Politik

S vil sløjfe produktivitetskrav til sygehusene næste år

Socialdemokratiet har tidligere undladt at stemme for at fjerne krav, men vil nu sløjfe det allerede i 2018.

Socialdemokratiet vil fjerne produktivitetskravet på to procent til sygehusene allerede næste år.

- Alle har hørt den enorme kritik, der er rejst af det her krav fra læger og sygeplejersker, der fortæller, at de løber for stærkt, siger partiformand Mette Frederiksen.

- Samtidig ser vi i virkeligheden nok noget overbehandling, fordi alting bliver gjort op i aktivitet i stedet for kvalitet.

Sygehusene har siden 00'erne været underlagt et årligt produktivitetskrav, der pålægger dem at øge aktiviteten med to procent hvert år.

Hidtil har meldingen fra S lydt, at man først kunne afskaffe kravet, når man har udviklet et nyt styringsredskab.

Da DF i maj fremsatte forslag om at sløjfe kravet, undlod S at stemme for. I stedet blev der nedsat en arbejdsgruppe, der skulle lave "komme med forslag til en bedre styring".

Ikke ude i en gratis omgang

Adspurgt om Mette Frederiksen ikke dermed er ude i en gratis omgang nu, lyder hendes svar:

- Nej, det er det ikke. Der er lavet en aftale mellem regionerne og regeringen, og hvis jeg forstår det rigtigt, så er regeringen faktisk ikke kommet i gang med det analysearbejde, som vi blev stillet i udsigt.

- Derfor er der behov for at sadle om. Og så gør det selvfølgelig indtryk, når så mange af vores sundhedspersonaler hen over sommeren har råbt vagt i gevær.

Men kritikken har vi jo kendt til rigtig længe?

- Ikke desto mindre er den taget til, og det har vi valgt at lytte til.

I aftalen om regionernes økonomi for 2018 består produktivitetskravet. Men Mette Frederiksen mener ikke, at hun dermed er en postgang for sent ude.

- Vi kan jo vælge at lave det om, hvis vi er enige på Christiansborg. Derfor vil jeg opfordre regeringen til også at høre efter, hvad der bliver sagt ude i sundhedsvæsenet.

Kritik er taget til

Hvordan en aftale skal skrues sammen - og hvor der skal findes penge - skal forhandlinger på baggrund af analysearbejdet finde frem til, lyder det.

For 19 dage siden sagde jeres sundhedsordfører, at I ville afvente analysearbejdet, fordi man ikke bare kan fjerne kravet uden at vide, hvad der skal stå i stedet. Hvad har ændret sig på de 19 dage?

- Kritikken fra sundhedsvæsenet er taget til. Og det vælger vi at lytte til. Og så har jeg forstået det sådan, at regeringen faktisk ikke er kommet i gang med analysearbejdet.

- Vi mener stadig, at der skal udvikles et nyt ledelsesværktøj for vores sundhedsvæsen. Men vi synes, det er nødvendigt at sadle om nu.

S-toppen har mødt kras kritik fra egne rækker. Formand i Region Nordjylland Ulla Astman (S) har over for Jyllands-Posten udtalt, at partitoppen "siger ét og gør noget andet" og dermed "taler med to tunger".

Mette Frederiksen afviser at have talt med to tunger:

- Men selvfølgelig gør det indtryk, når vores regionsfolk melder det samme som sundhedspersonalet: Nemlig at der løbes for stærkt, og at vi bruger nogle af vores sundhedspenge forkert, fordi aktivitet er vigtigere end kvalitet.