Opposition langer ud efter regering efter TV 2-afsl√łring: - Det er en uskik

Venstre og Konservative m√łder nu kritik for at give millioner fra statskassen til projekter i kommuner, hvor deres partif√¶ller har borgmesterk√¶den.

- Det er en uskik og en m√•de at f√łre kommunal valgkamp for finanslovspenge. Finansloven skal bruges til at gavne hele kongeriget Danmark ‚Äď ikke kun de kommuner, hvor der er en Konservativ- eller Venstre-borgmester.

S√•dan lyder det fra De Radikales finansordf√łrer, Martin Lidegaard.

Han er ligesom flere andre oppositionspolitikere fort√łrnet over, at regeringspartierne vil sende millionst√łtte til lokale projekter i kommuner, hvor borgmestre fra Venstre og Det Konservative Folkeparti til november skal k√¶mpe for at beholde posten i den kommende kommunale valgkamp.

If√łlge TV 2s oplysninger er folketingsgrupperne hos de to partier nemlig blevet opfordret til aktivt at bruge pengene, s√• de gavner lokale kandidater. Det betyder blandt andet penge til √łsters i Mors√ł Kommune og til et museum om F√łrste Verdenskrig i Greve Kommune, hvor to Venstre-borgmestre snart skal til genvalg.

Se hele listen af projekter i bunden af artiklen.

Og hos både Enhedslisten, De Radikale og SF kigger man med mistro på den politiske agenda.

- Hvis man ligefrem afsætter puljer, så bestemte partier kan få lov til at bruge dem i deres kommunale valgkampe i form af gaveregn til udvalgte kommuner, så synes jeg, at det er at gå over en usynlig streg. Jeg er helt sikker på, at når Venstre og Konservative har gjort det her, så er det fordi, at der er kommunalvalg i år, siger Martin Lidegaard (R) til TV 2.

Her vil regeringen afsætte millioner

Vi kan gennemskue jer

Selvom der ikke er noget ulovligt i m√•den at fordele penge til projekter, der gavner lokale kandidater, s√• er det ‚ÄĚutrolig d√•rlig stil‚ÄĚ.

Det mener Kasten H√łnge, politisk ordf√łrer hos SF.

- Jeg tror godt, at alle vi andre kan gennemskue, hvad¬†der er p√• spil her. Regeringen har brugt statskassen til at f√łre valgkamp for.¬†Mange af de her projekter er helt sikkert udm√¶rkede projekter, men pointen er, at man i et demokrati plejer at spille med √•bne kort. Det her er noget, som man har siddet og¬†raflet om i regeringskontorerne, siger han til TV 2.

Venstre afviser kritik

Hos Venstre fastholder man, at pengene g√•r til at st√łtte en positiv udvikling i hele Danmark og ikke kun i kommuner, hvor det vil gavne kandidater til den kommende valgkamp.

- Hvis man kiggede p√• endnu flere af de projekter, som har fundet vej til regeringens finanslov, s√• ville man se, at der ogs√• er projekter p√• Bornholm, K√łbenhavn, Aalborg og Norddjurs, hvor der ikke er en Venstre-borgmester, siger erhvervsordf√łrer Torsten Schack Pedersen (V).

Men det kan virke påfaldende, hvis man kigger på de projekter, som I har valgt at bruge penge på. Er det her en del af en strategi, fordi der er kommunalvalg i år?

- Det her har ikke noget med kommunalvalget at g√łre. Det her handler om, at vi som politikere repr√¶senterer de borgere i de omr√•der, hvor vi er valgt. N√•r der er gode projekter, s√• er det naturligt, at man som folketingsmedlem k√¶mper for, at staten vil underst√łtte en positiv udvikling, siger han.

Regeringspartiet Liberal Alliance har dog ikke valgt at g√łre som resten af regeringen. I stedet for lokale projekter har man her valgt at bruge sin bid af i alt 100 millioner kroner, som de tre partier har fordelt mellem sig, til at l√łfte gr√¶nsen for de s√•kaldte skattefri medarbejderaktier hos iv√¶rks√¶ttere.

Se hele listen

 • Statens Museum for Kunst, Doverodde. Venstre
 • √ėsterkl√¶kkeri, Nyk√łbing Mors.¬†Venstre
 • Modtagecenter til √ėstersturisme, Mors. Venstre
 • Marinemuseet i Aalborg. Venstre
 • Kattegatcentret, Gren√•. Venstre
 • AU Herning Udviklingsfond. Venstre
 • Center for Kyst- og Lystfiskerturisme, Assens. Venstre
 • Klimasikring af flyhangar for Zeppelin-luftskibe i T√łnder. Venstre
 • Bocuse d'Or (VM¬†for kokke, red.). Venstre
 • Udviklingsmuligheder for Mosede Fort, Greve. Venstre
 • Bornholms Lufthavn, udskiftning af ILS. Venstre
 • Etablering af satellitkontor i Sor√ł. Konservative
 • Mindelunden, Hellerup. Konservative
 • Videref√łrelse af Startup Danmark efter 1. januar 2018. Konservative
 • Naturm√•l for 2020 og 2030 samt Naturkanon. Konservative
 • Kontor i Udenrigsministeriet til h√•ndtering af forf√łlgelse af religi√łse minoriteter. Konservative
 • √ėresundsakvariet. Konservative
 • Ajourf√łring af oprindelig Kulturkanon. Konservative
 • B√łrnehospice. Konservative
 • Forh√łjelse af bel√łbsgr√¶nser til b√łrneopsparing. Konservative