BLOG: Lavere skat er også velfærd

16x9
Regeringens skattesudspil bliver kritiseret af venstrefløjen for at være en forringelse af velfærden. Foto: Sarah Christine Nørgaard / Scanpix Denmark

BLOG: Velfærd eller skattelettelser! Det mantra har venstrefløjen og især Socialdemokraterne turneret med i nogle år efterhånden.

Og jeg bliver ærligt talt lidt træt, når jeg hører det i fjernsynet eller radioen, eller når jeg ser en ellers stor og vigtig debat kogt ned til et forsimplet spørgsmål i hæsblæsende grafikker på de sociale medier.

Velfærd eller skattelettelser? Hvor kommer den falske modsætning fra, og hvorfor har nogen hele tiden en interesse i at tale om enten eller i stedet for både og?

Jeg synes, det er noget pjat, og jeg synes også, det er en ærgerlig uskik, når nogle politikere insisterer på at gøre sig til herrer over, hvad velfærd er for helt almindelige mennesker.

Sundhed, lykke og trivsel

Derfor har jeg lige googlet ordet velfærd for at blive lidt klogere på, hvad den officielle definition af ordet siger. Ifølge Sproget.dk og Den Danske Ordbog defineres velfærd som følger:

”En persons eller gruppes sundhed, lykke og trivsel, især med hensyn til materielle goder og social tryghed.”

Det lyder da egentlig meget godt, synes I ikke? Det er faktisk også sådan, jeg opfatter ordet, så skal vi ikke prøve at komme tilbage til det igen? Tilbage til sundhed, lykke og trivsel og væk fra det der forplumrende forsøg på alene at gøre velfærd til et spørgsmål om flest mulige offentlige udgifter.

Velfærd på danskernes egne præmisser

Hvis man mener, at velfærd er noget, der kun kan måles i kroner og øre i et Excel-ark, så har man enten meget lidt forståelse for danskernes velbefindende – eller også går man ikke op i det.

Hvis nogen er imod skattelettelser og ”hellere vil bruge pengene på velfærd,” er det jo bare andre ord for, at de mener, at de er bedre til at definere, hvad der er velfærd for danskerne, end danskerne selv er. Jeg synes, det er en arrogant og underlig holdning, og den bliver jeg aldrig abonnent på.

For mig er en lettelse i skatten på arbejde – og dermed lidt mere i lønningsposen til de danskere, der hver dag står op og går på arbejde for deres egen, deres families og for fællesskabets skyld – i allerhøjeste grad også velfærd.

Flere penge mellem hænderne er velfærd, fordi det giver familierne mulighed for at købe eksempelvis en sikrere bil, en weekendtur til Legoland eller en elektrisk ladcykel. Det er velfærd på danskernes egne præmisser i stedet for på politikernes præmisser.

Alle i arbejde får mere i lønningsposen

Nu har regeringen fremlagt et forrygende skatteudspil, hvor det er lykkedes at tilgodese alle grupper på arbejdsmarkedet, og der er dermed lidt mere i lønningsposen til både 3F’eren, direktøren, HK’eren og alle de andre.

Eller rettere sagt: De vil med vores udspil kunne se frem til at beholde lidt flere af deres egne penge, for vi skal jo huske på, at det altså ikke er nogle penge, som staten har tjent til danskerne i første omgang. Det har danskerne selv klaret.

Men tilbage står, at der med vores forslag er flere penge til velfærd til alle danskere i arbejde – og de er oven i købet selv med til at fordele dem helt ned på privat niveau. Skattelettelser og velfærd er altså ikke hinandens modsætninger. Skattelettelser er velfærd.