Politik

Nye tal slår fast - kun få grupper vil vinde på afskaffelse af skat på fri telefon

Det vil ramme socialt skævt, hvis beskatningen af fri telefon afskaffes, mener Socialdemokratiet.

Det er især danskere i de højeste indtægtsgrupper, der kan se frem til en skattelettelse, hvis regeringens forslag om at afskaffe beskatningen af fri telefon gennemføres.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Af de omkring 480.000 personer, der i 2015 betalte skat af fri telefon, havde cirka 300.000 en årlig lønindkomst på over 450.000 kroner.

Ifølge Socialdemokratiet viser det problemet med regeringens forslag.

- Det er jo, som vi anede det, at det kommer mange af de samme grupper til gode, som også ville have fået gavn af den topskattelettelse, de måtte opgive, siger Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, til TV 2.

S: Socialt skævt

Når en lønmodtager får stillet fri telefon til rådighed af sin arbejdsgiver, skal der i 2017 betales skat af 2700 kroner.

Den foreslåede skattelettelse svarer til det halve, altså omkring 1300 kroner, men tallene fra Danmarks Statistik viser, at besparelsen ikke kommer nok danskere til gode, siger Jesper Petersen.

- Det rammer socialt skævt, og samtidig er det ikke noget, der bringer os fremad som samfund eller giver os nogen nævneværdig vækst eller andre positive effekter, siger Jesper Petersen.

Det er forskelligt fra branche til branche, hvor mange der har fri telefon. Se fordelingen her.

LA: Billigere at være dansker

Det var økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), der søndag lancerede regeringens forslag i BT.

Her hæftede han sig ved, at næsten en halv million danskere, kan se frem til en besparelse på cirka 1300 kroner årligt, hvis forslaget vedtages.

- Vi gør det, fordi det skal være nemmere og billigere at være dansker. Det er lidt skørt, at mange mennesker går rundt med to telefoner, en til arbejde og en til privat, fordi de ikke ønsker at blive beskattet af deres arbejdstelefon, sagde Simon Emil Ammitzbøll til BT.

Skatten på fri telefon blev indført af Thorning-regeringen i forbindelse med finansloven for 2012 og erstattede multimedieskatten.

Forventningen dengang var, at 130.000 personer ville være berørt af skatten. Men antallet har altså vist sig at være mere end tre gange så højt. 

- Ordningen stammer fra en tid, hvor det måske var mere eksklusivt at få stillet en telefon til rådighed fra ens arbejdsgiver, end det er i dag. På denne måde tilpasser vi skattereglerne til nutiden, til glæde for en halv million danskere, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Andre opgaver er vigtigere

Tilbage hos Socialdemokratiet anerkender skatteordfører Jesper Petersen, at der er en del, der vil få noget ud af skattelettelsen.

Alligevel mener han ikke, det er den rigtige vej at gå.

- Hvilke politikere kunne ikke tænke sig at uddele en skattelettelse? Vi synes bare, der er nogle opgaver, der er vigtigere at finansiere først, siger Jesper Petersen og nævner blandt andet ældreområdet.

- Og hvis der så er råd til at lave skattelettelser, bør man vælge nogle, der kommer mere almindelige lønmodtagere til gode, siger han.

DF afventer

Dansk Folkeparti ser foreløbigt positivt på forslaget, som regeringen ønsker med i en kommende skattereform.

Partiet vil dog se på finansieringen, før der tages endelig stilling.

- Det er nemt som skatteordfører at finde afgifter, som man synes skal afskaffes, men pengene skal jo findes, og der mangler vi altså lige at høre det samlede udspil fra regeringen, før vi kan tage endeligt stilling til de enkelte prioriteter, siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

DF skal se finansiering for afskaffelsen af telefonskat Video: Esther Margrethe Lynard

I dag betales der også skat af fri internet, hvis det er stillet til rådighed af ens arbejdsgiver, og man fra hjemmet ikke har adgang til firmaets intranet. Denne skat har regeringen dog ikke umiddelbart planer om at afskaffe. 

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Liberal Alliances skatteordfører, Joachim B. Olsen.