Politik

BLOG: Sniksnak, Løkke - regeringens plan øger uligheden

BLOG: De rigeste danskere får 190.000 kroner mere om året, hvis Løkkes plan bliver til virkelighed.

Finansminister Kristian Jensen så tilfreds ud, da han i dag præsenterede en perlerække af forslag til, hvordan danskerne kan slippe billigere i skat.

Men sandheden om regeringens skattelettelser er desværre, at de rammer skævt. Der bliver rig mulighed for at købe mere champagne og flere dyre biler i Nordsjælland, men for ganske almindelige danskere er der ikke meget at hente.

Regeringen blev tvunget til at droppe Anders Samuelsens drømme om topskattelettelser, men det nye udspil viser tydeligt, at Løkke, Pape og Samuelsen ikke rigtigt har forstået budskabet. Skatteudspillet er jo bare topskattelettelser i en ny forklædning.

Nu gør de meget ud af at tale om, hvor mange penge HK’eren slipper for at betale i skat. Men de 5000 kroner om året, som nogle HK’ere vil spare i skat, blegner fuldstændig, når man regner lidt på regeringens tal.

I den anden ende af skalaen er det nemlig helt andre beløb, der er i spil. De 1000 rigeste danskere får 190.000 kroner i skattelettelser per næse om året, hvis regeringens politik bliver til virkelighed.

Så kan Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen snakke nok så meget om relative skattelettelser. Men det er bare sniksnak. Faktum er, at deres skatteudspil øger uligheden markant.

Regeringens skattelettelser er med andre ord en gave til dem, der har mest i forvejen. Det er de rigeste danskere i de dyre kommuner i Nordsjælland, som får mest gavn af Løkkes planer – uanset hvordan regeringen forsøger at pakke dem ind.

Prisen for den samlede pakke, regeringen præsenterede i dag, er 23 milliarder kroner. En del af de penge kan findes i råderummet. Og jeg kan kun frygte, hvor finansieringen ellers skal findes. Er det kontanthjælpsmodtagerne og de studerende, som skal betale regningen?

Uanset hvad kunne regeringen have valgt en anden vej. Den kunne have investeret i fællesskabet i stedet for at dele gaver ud til de rigeste.

Jeg drømmer om i stedet at prioritere velfærden. Skolerne, daginstitutionerne, sygehusene og meget mere. Men det koster penge, og man kan ikke både få skattelettelser for milliarder og det løft, vores velfærd har brug for.