Politik

Joachim B. Olsen: Der er ting, som jeg ikke kan sige

Var prisen for høj, da LA vekslede topskattelettelser til en plads i regeringen? Og vil Joachim B. Olsen egentlig bruge danskerens penge?

- Den største forskel er nok - og det er jeg helt ærlig omkring - at vi ikke kan kommunikere på den helt samme måde, som da vi var i opposition, og da vi var et støtteparti.

Sådan beskriver Joachim B. Olsen forskellen på Liberal Alliance for et år siden og i dag, hvor partiet er en del af den danske regering.

- Der er nogle hensyn, som man er nødt til at tage til ens partnere i en regering og til ens støtteparti. Så man kan ikke kommunikere på samme måde, siger LA-finansordføreren, der er ugens gæst i magasinet ’Lippert’ på News.

Hvad er det, du gerne vil sige, men ikke får sagt?

- Jeg er jo ikke i politik for at sige en masse ting, men for at lave, levere og hjælpe til konkrete resultater. Det er et offer, som jeg gerne laver, hvis det betyder, at jeg får gennemført mere politik. Det er jo politikken, som vi er her for, og ikke for at råbe og skrige.

Hvad blev der af topskattelettelserne?

Tirsdag præsenterede VLAK-regeringen sit første skatteudspil. Et udspil, der dog ikke rummer de omdiskuterede lettelser i topskatten, som Liberal Alliance ellers har prædiket siden begyndelsen af partiets politiske liv.

Jeg bruger ikke borgerens penge. Jeg vil ikke bruge borgernes penge.

Joachim B. Olesen, finansordfører hos Liberal Alliance

Sidste august blev topskatten endda brugt til at true den daværende Venstre-regering på livet.

- Enten letter I topskatten med fem procentpoint for alle, der betaler topskat – ellers vælter vi jer, lød den klare besked fra Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen.

Joachim B. Olsen vurderer her på en skala fra 1 til 10, hvor meget af det nye skatteudspil fra regeringen, der er Liberal Alliances politik. Video: Elisabeth Thiis

Se Joachim B. Olsen vurdere, hvor meget LA-politik der egentlig er i regeringens nye skatteudspil, i videoen ovenfor.

Og fortællingen om LAs topskattelettelser er da også blevet kaldt den største kolbøtte i dansk politik i nyere tid.

- Man bliver nødt til at erkende, at hvis argumenterne ikke virker, og de andre partier ikke vil være med, så giver det ingen mening at spille ud med det, sagde formanden Anders Samuelsen (LA) søndag til TV 2.

Når vi tager borgerens penge, så tager vi også deres tid.

Joachim B. Olesen, finansordfører hos Liberal Alliance.

Magtens pris

Kravet om lettelser i topskatten blev i november sidste år vekslet til en plads i regeringen – og prisen for ministerkontorerne har altså ikke været for høj.

Det mener Joachim B. Olsen.

- Vi ville i regering, og det kunne vi ikke komme. Så måtte vi jo stille krav, siger han og afviser, at partiets vælgere skulle føle sig snydt.

Skattelettelser, som danskerne ikke vil have?

I regeringens nye skatteudspil lægger partierne op til at give danskerne skattelettelser for 23 milliarder kroner om året. Men en meningsmåling fra analyseinstituttet Wilke, bragt i Jyllands-Posten, viser, at de fleste danskere slet ikke drømmer om lettelser i skatten.

I regeringens nye skatteudspil lægger partierne op til at give danskerne skattelettelser for 23 milliarder kroner om året. Men en meningsmåling viser, at de fleste danskere slet ikke drømmer om lettelser i skatten. Video: Elisabeth Thiis

50,5 procent af de adspurgte mener, at det økonomiske råderum de kommende år bruges bedst på velfærd. Kun 10,4 procent vil have pengene brugt på skattelettelser. Samtidig mener en tredjedel af danskerne, at pengene skal deles lige mellem de to områder.

Det er ikke dine penge. Det er borgernes egne penge. Så hvis de helst vil bruge dem på sygeplejersker, så skal du ikke bruge dem på skattelettelser? Er du blevet formynderstaten?

- Det er at vende tingene på hovedet. Jeg bruger ikke en krone af borgernes penge. Det er et smart retorisk trick, men det er forkert. Jeg bruger ikke borgerens penge. Jeg vil ikke bruge borgernes penge. Borgerne har tjent pengene. Jeg vil lade dem beholde pengene. Det er vigtigt for mig, siger Joachim B. Olsen.

Derfor er lavere skat vigtig

LA-finansordføreren fastholder, at lavere skat er vigtig - primært af to årsager.

- Det er simpelthen rimeligt. Det handler om at skabe en bedre balance mellem skat og individ. Den balance handler også om, hvor mange penge staten tager fra borgeren. Jo flere penge, som staten tager, desto mindre råderum har borgeren, siger han og uddyber:

- Det er borgeren, der har tjent dem ved at stå op og sælge arbejdskraft og sælge tid. Når vi tager borgerens penge, så tager vi også deres tid.

Derudover er lavere skat et effektivt middel, når det handler om vækst, fortæller Joachim B. Olsen.

- Hvis vi skal have økonomisk vækst, så er der flere, som skal arbejde. Det kan man anspore folk til at gøre, ved at gøre det mere attraktivt ved at sænke skatten.