Politik

Regeringen på vej med store udspil: Her er hvad vi ved

Regeringen vil i løbet af denne uge løfte sløret for en række store udspil. Her er, hvad vi foreløbigt ved.

Efter en lang sommerferie går dansk politik en travl uge i møde.

Regeringen fremlægger i løbet af de kommende dage nemlig hele tre udspil. Udspil, som Lars Løkke Rasmussen og hans ministerhold i løbet af efteråret skal kæmpe for at få flertal for i Folketinget. Og som meget vel kan blive afgørende for, om VLAK-regeringen ved næste folketingsvalg kan hævde, at den er lykkedes med sit politiske projekt.

- Der er rigtig meget på spil. Det, der kommer her, har man ladet op til i to år. Det er afgørelsens time for regeringen, forklarer TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

Tirsdag: ’Historisk store skattelettelser’

Tirsdag gælder det regeringens længe ventede udspil til en skattereform. På et pressemøde i Finansministeriet kl. 10 vil finansminister Kristian Jensen (V), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) løfte sløret for regeringens samlede plan for at sænke skatten.

Siden folketingsvalget i 2015 har både Venstre, Konservative og Liberal Alliance ønsket at sænke skatten, men de hidtidige forsøg – blandt andet i forbindelse med Venstre-regeringens 2025-plan  – er mislykkedes, da Dansk Folkeparti kategorisk afviste at være med til at røre ved topskatten.

Denne gang vil regeringen ikke foreslå ændringer af topskatten, men Liberal Alliances leder, udenrigsminister Anders Samuelsen, har på forhånd slået fast, at regeringens udspil vil indeholde ”historisk store skattelettelser”.

TV 2 kunne allerede i sidste uge løfte sløret for en række centrale elementer i udspillet. Samlet set vil regeringen ifølge TV 2s oplysninger sænke skatter for op mod 22 milliarder kroner årligt. Blandt andet vil regeringen afskaffe loftet over beskæftigelsesfradraget, sænke registreringsafgiften på biler og gøre håndværkerfradraget permanent. Du kan få overblikket over de foreløbigt kendte detaljer i udspillet her:

Langballe: DF er klar til at forhandle

Ifølge TV 2s politiske kommentator skal regeringen ikke forvente at kunne skaffe flertal på Christiansborg for alle de foreslåede skattelettelser.

- Så store omlægninger kommer man ikke igennem med. For eksempel i forhold til registreringsafgiften, hvor regeringen spiller ud med en model, der betyder, at priserne på de dyreste biler falder klart mest i kroner og ører, siger Langballe og tilføjer:

- Men jeg tror, at Dansk Folkeparti er indstillet på, at det her skal ende med en aftale. Og jeg synes, at de signaler, der har været fra Dansk Folkeparti den seneste tid, viser, at det er intentionen. Men det bliver ikke den størrelse af skattelettelser, som regeringen spiller ud med.

Onsdag: Erhvervsudspil

Onsdag vil regeringen så, ifølge TV 2s oplysninger, præsentere en erhvervs- og vækstpakke, der har til formål at forbedre vilkårene for danske virksomheder.

Blandt andet vil regeringen gøre det billigere at handle med aktier, så virksomheder kan få adgang til mere kapital.

Derudover vil regeringen, ifølge TV 2s oplysninger, foreslå at beskære en række afgifter, som i dag tynger dele af erhvervslivet.

I spidsen for dén præsentation vil stå erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Torsdag: Statens husholdningsregnskab

Torsdag vil regeringen så fremlægge sit udspil til en finanslov for 2017. Finansloven er den samlede aftale for brugen af offentlige udgifter. Her vil blandt andet indgå elementer fra skatteudspillet og erhvervspakken.

Derudover vil regeringen, ifølge Berlingske, lægge op til, at der næste år skal bruges 0,5 procent flere penge til offentligt forbrug. Dermed forsøger regeringen at imødekomme blandt andet Dansk Folkeparti, der forud for forhandlingerne har ytret ønske om flere penge til velfærd.

Samtidig vil regeringen i finansloven fordele millionbeløb til en lang række forskellige lokale initiativer. Forslag, der har fået oppositionen til at anklage regeringen for ”at føre kommunal valgkamp for finanslovspenge”.

TV 2 NEWS og tv2.dk dækker naturligvis de kommende dages politiske udviklinger tæt.