Nu går det den forkerte vej - flere kræftpatienter får ikke behandling til tiden

Nye tal viser, at mange kræftpatienter fortsat venter alt for længe på behandling.

Finansminister Kristian Jensen (V) har netop fremlagt regeringens bud på en ny finanslov for 2018.

Her varsles blandt andet flere penge til skattevæsenet og Forsvaret.

Samtidig foreslår regeringen skattelettelser for 23 milliarder kroner om året, hvilket har fået Dansk Folkeparti til i skarpe termer at kritisere regeringen for at afsætte alt for lidt penge til offentlig velfærd, herunder især sundhed og ældrepleje.

Helt nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen vil formentlig ikke gøre de kommende finanslovsforhandlinger mellem regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti lettere.

Udviklingen går baglæns

De viser nemlig, at hver fjerde kræftpatient ikke får behandling til tiden. Og at ventetider for kræftpatienter i fire ud af fem regioner er på samme niveau som for fire år siden.

Dermed går det efter et par år med et nogenlunde stabilt niveau og lidt kortere ventetider for kræftpatienter i Danmark den forkerte vej.

Alene i de sidste tre måneder er op mod 2000 kræftpatienter landet over ikke blevet behandlet til tiden. Og alene på tre måneder – fra første kvartal af 2017 til andet kvartal af 2017 – har der været et fald fra 84 procent til 77 procent i antallet af patienter, der bliver behandlet til tiden.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse viser tallene, at der er noget helt galt i kræftbehandlingen herhjemme.

- Det er simpelthen trist læsning det her. Det er rigtig mange mennesker, som er direkte berørt. Knap 2000 familier har måttet vente for lang tid på en måske livsvigtig behandling. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er, at der bliver rettet op på det her massive svigt, siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen.

René Christensen fra Dansk Folkeparti kritiserer regeringens udspil Video: Anders Hjort

En historie ud af mange

I forrige uge bragte Politiken historien om den 72-årige pensionerede skolelærer Allan Riise. Han fik i maj konstateret kræft i bugspytkirtlen.

Den første ledige tid til operation lå godt fem uger fremme. På det tidspunkt havde kræften spredt sig så meget, at lægerne ikke kunne operere ham.

Allan Riise døde den 17. august, få dage efter at han havde fortalt avisen om sit behandlingsforløb.

I Kræftens Bekæmpelse pointerer man, at netop ventetiderne har en direkte sammenhæng med, hvor alvorligt kræft udvikler sig.

- Det er dybt nedslående. Allan Riise satte netop et ansigt på de mange patienter, der ikke kommer i behandling til tiden. Det forløb, som Allan Riise var igennem, viser den ultimative konsekvens af de lange ventetider, siger administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen.

Han henviser til, at Allan Riise langt fra er den eneste, som ikke har fået behandling til tiden.

Stor forskel på behandlingstid i regionerne

De nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at der er stor forskel på behandlingstiden i de respektive regioner i landet. 

Region Syddanmark klarer sig som den eneste region godt, når det kommer til at behandle kræftpatienter i tide. Her kommer 86 procent af patienterne igennem inden for tidsfristerne i pakkeforløbene.

I modsatte ende ligger Region Midtjylland, som på bare et år er gået fra at ligge helt i top i statistikkerne til nu at ligge helt i bund.

- Når Region Syddanmark klarer sig markant bedre end de andre regioner, viser det med al tydelighed, at det jo godt kan lade sig gøre. Der ligger en meget klar ledelsesmæssig opgave i at få rettet op på det her i alle andre regioner. Og vi ser i særlig grad frem til de handlingsplaner, der må komme på baggrund af de triste tal, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Region Midtjylland fik i første kvartal af året 80 procent af kræftpatienterne behandlet i tide. Det tal er nu dalet til 73 procent.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), siger i en udtalelse, at man på baggrund af de nye tal vil undersøge årsagerne til faldet.

- Det er ikke i orden. Ved mistanke om kræft skal borgere hurtigt udredes, og syge skal sættes i behandling. Vi vil derfor hurtigt rette op på dårlige resultater fra andet kvartal, så vi kan fortsætte den positive udvikling fra de senere år, siger Bent Hansen.

Udspil kritiseres af DF

Tallene fra Sundhedsdatastyrelsen viser desuden, at kun knap halvdelen af patienter med bugspytkirtelkræft er blevet behandlet til tiden i pakkeforløb i Region Hovedstaden i andet kvartal.

Tallene viser også, at det i andet kvartal i år kun er omkring halvdelen af kvinder med brystkræft, der bliver behandlet til tiden i samme region.

I regeringens finanslovsudspil er der lagt op til at afsætte en halv milliard kroner til kernevelfærd, en såkaldt "velfærdsreserve". Pengene øremærkes til blandt andet sundhed og ældrepleje.

René Christensen, finansordfører i Dansk Folkeparti, mener dog slet ikke, at det beløb er højt nok.

- 23 milliarder til skattelettelser og 500 millioner til velfærd, det er ikke godt nok. Den prioritering vil vi selvfølgelig kæmpe for at få lavet om på. Vi har nogle ønsker, særligt for sundhed og ældre og børn og unge, og det er den opgave, vi har foran os nu, siger René Christensen til TV 2 NEWS.

- Nu har regeringen fremlagt deres politik og deres finanslovsforslag og sagt, ”det er det, vi gerne vil”. Så skal de finde 90 mandater, og det får de svært ved med det forslag, de har lagt frem, særligt fordi der er så lidt tilbage (til velfærd, red.), siger Dansk Folkepartis finansordfører.

Forskellen på procentdelen af antal behandlede kræftpatienter i tide i Danmark