Politik

Regeringen klar med skattelettelser for milliarder: Her er detaljerne

Regeringen foreslår skattelettelser for 23 milliarder kroner om året. Få overblikket her.

Danskerne kan - med regeringens egne ord - se frem til "historisk store skattelettelser", hvis det udspil, som regeringen netop har præsenteret, bliver til virkelighed.

Under overskriften 'Sådan forlænger vi opsvinget' foreslår VLAK-regeringen blandt andet at lette skatten på arbejde, biler og pensionsindbetalinger.

Ifølge modelberegninger, som regeringen selv har foretaget, vil en HK'er med en årsindkomst på 215.000 kroner i alt få 5000 kroner mere til rådighed årligt. Mens en direktør med en løn på 1.045.000 kroner årligt vil kunne glæde sig over 26.700 kroner mere.

Lavere skat på arbejde og fri telefon

Et af de store elementer i udspillet går på, at loftet over beskæftigelsesfradraget fjernes gradvist frem mod 2023. Den ændring vil føre til, at alle med en arbejdsindkomst over 351.200 kroner vil få en skattelettelse.

Derudover vil regeringen indføre et nyt jobfradrag, der målrettes lønmodtagere med de laveste indkomster.

Regeringen foreslår også at afskaffe den skat på arbejdsgiverbetalt telefon, som knap en halv million danskere i dag betaler.

Regeringen understreger, at formået med den del af skatteudspillet er, at få flere flyttet væk fra offentlig forsørgelse og ind på arbejdsmarkedet. Ifølge regeringen kan det i dag ikke betale sig at arbejde for 50.000 danskere. Gennemføres regeringens udspil, vil det tal blive reduceret med omkring 21.000 personer.

Billigere biler

Regeringen lægger også op til at sænke registreringsafgiften markant. I dag udgør registreringsafgiften for personbiler 105 procent af bilens afgiftspligtige værdi op til 109.000 kroner og 150 procent af værdien derover. Hvis det står til regeringen, skal der fremover blot være én sats, og den skal være på 100 procent.

En sådan ændring vil betyde, at de såkaldte mikrobiler vil falde omkring 3000 kroner i pris, mens dyrere biler vil falde langt mere. Se forskellige priseksempler her:

DF bliver afgørende

Dansk Folkeparti kommer til at spille en nøglerolle i de kommende forhandlinger om en skattereform. På forhånd har partiformand Kristian Thulesen-Dahl kaldt det "voldsomt" med skattelettelser i den størrelse.

- Det er meget målrettet lykkedes regeringen at komme med et forslag, der jo giver størst skattelettelser til dem, der tjener mest, sagde Kristian Thulesen Dahl sidste uge til TV 2, efter flere medier kunne erfare størstedelen af indholdet i regeringens udspil.

Formanden for Dansk Folkeparti mener, at regeringen i høj grad stadig favoriserer de højtlønnede, selvom topskattelettelser ikke bliver gennemført. Video: Stine Gliese

Rød kritik

På et pressemøde i Finansministeriet forklarede en række af regeringens ministre tirsdag formiddag, hvorfor man har valgt at skrue udspillet sammen, som man har gjort.

- Vi vil lade den typiske lønmodtager beholde flere af deres egne penge og give dem mere luft i økonomien. Er det en topskattelettelse i forklædning? Der vil jeg gerne sige meget tydeligt; det er det altså ikke, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Allerede nu er der imidlertid kritik fra oppositionen, som anklager regeringen for i alt for høj grad at tilgodese dem med de højeste lønninger. Her er et udpluk: