Regeringspartier vil uddele 100 millioner til yndlingsprojekter: - En dunst af vennetjenester

16x9
Venstre og Det Konservative Folkeparti vil give penge til mindre initiativer rundt om i landet. If√łlge TV 2s oplysninger er folketingsgrupperne blevet opfordret til aktivt at bruge pengene, s√• de ogs√• gavner lokale kandidater til kommunalvalget. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh / Scanpix Denmark

Partierne fordeler millioner af kroner, der blandt andet skal bruges i kommunalvalget.

Millioner til √łsters, lystfiskerturisme og udvidelse af et museum om F√łrste Verdenskrig.

I disse dage har flere folketingspolitikere fra de to regeringspartier Venstre og Det Konservative Folkeparti travlt med at fortælle om millionbevillinger til projekter, som næppe er kendt i den brede offentlighed, men er det i deres egen valgkreds.

Pengene kommer fra det finanslovsforslag, som regeringen snart ventes at pr√¶sentere, men TV 2 er kommet i besiddelse af listen (se bunden af artiklen) og kan her fort√¶lle, at regeringspartierne har valgt at fordele 100 millioner kroner mellem sig til n√¶ste √•r. Pengene skal g√• til s√•kaldte mindre initiativer rundt om i landet.

If√łlge TV 2s oplysninger er folketingsgrupperne i Venstre og Det Konservative Folkeparti blevet opfordret til aktivt at bruge pengene, s√• de ogs√• gavner lokale kandidater til kommunalvalget i november. En gennemgang af pressemeddelelser og Facebookprofiler viser, at flere folketingspolitikere allerede er ude at gl√¶de sig.

Her vil regeringen afsætte millioner

Liberal Alliance har som det eneste parti valgt ikke at fordele sine penge ud p√• forskellige projekter. Deres penge g√•r i stedet til en forh√łjelse af gr√¶nsen for tildeling af skattefrie medarbejderaktier fra 10 til 20 procent til ansatte i iv√¶rks√¶tterselskaber.

30 millioner til √łsters

Hos is√¶r Venstre har flere politikere p√• deres Facebookprofiler allerede fortalt de gode nyheder.

En af dem er Venstres erhvervsordf√łrer Torsten Schack Pedersen fra Thisted-kredsen. Under overskriften "V√¶kst og udvikling p√• Mors" kunne han mandag fort√¶lle, at et √łsterskl√¶kkeri hos Dansk Skaldyrscenter i Nyk√łbing Mors f√•r 30 millioner kroner over en √•rr√¶kke.

Torsten Schack Petersen er ogs√• glad for nyheden om, at regeringen vil afs√¶tte 19 millioner kroner til etablering og drift af et modtagercenter til √łstersturisme p√• Mors. Og s√• har han ogs√• sikret 1,5 millioner kroner til Statens Museum for Kunst i Doverodde.

Bevillingerne til √łsterskl√¶kkeriet og √łstersturisme har Torsten Schack Pedersen pr√¶senteret sammen med Hans Ejner Bertelsen, der er Venstre-borgmester i Mors√ł Kommune.

Parl√łb med lokal borgmester

Lignende eksempler findes i Assens, hvor Venstres folketingsmedlem, Jane Heitmann, onsdag kunne fort√¶lle, at regeringen vil afs√¶tte otte millioner kroner √•rligt i √•rene 2018-2021 til etableringen af et center for kyst- og lystfiskerturisme i Assens Kommune. 

Nyheden har hun pr√¶senteret sammen med S√łren Steen Andersen, der er borgmester fra Venstre i kommunen.

Onsdag kunne lokalvalgte Bertel Haarder i en pressemeddelelse fra Venstre også fortælle gode nyheder for Greve.

Regeringen vil give fem millioner kroner til at udvide en udstilling om F√łrste Verdenskrig p√• museet p√• Mosede Fort i Greve. Nyheden fortalte han sammen med Pernille Bechmann, der er borgmester for Venstre i Greve.

Hos Det Konservative Folkeparti var politisk ordf√łrer Mette Abildgaard, der er opstillet i Nordsj√¶lland, i sidste uge ude og argumentere for flere penge til √ėresundsakvariet i Helsing√łr, der er lukningstruet p√• grund af d√•rlig √łkonomi.

Det skete i selskab med Benedikte Ki√¶r, der er borgmester for Det Konservative Folkeparti i Helsing√łr.

If√łlge listen, som TV 2 er i besiddelse af, ser det ud til, at Mette Abildgaard f√•r sin vilje. Hun har dog ikke selv meldt noget ud endnu.

