Politik

Nye tal fra regeringen afslører: Direktøren får større gevinst end HK’eren

Regeringens oprindelige beregninger af, hvem der får mest ud af skatteudspillet, er blevet kritiseret af både økonomer og politiske modstandere.

Tidligere på ugen fremlagde regeringen et skatteudspil, hvor den slog fast, at en HK'er på mindsteløn relativt ville få mest ud af initiativerne. 

Men ifølge både flere oppositionspartier og økonomer, er tallene misvisende, fordi regeringen har regnet med samme boligudgift til en HK'er som en direktør.

Nu viser nye beregninger fra regeringen, sendt til TV 2, imidlertid, at det er direktøren – ikke bare målt i kroner og øre, men også procentuelt – der får mest ud af regeringens udspil.

Konkret ændres HK’erens procentuelle stigning i rådighedsbeløbet ved regeringens skatteudspil sig fra 7,1 procent i de oprindelige beregninger til 3,4 procent i de nye. For direktøren ændres gevinsten fra 5,7 til 4,8 procent, hvilket altså dermed er højere end HK’erens.

Årsagen er, at regeringen nu beregner rådighedsbeløbet før boligudgifter, hvilket flere økonomer til Jyllands-Posten siger er kutyme. 

Finansminister Kristian Jensen (V) ønsker ikke at udtale sig om beregningerne. TV 2 ville gerne have spurgt ham, om de nye tal er et udtryk for, at de oprindelige ikke var retvisende.

Onsdag sagde han dog følgende om de oprindelige beregninger til Jyllands-Posten:

- Der er regnet fuldstændig korrekt. Der er intet at skjule, og det er politik, vi til enhver tid vil stå på mål for.

Thulesen Dahl kræver kulegravning

Flere partier i rød blok har kritiseret regeringen for at sminke tallene, så det fremstår som om, at de lavtlønnede er de største vindere i regeringens skatteudspil.

Torsdag eftermiddag – inden de nye beregninger fra regeringen kom frem – sagde Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til TV 2, at han kræver sagen undersøgt forud for de kommende forhandlinger.

Han kalder det mærkeligt, at regeringen ikke oprindeligt har fratrukket udgifterne til bolig, når flere økonomer siger, at det er normalen.

- Hvis man forsøger at præsentere noget anderledes, end det egentlig er, så er det selvfølgelig uærligt, og der skal vi nu ind og have vurderet, om det også forholder sig sådan. Så det her er i hvert fald en af de ting, som vi vil have kulegravet, når vi kommer i Finansministeriet, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

. Video: Morten Nielsen

Kritik fra økonomer

Ifølge de økonomer, Jyllands-Posten har talt med, er de oprindelige beregninger fra regeringen virkelighedsfjerne.

De påpeger, at identiske huslejer for en HK’er og direktør virker urealistiske. Og skulle det alligevel viser sig at holde stik, bør skattelettelsen ikke udregnes som andel af rådighedsbeløbet, hvor faste udgifter forholdsmæssigt er en større byrde for HK’eren end direktøren.

- Hvis du gerne vil have et billede af, hvad skattereformen betyder for den enkelte, så måler du den disponible indkomst, færdig. Så kan du lave andre sjove beregninger, men det viser ikke noget om, hvordan den enkelte påvirkes af en skattelettelse, siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

Han bakkes op af flere andre økonomer, Jyllands-Posten har talt med.

Hvem får mest ud af skatteudspillet? Se resultatet af Regeringens beregninger her.