Politik

Løkke vil stoppe EU-forhandlinger med Tyrkiet: Det er gået den gale vej

Tyrkiet har forhandlet optagelse med EU siden 2005, men nu støtter den danske regering ikke længere, at det fortsætter.

Det nuværende Tyrkiet kan ikke blive medlem af EU, og derfor bør forhandlingerne stoppes.

Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der dermed er på linje med Tysklands kansler, Angela Merkel. Hun sagde under en valgdebat søndag aften, at hun ikke kan se, at Tyrkiet nogensinde bliver medlem af EU.

Ifølge den danske statsminister er det længe gået den helt forkerte vej i Tyrkiet.

- Det er udsigtsløst og har i virkeligheden altid været det. Men det har i hvert fald stået klart de seneste år, hvor Tyrkiet har bevæget sig i den gale retning. Så det, Merkel sagde i går, er det, mange har tænkt længe, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Regeringen har ellers hidtil haft som officiel politik at fortsætte forhandlingerne med Tyrkiet, men med Lars Løkke Rasmussens udtalelser er det nu ændret.

- Jeg synes, det er vigtigt, vi finder et rum, vi kan tale med tyrkerne i, men jeg er fuldstændig enig med Merkel i, at det er udsigtsløst have optagelsesforhandlinger kørende. Tyrkiet, som vi kender det, bliver ikke medlem af EU. Det gør de ikke i min eller mine børns levetid, så det er fint nok at få stoppet det.

Forhandlinger siden 2005

EU's optagelsesforhandlinger med Tyrkiet startede i 2005. 

I november sidste år opfordrede Europa-Parlamentet dog til at sætte forhandlingerne med Tyrkiet på pause. 

Det skyldes de mange anslag mod fundamentale rettigheder og masseafskedigelser, der ifølge parlamentet er rullet ud over Tyrkiet siden kupforsøget sidste år. Men EU-landenes holdning har hidtil været at holde dialogen åben.

Selve optagelsesforhandlingerne har dog længe ikke flyttet sig ud af stedet.

- Gigantiske skridt væk fra EU

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, sagde for en uge siden, at han følger situationen i præsident Recep Tayyip Erdogans Tyrkiet med stor bekymring.

 - Tyrkiet tager gigantiske skridt væk fra EU, sagde Juncker ifølge sin talsmand på et ambassadørmøde i Bruxelles.

- Jeg vil gerne have, at det tyrkiske folk indser, at det er den nuværende regering, der gør det umuligt for Tyrkiet at komme med i EU, sagde Juncker. 

EU-talsmanden, Margaritis Schinas, siger, at det er op til medlemslandene at beslutte, hvad der skal ske med forhandlingerne med Tyrkiet. 

Tyrkiet: De bygger en Berlinmur

Tyrkiets europaminister, Ömer Celik, mener, at enhver snak om at stoppe forhandlingerne er et angreb på Europas grundlæggende principper.

- De bygger en Berlinmur med populismens sten, skriver Celik ifølge Reuters på Twitter.

Han fastslår, at Tyrkiet ufortrødent vil kæmpe videre "som et europæisk land og et europæisk demokrati". Tyrkiet søgte om medlemskab af EU i 1987. Siden er de blevet overhalet af alle andre på stribe. De tidligere kommunistiske lande i Øst- og Centraleuropa er blevet medlemmer af EU. Det samme er Cypern og Malta.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, siger mandag, at hans parti også bakker op Angela Merkels linje overfor Tyrkiet.

Hos Socialdemokratiet siger udenrigsordfører Nick Hækkerup til TV 2, at der er opbakning til de nye toner fra regeringen.