Politik

Ny måling - sådan står dansk politik lige nu

48 procent af vælgerne ville stemme blåt, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Blå blok står styrket i dagene, hvor regeringen har fremlagt skatteudspil, erhvervs- og iværksætterudspil og finanslovsforslag.

Selvom den slags altid avler kritik fra den politiske modpart, og Dansk Folkeparti også har langet ud efter flere af regeringens forslag, har det øgede fokus på skat og finanslov efter alt at dømme ikke skadet blå blok. 

48 procent af vælgerne ville sætte kryds ud for et blåt parti, hvis der var folketingsvalg nu, viser en Megafon-måling for TV 2 og Politiken.

Det er en fremgang på 1,4 procentpoint sammenlignet med seneste måling i juni, hvor 46,6 procent af danskerne ville stemme blåt. Og det er det bedste resultat for blå blok i hele 2017. 

Tendens: Fremgang til blå blok

Fordelingen mellem blokkene er altså lige nu 48 procent til blå og 52 procent til rød blok i målingen fra Megafon, der er foretaget 28. til 30. august.

Fremgangen ligger indenfor den statistiske usikkerhed og står derfor ikke mejslet i sten. Men nogenlunde samme tendens tegner sig hos andre analyseinstitutter:

Epinions måling for DR viste i sidste uge 48,5 procent til blå blok og 51,4 til rød. Og søndag viste en Voxmeter-måling for Ritzau 49,4 procent til blå og 51 procent til rød. 

Ritzau Index, der er et gennemsnit af alle de toneangivende meningsmålinger, viser 48,9 procent til blå blok og 50,9 til rød. 

Der er også god grund til at skele til meningsmålingerne, lyder det fra TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe. 

- Nå man taler med folk på Christiansborg for tiden, er der en særdeles stor interesse for meningsmålinger, fordi der nu i en række forskellige målinger har vist sig den samme tendens. Og det er, at blå blok har fremgang - og i næsten alle målinger er det på bekostning af, at vælgerne siver fra Socialdemokratiet, siger han. 

- Tendensen er også en nogenlunde uændret position til Liberal Alliance. LA går godt nok lidt frem i denne måling, så de straffes i hvert fald ikke af vælgerne for endnu engang at have skiftet position i forhold til topskatten, konstaterer Anders Langballe.

LA måtte opgive topskattelettelser

Med 6,4 procent af stemmerne går Liberal Alliance ikke alene frem (et procentpoint, red.) siden sidste måling, men får også det bedste resultat siden januar.

Det er bemærkelsesværdigt i lyset af, at partiet i forrige uge, som Anders Langballe er inde på, måtte opgive håbet om topskattelettelser.

Det har ellers været omdrejningspunktet for partiets politik de seneste år. Partiet måtte også erkende, at det står alene med sin modstand mod boligjobordningen og flere værnepligtige. 

S går tilbage 

Rød blok står fortsat stærkest med 52 procent af stemmerne. 

Ved forrige måling var fordelingen mellem blokkene 53,4 procent til rød blok og 46,6 til blå. 

Rød bloks tilbagegang er alene båret af Socialdemokratiet, der går to procentpoint tilbage sammenlignet med forrige måling. Også denne udvikling ligger, ligesom Liberal Aliances, indenfor den statistiske usikkerhed.