Politik

BLOG: Endelig kan vi afskaffe de årlige sparekrav til sygehusene

BLOG: En lang kamp for at sikre tryghed på sygehusene ser endelig ud til at bære frugt.

Alt for længe har vi oplevet, at regeringen har vendt det døve øre til, når debatten har handlet om det årlige produktivitetskrav på 2 procent. Uanset hvor mange bekymrede overlæger, sygeplejersker og ledelser på landets sygehuse, der har forsøgt at råbe op om, at kravet gjorde det sværere og sværere og tæt på umuligt at fortsætte det hurtigere og hurtigere løb for effektiviseringer.

Senest har vores sundhedsminister Ellen Trane Nørby fået en række åbne breve fra Rigshospitalet, Bispebjerg, Frederiksberg Hospital og Aalborg Universitetshospital. Fredag morgen kom det tilmed fra Aarhus Hospital, at man her følte det præcis samme – nemlig ”følelsen af, at der ikke er tid nok”.

Nu viser det sig, at vi i SF sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti endelig kan danne flertal udenom regeringen om at afskaffe det rigide 2 procentskrav. Det er en kæmpe sejr, og det vil gøre en enorm forskel for alle, der til daglig er i kontakt med vores sygehuse. Både de ansatte, patienterne og deres pårørende.

Produktivitetskravet har presset for meget saft ud af citronen, og nu er det tid til, at der kommer mere ro på. De ansatte skal have fred til at passe deres arbejde. Lægen skal have mulighed for at tage sig tid til at forklare sin patient og de pårørende, hvordan en operation er gået, og hvordan patienten bedst vender tilbage til hverdagen. Patienten skal føle, at der er tid til at blive lyttet til, og de pårørende skal ikke bekymre sig om at stille et ekstra spørgsmål, fordi lægen virker fortravlet.

Afskaffelsen af produktivitetskravet handler ikke om, at de ansatte på sygehusene skal læne sig tilbage og stoppe med at effektivisere arbejdsgangene. Men det handler om, at vi skal gøre det smartere. Vi skal udnytte teknologien til at hjælpe os så effektivt som muligt, men vi skal ikke skære ned på tiden mellem de varme hænder og borgerne.

Vi skal skære i bureaukratiet, så unødvendige regler og administration ikke løber med den energi og opmærksomhed, som patienterne skal have for at få den mest optimale behandling. Vores læger og sygeplejersker fortjener ikke at være bekymrede for patientsikkerheden og arbejdsmiljøet, som de skriver og fortæller om til sundhedsministeren.

Lad os sikre at sygehusene kan gøre det, de ønsker allermest. At gøre en positiv forskel for patienterne. Lad os prioritere vores fælles velfærd, og lad os endnu engang minde regeringen om, at den skal droppe sine planer om skattelettelser til de rigeste.

Der er brug for, at vi bringer tiden, tilliden og trygheden tilbage i sundhedsvæsnet.