle flere penge i at rette nogle spor ud og tage de små lette løsninger i forhold til at få en hurtigere kollektiv transport i Danmark, lyder det fra finansministeren.