Politik

BLOG: På turné med Martin Schulz og Angela Merkel

BLOG: Spidskandidaterne til det tyske valg holder netop nu valgmøder landet over - og de er godt besøgte, fortæller Lykke Friis.

Tyske valgkampe er naturligvis for længst blevet mediebegivenheder, hvor f.eks. søndagens TV-duel mellem Merkel og Schulz kommer til at spille en afgørende rolle.

Men traditionen med valgmøder på markedspladserne holdes i hævd. Og tyskerne kommer - både dem, der støtter og dem der mildest talt er imod kandidaten.

På turné gennem Tyskland

Merkel har planlagt 50 valgmøder rundt i Tyskland; Schulz 42. De er naturligvis nøje udvalgt efter, hvor kandidaterne kan få mest ud af seancen. Det hænger også sammen med Tysklands komplicerede valgsystem, hvor hver vælger skal afgive to stemmer - første stemme går til en kandidat i valgkredsen; den anden til partiet. For Merkel og Schulz er det derfor vigtigt at støtte kandidater, som har gode chancer for at vinde et såkaldt ”Direktmandat” til Forbundsdagen på førstestemmen. CDU er generelt stærkest på landet og i de mindre byer, hvilket klart fremgår af kanslerens ”valgmøderute”. Hun taler således i byer, som de færreste nok lige kan placere på et kort: Sankt Peter-Ording, Quedlinburg, Vacha, Torgau og Finsterwalde, men dog også i byer som Nürnberg, Heidelberg og Mainz.  

Hos Schulz er det storbyerne, der dominerer: Essen, Frankfurt, Hamborg, Bochum osv. Schulz slutter det hele af i Aachen, den største by ved siden af hans lille hjemby, Würselen, mens Merkel drager til München.

CDUs og SPDs valgmøder kører lidt efter den samme skabelon. Begge har hyret et band, der skal sørge for ”Stimmung”, og så interviewer en særdeles venligtsindet konferencier først de lokale kandidater - dem, der skal vinde ”direktmandaterne” i kredsene. Derefter følger f.eks., som i går ved Schulz’ møde i Leipzig, en ministerpræsident af samme partifarve fra området. Herefter står den igen på musik - en blanding af nye, tyske ørehængere og sikre internationale hits fra 80'erne. Og så er tiden kommet til, at dagens hovedperson ankommer - helst selvfølgelig på en sådan måde, at stemningen bygges maksimalt op, samtidigt med at der kan trykkes flest hænder. Partierne har stillet bænke op, og på dem sidder udvalgte gæster og de stærkeste tilhængere er klar med flag og skilte, såsom ”Kanzlerin” eller ”Jetzt ist Schulz”.

Schulz i Leipzig; Merkel i Brandenburg an der Havel

De to spidskandidaters møder er generelt godt besøgte. 1.200 var mødt op i går for at høre Schulz i Leipzig, og stort set samme antal i Brandenburg an der Havel, i det tidligere Østtyskland, hvor Merkel var på podiet. Valgmødet i Leipzig viste, at Martin Schulz på en ingen måde lader sig mærke af, at han er langt bagud i målingerne

 ”Tyskland kan mere; og jeg vil være forbundskansler”, rungede det flere gange oppe fra scenen.

Pudsigt nok fik han ikke størst jubel fra pladsen, når han berørte det tema, han har ophøjet til det allervigtigste, nemlig social retfærdighed. Måske fordi det alligevel lød som noget, de fremmødte havde hørt før. Derimod udløste hans kritik af USA's præsident Donald Trump - som han nævnte i samme åndedrag som Alternative für Deutschland (AfD) - stor jubel. Kritikken af Trump minder lidt om hans forgængers Gerhard Schröder, der under valgkampen i 2005 brugte flere valgmøder på at kritisere George Bush’s Irakkrig. Hvor Schröder sagde nej til tysk deltagelse i Irak, slår Schulz igen og igen fast, at hans regering ikke vil følge Trumps krav om, at hvert land skal bruge 2 procent af BNP på forsvaret. I stedet skal pengene investeres i uddannelse og forskning, lød det i går. At 2 procent-beslutningen i princippet går tilbage til Præsident Obama og NATO-topmødet i Wales (september 2014), og for øvrigt blev bakket op af den socialdemokratiske udenrigsminister, nævnes ikke rigtigt i talen. 

Næsten lige så stor jubel får Schulz, når han taler om sit hjertebarn Europa. Ifølge ham er tiden kommet til at styrke det europæiske samarbejde - og Tyskland skal spille en mere konstruktiv rolle end under Merkel. Ganske tankevækkende nævner Schulz ikke flygtninge- og udlændingepolitikken under mødet. Da talen er slut, brager Coldplays Viva la Vida ud af højtalerne (”I used to ruled the world”) og efter et par selfies stormer Schulz videre til næste møde i Erfurt.

”Merkel muss weg”

Merkels møde i Brandenburg an der Havel udvikler sig temmelig anderledes.

Hvor Schulz i Leipzig ganske vist bliver afbrudt ét par gange af nogle få politiske modstandere, har hele to utilfredse grupper meldt deres ankomst i den østtyske by.

NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) helt ude på den yderste højrefløj har indlogeret sig på hotellet på pladsen og har hængt store bannere op - ”Asylbedraget”. Før mødet har også tilhængere af AfD opfordret til, at man skal benytte lejligheden til at give Merkel det røde kort. Så da Merkel går på scenen, bliver hun mødt med en veritabel pibekoncert fra dommerfløjterne og ”Merkel muss weg” råb. Ligesom på andre møder i det tidligere Østtyskland virker Merkel relativt uanfægtet og koncentrerer sig om at mobilisere tvivlerne og tilhængerne - godt hjupet af lydanlægget. De lokale kandidater på scenen ser imidlertid helt forstenede ud.

Ligesom i Quedlinburg i lørdags bruger Merkel en stor del af sin tale på at forklare sin flygtningepolitik, og hvorfor der også fremadrettet er brug for internationale løsninger som nye partnerskabsaftaler med afrikanske lande. ”Vi kan hverken dukke os eller bygge skjold”. ”Når vi står over for problemer, forsøger vi at løse dem, mens andre bare skriger”, siger hun med direkte adresse til hendes politiske modstandere. Hendes egne tilhængerne, der er i klart overtal, gør alt, hvad de kan for at overdøve NPD og AfD, men det er svært at hamle op mod dommerfløjterne.

Next stop Ludwigshafen og Bielefeld

At Merkel ikke på nogen måde forsøger at skjule (eller tilpasse sine holdninger) fremgår til fulde, da mødet er ved at være forbi. En synligt frustreret spidskandidat når lige at forsikre Merkel om, at ingen af de fremmødte rent faktisk er fra byen - til stor latter fra AfD/NPD. Så er det tid til at synge nationalmelodien, men inden da trækker Merkel en syrisk dreng op på scenen. Hermed når raseriet fornyede højder bagerst på pladsen, men andre bare irriteres over, at selv nationalmelodien går under i tilråb og piften. Efter mødet må man give Merkel ret i, at hun ikke kun har valgt de nemmeste steder at holde valgmøde. På sin årlige sommerpressekonference tidligere på dagen slog hun dog fast, at hun netop også drager til Østtyskland for at give ”folk i det tidligere DDR mod til at vise flaget mod det skrigeri, som man også har i regionen”. Merkels næste valgmøde er dog i Ludwigshafen - Helmut Kohls gamle hjemby i Vesttyskland, mens Schulz skal til Bielefeld.   

Kilder: Welt.de, freiepresse.de, nato.it og maz-online.de