Politik

Langballe om skatteudspil: Nu begynder det politiske slagsmål

Regeringen vil lette skatterne med 23 milliarder kroner om året. Men er det politisk gangbart?

Regeringen, bestående af Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, fremlægger i dag et større skatteudspil, der især indeholder lettelser af skatter og afgifter på arbejde, biler og pensionsindbetaling.

Udspillet er meget i tråd med det, man vidste ville komme, lyder vurderingen fra TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe. Han noterer sig dog, at der nu er tale om at øge arbejdsudbuddet med 7.600 fuldtidsansatte - hvilket er langt lavere end hidtidige udmeldinger fra regeringen.

- Venstre-regeringen fremlagde før sommeren en plan for at øge arbejdsudbuddet med op til 55.000. En stor del skulle komme fra en pensionsreform, men dengang var det kun de 53 mandater i regeringen, som ville være med til det. DF og S havde lavet en akse, der var ubrydelig, så derfor er regeringen nu langt bagefter med arbejdsudbuddet. Det her ser lidt tamt ud, siger Anders Langballe.

Kritik fra oppositionen

I alt foreslår regeringen skattelettelser for 23 milliarder kroner om året. 

Under overskriften 'Sådan forlænger vi opsvinget', foreslår VLAK-regeringen blandt andet, at loftet over beskæftigelsesfradraget fjernes gradvist frem mod 2023. Det vil føre til, at alle med en arbejdsindkomst over 351.200 kroner vil få en skattelettelse.

Derudover vil regeringen indføre et nyt jobfradrag, der skal målrettes de danskere, der har de laveste indkomster. Lempelserne skal blandt andet føre til, at alle skal belønnes yderligere for at arbejde.

Allerede nu er der imidlertid kritik fra oppositionen, som anklager regeringen for i alt for høj grad at tilgodese dem med de højeste lønninger. Topskattelettelser i forklædning, lyder det blandt andet fra Dansk Folkeparti.

Man kan forvente en anden social profil

Ifølge TV 2s politiske redaktør er der da også stor forskel på, hvordan man vil anskue skatteudspillet. 

- Statsministeren siger, at HK'eren får den største skattelettelse, og det har han faktuelt ret i i forhold til de beregninger, der er lavet i Skatteministeriet. Det må man tage for gode varer. Men uden for regeringen står DF og S, som har fokus et andet sted. De er ligeglade med procentsatserne. De kigger på, at mens den enlige HK'er får 5000 kroner mere om året i disponibel indkomst, så får den enlige direktør altså 26.000 kroner om året i øget disponibel indkomst. Det er brillerne, der ser, og det er det slagsmål, man skal i gang med nu, siger Anders Langballe. 

TV 2s politiske redaktør mener overordnet, at skatteudspillet er "udtryk for regeringens forsøg på at lande et tåleligt, politisk kompromis". 

- Hvis man skal lave skattelettelser, som også har den størst mulige effekt på beskæftigelsesudbuddet, så nytter det ikke noget at bruge en hel masse penge i bunden af indkomstskalaen, fordi det bliver meget, meget dyrt. Regeringen har her fået Liberal Alliance med her, og man skal nok få en aftale. Det er det, jeg hører på Christiansborg. Der bliver nok pillet på personskatten og ændret på bilbeskatningerne, men det bliver i et andet størrelsesforhold end det, regeringen har spillet ud nu, og med en anden social profil, siger Anders Langballe.