Politik

BLOG: Martin Schulz er nødt til at prøve noget nyt

BLOG: Meningsmålingerne taler efterhånden deres tydelige sprog. Uanset hvad SPDs spidskandidat foreslår.

I søndags kunne meningsmålingsinstituttet EMNID melde, at 51% af tyskerne foretrækker Merkel som kansler, mens Schulz kun har 22% bag sig. Og hvad der var endnu værre for ham: 38% af dem, som vil stemme på SPD, foretrækker faktisk CDUs formand som kansler. Så noget må der ske, hvis Schulz skal gøre sig håb om at ændre situationen inden den 24. september, hvor tyskerne går til valg.

Angreb er det bedste forsvar - eller er det?

At dømme efter hans TV-interview i søndags er Schulz kommet frem til, at angreb er det bedste forsvar.

https://www.tagesschau.de/multimedia/video/video-322077.html

Hvor han hidtil har holdt sig tilbage med personangreb, gik han i interviewet hårdt efter Merkel. Kansleren havde mistet jordforbindelsen, var rykket langt væk fra den tyske befolkning og misbrugte statens fly og helikopter i sin valgkamp. Dertil kom anklagen om, at Merkel overhovedet ikke har nogen plan for Tyskland.

Kritikken af Merkels noget passive valgkamp - uden mange konkrete nye initiativer - deles af mange uden for SPD-lejren. Når alt kommer til alt, er Merkel i fuld sving med en ”cut and paste-valgkamp”, hvor hun helt ligesom for 4 år siden går til valg på, at tyskerne bør have tillid til hende som person. Eller som hun sagde i TV-duellen med Peer Steinbrück (SPD) under valgkampen i 2013 - ”De kender mig” (”Sie kennen mich”).

Merkels vandretøj og kartoffelsuppe

Derimod er der ikke mange uden for Schulz’ inderkreds, der vil skrive under på, at Merkel har mistet jordforbindelsen (”abgehoben”). Tag bare sommerens mediedækning af kansleren. Tabloidavisen BILD viste nærmest i en hel uge billeder af en usminket - og nogle vil sige utjekket - kansler, der år efter år ikke alene tager på vandreferie i den samme by, men også ifører sig eksakt det samme tøj.

http://www.fr.de/politik/bundestagswahl/bildung-und-altersarmut-diese-wahl-themen-sind-fuer-die-deutschen-entscheidend-a-1334960

Fuldstændigt som den almindelige tysker, nærmest jublede BILD. Eller tag sidste uges nyhed om, at Merkel elsker noget så jordnært som kartoffelsuppe. 

http://www.focus.de/politik/praxistipps/angela-merkel-die-kanzlerin-verraet-das-geheimnis-ihrer-kartoffelsuppe_id_7505323.html

Hvor Emmanuel Macron p.t. er ramt af Makeup-gate pga. for høje udgifter til makeup, har Merkel formået at komme igennem 12 år som kansler uden dårlige sager om sin økonomi. Det skulle da lige være, at hun bruger for få penge på spændende tøj.

Mulig boomerang

Som flere kommentatorer allerede har skrevet, 

http://www.focus.de/politik/deutschland/bundestagswahl_2017/spd-kandidat-attackiert-kanzlerin-mit-persoenlichen-attacken-treibt-schulz-waehler-merkel-in-die-arme_id_7522735.html

kan det bestemt ikke afvises, at Schulz’ nye aggressive stil rent faktisk styrker Merkel. Det hænger også sammen med, at Schulz nu vil blive mødt med klassikeren om, at man ikke skal kaste med sten, når man selv bor i et glashus. Journalister og politiske modstandere har i hvert fald allerede travlt med at grave i gamle anklager om misbrug med økonomiske midler fra tiden, hvor Schulz var  formand for Europa-Parlamentet

http://www.tagesspiegel.de/politik/umstrittene-personalentscheidungen-eu-parlament-ruegt-martin-schulz-wegen-bezahlung-von-mitarbeitern/19728668.html 

Dertil kommer, at mange tyskere er stærkt optaget af, at én af Schulz’ forgængere, eks-kansler Gerhard Schröder snart kommer til at få en høj gage for at indtræde i det statsejede energiselskab Rosnefts bestyrelse. Merkel, derimod, har allerede slået fast, at hun ikke vil gå i det private erhvervsliv efter sin kanslertid. Så hvem er det, der har mistet jordforbindelsen?

Teflon-Merkel

Selvom personangrebene måske ikke har den bedste kurs, kan man nu godt forstå Schulz’ frustration. Hidtil i valgkampene har Merkel udmærket sig ved at være en ”teflon-kansler”, som alt preller af på. Ja, nogen diskuterer sågar, om hun overhovedet fører ”valgkamp”. På valgmøder undlader hun således konsekvent at referere til sin modkandidat!

Hvis Schulz skal vende stemningen, haster det derfor med nye ideer. I dag lancerede han et større uddannelsespolitisk udspil, hvor han foreslår, at der skal bruges ekstra 12 mia euro på at renovere bl.a de tyske skoler http://www.zeit.de/news/2017-08/28/wahlen-schulz-stellt-plaene-fuer-nationale-bildungsallianz-vor-28045402

Forslaget flugter fint med hans retfærdighedsdagsorden - ”børns uddannelse må ikke afhænge af deres forældres pengepung”. Meningsmålinger viser da også, at tyskerne går meget op i, at deres børn får mere lige muligheder i skolesystemet

http://www.fr.de/politik/bundestagswahl/bildung-und-altersarmut-diese-wahl-themen-sind-fuer-die-deutschen-entscheidend-a-1334960

Forslaget kan dog næppe ændre situationen fundamentalt, så Schulz gør klogt i at have noget mere end det - og personangrebene - med i ærmet, når den tyske valgkamps eneste valgduel løber af stablen på søndag.