Langballe: En dunst af vennetjenester

TV 2s politiske redakt√łr, Anders Langballe, siger, at listen (se bunden af artiklen) giver et indblik i, hvordan politik ogs√• fungerer, n√•r enkeltmedlemmer indirekte f√•r en pose penge med hjem, de kan profilere sig p√•.

- Det f√•r en dunst af vennetjenester, n√•r man g√łr det s√• systematiseret, som det er tilf√¶ldet her. Det sker i politik, at man deler sm√• lunser ud til hinanden, men det, man f√•r her, er et indblik i, hvor systematiseret det er blevet, allerede inden man g√•r ind i forhandlingslokalet, siger Anders Langballe.

Han hæfter sig også ved, at bevillingerne bliver brugt i forbindelse med den kommende kommunalvalgkamp.

- Jeg h√łrer, at man direkte er blevet opfordret til at bruge de her penge i folketingsgrupperne, s√• de ogs√• kommer kommunale kandidater til gavn. Og der kan man se, at flere steder er det fuldst√¶ndig koblet op p√• det forest√•ende kommunalvalg. Derfor f√•r det en duft af, at man fors√łger at putte statskroner direkte ind i Venstre og Det Konservative Folkepartis kommunalvalgkamp, siger Anders Langballe. 

Torsten Schack: Helt naturligt

TV 2 har fors√łgt at f√• en kommentar fra Jane Heitmann, der dog henviser til partiets finansordf√łrer, Jacob Jensen.

Torsten Schack Pedersen vil imidlertid gerne stille op. Han siger, at det for ham er helt naturligt at k√¶mpe for nogle af sine egne prioriteringer, n√•r der forhandles finanslov.

Nu er der en kommunalvalgkamp lige om hj√łrnet, og den lokale borgmester har ogs√• v√¶ret med ude at promovere nogle af dine projekter. Nogle vil m√•ske mene, at det er penge fra statskassen, der bliver brugt i en kommunal valgkamp. Hvad t√¶nker du om det?

- N√•r jeg kan levere gode nyheder til det omr√•de, jeg repr√¶senterer, og har samarbejdet med gode lokale kr√¶fter, herunder borgmesteren p√• Mors, ja, s√• er det da naturligt at tage ham under armen og pr√¶sentere det i f√¶llesskab, siger Torsten Schack Pedersen til TV 2.

Men det er vel penge fra vores fælles kasse, som I begge to kan bruge til at profilere jer - og måske endda have lettere ved at blive genvalgt?

- Jeg tror, de fleste v√¶lgere forventer, at n√•r de v√¶lger nogle repr√¶sentanter, s√• leverer de ogs√• et stykke arbejde for det omr√•de, de repr√¶senterer. Og det er jeg s√•dan set rigtig glad for er lykkedes i den her sag.

Se hele listen

 • Statens Museum for Kunst, Doverodde. Venstre
 • √ėsterkl√¶kkeri, Nyk√łbing Mors. Venstre
 • Modtagecenter til √ėstersturisme, Mors. Venstre
 • Marinemuseet i Aalborg. Venstre
 • Kattegatcentret, Gren√•. Venstre
 • AU Herning Udviklingsfond. Venstre
 • Center for Kyst- og Lystfiskerturisme, Assens. Venstre
 • Klimasikring af flyhangar for Zeppelin-luftskibe i T√łnder. Venstre
 • Bocuse d'Or (VM for kokke, red.). Venstre
 • Udviklingsmuligheder for Mosede Fort, Greve. Venstre
 • Bornholms Lufthavn, udskiftning af ILS. Venstre
 • Etablering af satellitkontor i Sor√ł. Konservative
 • Mindelunden, Hellerup. Konservative
 • Videref√łrelse af Startup Danmark efter 1. januar 2018. Konservative
 • Naturm√•l for 2020 og 2030 samt Naturkanon. Konservative
 • Kontor i Udenrigsministeriet til h√•ndtering af forf√łlgelse af religi√łse minoriteter. Konservative
 • √ėresundsakvariet. Konservative
 • Ajourf√łring af oprindelig Kulturkanon. Konservative
 • B√łrnehospice. Konservative
 • Forh√łjelse af bel√łbsgr√¶nser til b√łrneopsparing. Konservative

Liberal Alliance har som det eneste parti valgt ikke at fordele sine penge ud p√• forskellige projekter. Deres penge g√•r i stedet til en forh√łjelse af gr√¶nsen for tildeling af skattefrie medarbejderaktier fra 10 til 20 procent til ansatte i iv√¶rks√¶tterselskaber.