Politik

Regeringen vil lande lynaftale om afgift på biler

Statsministeren vil have hurtig aftale om bilafgift. Første møder holdes formentlig onsdag.

Mandag aften er medlemmerne fra de tre regeringspartier samlet på Marienborg i Nordsjælland for at få en præsentation af de mange politiske udspil, som regeringen vil komme med i den kommende uge.

Det første udspil kommer tirsdag, og der er tale om en stort anlagt skattereform, hvor regeringen blandt andet vil tage livtag med registreringsafgiften på biler.

Og for at sikre det danske bilsalg i fremtiden vil regeringen hurtigst muligt have en aftale på plads om netop den afgift, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til TV 2 mandag aften.

- Nu lægger vi vores forslag frem i morgen (tirsdag, red.), og så er tanken, at der bliver sættemøder om lige præcis det om biler hurtigt derefter - formentlig allerede på onsdag - og så er det en fælles ambition, at vi inden for nogle få uger finder en løsning på det, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen, og han fortsætter:

- Vi skylder bilforhandlerne og Danmark, at der kommer ro omkring det her på en måde, hvor danskere får mulighed for at købe en ordentlig, trafiksikker bil.

Dermed er der lagt op til, at der bliver sat gang i en justering af registreringsafgiften, allerede dagen efter at regeringen tirsdag præsenterer sit samlede skatteudspil.

Registreringsafgift på 100 procent

I sidste uge skrev Politiken, at regeringen vil sænke registreringsafgiften for personbiler, så den fremover bliver 100 procent af bilens pris, og disse oplysninger har flere regeringskilder efterfølgende bekræftet over for TV 2.

Det har fået bilbranchen til at opfordre til en hurtig afklaring på området, da usikkerheden - og især forventningen om snarligt faldende afgifter - kan få salget af biler til at gå helt i stå.

Hos Toyota i Holstebro venter de i spænding på regeringens udspil. Afklaring er en nødvendighed. I øjeblikket sælger de nemlig ingen biler.

- Selvfølgelig udebliver kunderne, og vi har også en rigtig dårlig smag i munden, når vi skal rådgive kunderne i det her morads, siger Ejgild Christensen fra STS-Biler i Holstebro til TV 2.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) ville tidligere mandag over for TV 2 hverken fortælle om regeringens udspil, eller hvordan der kommer gang i bilsalget igen:

- Jeg kan ikke kommentere regeringens udspil, før det er præsenteret. Derfor kan jeg heller ikke sige, om registreringsafgiften er med eller ej. Man må vente.

Og fra statsministeren lyder det:

- Jeg er glad for, man reagerer på rygterne om regeringens politik, for hvis man ikke gjorde, ville det være det samme som at sige, at man ikke tror på, regeringens politik bliver til noget alligevel. Jeg ved godt, at ligeså snart man taler om biler, så bliver der stille, og derfor er det også vigtigt, at det bliver afklaret meget hurtigt.

DF vil også have hurtig aftale

Hvad der præcis kommer til at stå i aftalen, er usikkert.

Mens regeringen vil have en flad afgift, vil Dansk Folkeparti have en større, teknisk omlægning af bilafgifterne, så beskatningen i stedet finder sted på baggrund af andre kriterier.

Det kunne for eksempel være motorstørrelse, bilens vægt eller CO2-udledning, fortalte Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, til TV 2 tidligere på måneden.

I dag betales der en afgift på 105 procent af en bils værdi op til 106.600 kroner og 150 procent i afgift af resten.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, ser gerne, at regeringen forsøger at lande en hurtig aftale.

Regeringen fremlægger tirsdag sit skatteudspil. Torsdag følger forslaget til finansloven for 2018.