Forhandlere af brugte biler: Vi vil ikke betale for regeringens gavebod

Regeringens udspil om lavere bilafgifter presser værdien af danskernes brugtbiler ned og kan koste brugtvognsforhandlere op mod 350 millioner kroner.

Hvis du vil skille dig af med din brugte bil, risikerer du inden længe at skulle sælge den med ekstra prisnedslag. Den samme udfordring står landets brugtvognsforhandlere overfor med regeringens nye afgiftsudspil, som kan koste branchen flere hundrede millioner af kroner.

Regeringens udspil, der lægger op til at sænke afgifterne på nye biler markant, betyder nemlig ikke bare, at nyindkøbte biler falder i værdi. De brugte biler bliver tilsvarende mindre værd, fordi de bliver solgt i konkurrence med de fabriksnye vogne.

Det kommer til at gøre ondt på brugtvognsforhandlere.

- Vi bryder os ikke om at betale for gildet

Ifølge beregninger, som Bilinfo.dk har lavet for erhvervsorganisationen DI, kan regeringens afgiftsændringer nemlig koste branchen mellem 300-350 millioner kroner som følge af værditab pĂĄ bilerne.

- Det er klart, at det bekymrer os, hvis det er brugtvognsbranchen, der betaler for Anders Samuelsens gavebod, siger Karl-Ove Petersen, direktør for Dansk Bil Forhandler Union, DBFU.

- Vi bryder ikke om, at vi skal betale for gildet. Nogle af de mindre forhandlere, som typisk er dem, der har biler med afgift stĂĄende pĂĄ lager, vil fĂĄ det svært. Det kan godt give et hak i tuden. Jeg er sikker pĂĄ, at nogle vil bukke under, hvis afgiftslempelsen er sĂĄ dramatisk, som man proklamerer nu, siger han.

Afgifter skal sænkes til 100 procent

I dag udgør registreringsafgiften for personbiler 105 procent af bilens afgiftspligtige værdi op til 109.000 kroner, og 150 procent af værdien derover. Hvis det står til regeringen, skal der fremover blot være én sats, og den skal være på 100 procent.

Det er dog foreløbig kun et udspil, og det er uklart, hvilken form det ender med at tage, og hvornår det træder i kraft.

Finansministeriet forventer, at de 20 mest populære nyindkøbte personbiler bliver mellem 3000 kroner og 55.000 kroner billigere som følge af regeringens forslag. 

Markante prishug - de første fire ĂĄr

Jan Lang fra den online markedsplads Bilbasen.dk, der har data for en stor del af brugtbilsmarkedet, forventer markante prishug pĂĄ nyere brugte biler, hvis regeringens udspil bliver en realitet.

- En nyere mellemklassebil til omkring 300.000 kroner kan man forvente bliver mellem 15.000-20.000 mindre værd, hvis den sælges brugt, siger han.

Det er modeller som Ford C-MAX, Skoda Octavia, Ford Focus og Nissan Qashqai. Danskere, der sælger deres bil efter mere end fire ĂĄr, vil ikke blive berørt, fordi bilen pĂĄ det tidspunkt allerede har tabt en stor del af sin værdi.

- Forbrugerne skal ikke være sĂĄ bekymrede, for den næste bil, man køber, vil tilsvarende være billigere, pointerer Allan Skytte Christensen, forbrugerøkonom hos Forenede Danske Motorejere.