Regeringen klar til skattelettelser, men vi vil hellere have velfærd, viser undersøgelse

Regeringen lægger op til skattelettelser i udspil til ny finanslov og skatteaftale. Men vælgerne vil hellere have mere velfærd. Hvad foretrækker du?

Regeringens udspil:

  • Man vil indføre et nyt jobfradrag samt fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget.
  • En forhøjelse af grænsen for at betale topskat skal fremskyndes, så flere undgår topskat allerede fra næste år.
  • Håndværkerfradraget skal ifølge regeringen gøres permanent.
  • Der skal indføres endnu et fradrag for pensionsindbetalinger, ligesom regeringen vil fjerne skat på udbetalingen af pensionen.
  • Registreringsafgiften for personbiler skal sænkes til 100 procent mod de 150 procent, den ligger på nu.

Regeringen vil lempe skatter og afgifter for op mod 22 milliarder kroner, når den i næste uge præsenterer sine planer for både en ny finanslov og et skatteudspil. Det skriver Politiken i dag – og centrale kilder har bekræftet oplysningerne over for TV 2.

Det er især danskere med et arbejde, som skal nyde godt af skattelettelserne.

Men en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Jyllands-Posten, viser faktisk, at danskerne foretrækker mere velfærd frem for flere penge mellem hænderne.

50,5 procent af danskerne svarer i målingen, at de mener, at det økonomiske råderum i de kommende år bruges bedst på velfærd, mens blot 10,4 procent svarer, at pengene bruges bedst på skattelettelser. Hver tredje dansker mener, at pengene skal fordeles ligeligt mellem de to områder.

Afstemning

Konkret vil regeringen blandt andet indføre et nyt jobfradrag og fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget. Samtidig vil man hæve grænsen for topskat hurtigere, end det ellers var planlagt.

Skattelettelser kan skræmme vælgerne væk

Ifølge valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Rune Stubager hænger vælgernes manglende appetit på skattelettelser sammen med, at dansk økonomi er i stadig fremgang.

Det gør det sværere for regeringen at argumentere for skattelettelser.

- Vælgerne har allerede fået skattelettelser over de senere år, og samtidig hører de ofte historier om, at den offentlige sektor er presset – senest på sundhedsområdet. Så folk oplever ikke et videre behov for skattelettelser. Derfor er det en risikabel affære, som ikke synes at være noget, partierne kan vinde vælgere på – måske tværtimod, siger Rune Stubager til Jyllands-Posten.

Stadig plads til velfærd trods skattelettelser

Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, siger til TV 2:

- Min vurdering er, at regeringen med det her udspil vil tabe cirka 14 milliarder kroner til skattelettelser af råderummet frem mod 2025 på 35 milliarder. Det efterlader godt 20 milliarder, så der er stadigvæk mulighed for at få plads til mere velfærd med den her løsning – om det så er nok, er et prioriteringsspørgsmål. Det er ikke på niveau med 00’erne, men det burde være muligt med en stigning i det offentlige forbrug på mellem en halv og en hel procent.

Bo Sandemann Rasmussen peger på, at der gennem årene har været en solid opbakning fra danskerne til vores velfærdssystem:

- Der har generelt været en pæn opbakning til udviklingen af velfærdssamfundet, så på den måde afspejler det også de politiske beslutninger, der er truffet. Folk har nok vænnet sig til, at vi kan sende vores ældre på et godt plejehjem – og selv få en god behandling på sygehuset. Jeg tror, at den enkelte dansker kigger på sin privatøkonomi. Hvis det hænger fornuftigt sammen, vil vi hellere bruge pengene på serviceydelser end skattelettelser.

V: Skattelettelser skaber rum for velfærd

Politisk ordfører for Venstre Jakob Ellemann-Jensen afviser modsætningen mellem velfærd og skattelettelser:

- Når vi sænker skatten, får vi flere i arbejde, og det skaber rum til velfærd de næste mange år.

Den holdning har man svært ved at se fornuften i hos Socialdemokratiet.

- Det er et meget skævt forslag, regeringen har lagt frem her. Den prøver at bilde danskerne ind, at man kan give kæmpestore skattelettelser, uden at det går ud over vores velfærd. Det er et fatamorgana. Virkeligheden er den, at hvis man skal give historisk store skattelettelser, vil det betyde historisk store nedskæringer i forhold til vores daginstitutioner, skoler, ældreomsorgen og vores sundhedsvæsen, siger Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen til TV 2

- Jeg tror, at de fleste danskere har en oplevelse af, at der bliver løbet meget stærkt. Derfor er det uklogt, at man i stedet for at passe på vores velfærd, hellere vil bruge pengene på store skattelettelser – som i øvrigt primært kommer dem, der tjener mest til gavn.