Politik

BLOG: Vi taler alt for lidt om velfærdens helte

BLOG: Regeringen taler meget om, at de rigeste i vores samfund skal belønnes med milliardstore skatterabatter for at yde en såkaldt ekstra indsats. Samtidig bliver der talt utroligt lidt om de mennesker, der yder en kæmpe indsats i velfærden hver eneste dag til en alt for lav løn og med alt for få kollegaer.

Hver eneste dag står tusindvis af danskere op og går på arbejde i vores velfærd. De er både unge og gamle. Erfarne og nyuddannede. Og de laver mange forskellige ting.

Nogle trøster vores børn, når de slår sig på legepladsen. Andre lærer dem at læse, skrive og regne. Nogle står klar på fødegangene døgnet rundt og bringer nyt liv til verden. Andre hjælper, når vi er syge eller ikke kan klare os selv, fordi vi er kommet op i årene.

Og så er der alle dem, vi sjældent ser, som står for alt det tekniske – veje, kloaker, affald. De sørger for, at hjulene kører rundt, og vores samfund hænger sammen.

Fælles for alle velfærdens helte er, at de er fuldstændigt uundværlige i vores hverdag.

Man behøver kun forestille sig, hvordan vores land ville se ud, hvis de pludselig en dag forsvandt. Hvis de pludselig ikke gik på arbejde og ikke fandt sig i kontrol og papirnusseri, lave lønninger og alt for få kollegaer til at løfte opgaverne. Det hele ville bryde sammen. Alligevel bliver de alt for ofte overset.

Velfærdens helte fortjener mere anerkendelse og ordentlige arbejdsvilkår. Vi skal lytte, når sygeplejersker, jordemødre og læger siger, at de løber for stærkt og ikke kan nå at give en ordentlig behandling på sygehusene. Når pædagoger fortæller, at de står alene med alt for mange børn og ikke kan give den opmærksomhed, som der er brug for. Eller når SOSU’erne bliver dynget til af papirarbejde og kontroltjek, som forhindrer dem i at bruge tiden sammen med de ældre.

Derfor er det hul i hovedet at bruge over 23 mia. kr. på skatterabatter, hovedsagelig til toppen samfundet, som Lars Løkke og co. nu lægger op til.

I stedet skal vi bruge pengene på at ansætte flere i den velfærd, der har lidt de sidste mange år. På en ligelønspulje, der kan hæve de lavestlønnede til næste års offentlige overenskomstforhandlinger. Og så skal vi af med regler, der spænder ben for de ansattes faglighed – for eksempel to procent-kravet på sygehusene, de nationale test i folkeskolen og de tåbelige måltal i politiet.

Pædagoger, lærere, kloakarbejdere, politibetjente, SOSU’er, sygeplejersker og alle de andre i vores velfærd har fortjent mere tillid, en fair løn og flere kollegaer.