Politik

Danmark har EUs i særklasse højeste bilafgifter - ingen andre kommer bare tæt på

Den registreringsafgift, som regeringen nu vil sænke, er for øjeblikket kun overgået af Singapore.

I sidste uge kom det frem, at de tre regeringspartier vil sænke registreringsafgiften til 100 procent på alle personbiler uanset pris. 

Registreringsafgiften, som Liberal Alliance, Venstre og Det Konservative Folkeparti vil sænke er i blandt de allerhøjeste i verden, når det kommer til biler. Kun Singapore overgår Danmark.

Når man i Danmark anskaffer sig en bil, skal man for øjeblikket betale de obligatoriske 25 procent i moms, som man betaler på alle varer i landet. Derudover betaler man 105 procent i registreringsafgift af de første 106.600 kroner, som bilen koster. Fra de 106.600 stiger afgiften yderligere til 150 procent.

Danmark kun overgået af Singapore

Mens registreringsafgiften i Danmark altså løber op på 150 procent, er der i Tyskland, Sverige og Storbritannien slet ikke er nogen registreringsafgift.

Irland er det land, der kommer tættest på Danmarks registreringsafgift, men det gør de med en afgift på blot 36 procent.

Kigger man udenfor EU har også Norge ret høje registreringsafgifter. Men Singapore er det eneste land i verden, der har højere afgifter på biler end Danmark.

Markedet gået i stå - ny aftale haster

Den danske regering vil sænke afgiften på personbiler gennem en lynaftale, som de håber at få forhandlet på plads i løbet af de næste to uger. Og her er det altså planen, at registreringsafgifterne skal sænkes til 100 pct for alle biler.

- Det bør være en fælles ambition, at vi inden for nogle få uger får fundet en løsning på det. Vi skylder bilsælgerne og Danmark, at der kommer ro omkring det her, sagde Lars Løkke Rasmussen om forslaget til TV 2.

Men aftalen, som regeringen vil forhandle på plads i løbet af de kommende uger, kan næsten ikke gå hurtigt nok, efter at Politiken i sidste uge kunne fortælle om forslaget, lyder det fra AutoBranchen Danmarks direktør.

- To uger er bare rigtig, rigtig lang tid. Markedet er gået fuldstændig i stå, så derfor er hastighed altså rigtig vigtigt, siger Gitte Seeberg.

Få her et overblik over, hvor meget billigere de 20 mest købte biler i Danmark bliver, hvis regeringen får stemt deres totaltomlægning af registreringsafgiften igennem.