Politik

Regeringen vil indføre nyt skattefradrag

Skatterabatten har længe været efterlyst af kapitalfondene som en lempelse, der kunne få dem til at til at vælge små og mellemstore virksomheder.

Regeringen er klar med et investorforslag, der skal fremme den risikovillige kapital i små og mellemstore virksomheder, der ikke er noteret på børsen.

Det fremgår af regeringens erhvervspakke, der fremlægges senere i dag, erfarer TV 2 Business.

Formålet er at gøre det mere attraktivt at investere i danske iværksættervirksomheder. Danmark har manglet risikovillig kapital, og det skal forslaget hjælpe med til at løfte.

I regeringens forslag ligger, at personer, der investerer i små og mellemstore virksomheder, får mulighed for årligt at fradrage halvdelen af deres investeringer, hvis de investerer op til 200.000 kroner.

Fra 2023 kan halvdelen af investeringer for op til 400.000 kroner fradrages.

I begge tilfælde er skatteværdien 30 procent.

Regeringen har beregnet, at skatterabatten udgør 30.000 kroner i 2019-2022 og 60.000 kroner efter 2023.

I regeringens forslag fremgår det, at personer, der vælger at investere gennem en fond, ligeledes får mulighed for at bruge skatterabatten.

Skatterabatten har længe været efterlyst af kapitalfondene som en lempelse, der kunne få dem til at til at vælge små og mellemstore virksomheder.

I dag er institutionelle investorer og kapitalfond hovedsageligt interesseret i at investere i store virksomheder, men det vil forslaget altså forsøge at gøre op med.

Forslaget om en skatterabat giver et tab for statskassen på 100 millioner kroner om året, og når det er fuldt indfaset, stiger tabet til 200 millioner kroner om året.

- Vi har kæmpet for det her i flere år, så det er rigtig godt , at regeringen tager et initiativ med et investorfradrag. Danskerne har alt for mange penge i mursten og passive investeringer, og det gør det her forslag op med. Jeg ser det som en mulighed for private folk at investere i start up virksomheder - men også i mere modne virksomheder, siger Jannick Nytoft, der er direktør i kapitalfondenes interesseorganisation DVCA.

Forslaget er et af elementerne i regeringens erhvervspakke. Det er i forvejen kendt, at regeringen foreslår en forlængelse af den særlige forskerskatteordning, så udenlandske specialister kan få skatterabat i syv år i stedet for nu fem, og at danskere, der vil investere i aktier, kan få en særlig aktiesparekonto med skatterabat.