Politik

Støjberg: EU skal ikke afgøre om dansk grænsekontrol skal stoppes

EU-kommissionen har besluttet, at der ikke længere er belæg for at fortsætte den interne grænsekontrol mellem EU-lande.

Nu skal det snart igen være muligt at rejse fra Tyskland til Danmark uden at skulle stoppes.

Det mener EU-kommissionen, der i dag onsdag har fastslået, at den unikke situation, EU-landene stod i for godt halvandet år siden, ikke længere eksisterer, og derfor er der ikke længere belæg for grænsekontroller internt i EU.

- Forholdene for at godkende dem findes ikke længere, sagde EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, ifølge det svenske medie SvD.

Har eksisteret i 20 måneder

Dermed skal grænsekontrollerne ophæves, når den nuværende tilladelse udløber 12. november. Det gælder både kontrollen fra Tyskland til Danmark og fra Danmark til Sverige samt kontroller i Tyskland, Østrig og Norge.

Det tyder imidlertid ikke på, at den danske regering har tænkt sig at efterleve beslutningen fra kommissionen.

- Det er den danske regering og ikke EU-kommissionen, der afgør om grænsekontrollen skal fortsætte. Jeg mener, der er behov for fortsat grænsekontrol, skriver integrationsminister Inger Støjberg(V) til TV 2.

Også i Sverige er regeringen på forhånd skeptisk. Retter landene ikke ind, kan sagen i sidste ende komme på bordet hos EU-domstolen.

Grænsekontrollerne i Danmark og Sverige blev indført i starten af januar 2016. Siden er antallet af flygtninge og migranter faldet markant, og grænsekontrollen har derfor været til stor debat herhjemme. Ikke mindst, fordi den har krævet mange af politiets ressourcer.

Lyn-analyse

Kommissærens ord er klare: Han siger utvetydigt, at den nuværende form for grænsekontrol skal slutte til november. Juridisk kan ordningen ikke forlænges – man HAR brugt sine tre forlængelser – og dermed slutter det.

Og så siger han noget andet interessant – at selve begrundelsen for grænsekontrollen ikke længere eksisterer: Nemlig at EU's ydre grænse i Grækenland var hullet som en si og derfor strømmede flygtningene og migranterne op i Europa og ind i Danmark.

Så hvis den danske regering står fast på, at der også i fremtiden skal være en grænsekontrol, skal man finde et andet og nyt argument.