Politik

Her er den 'absurde' ferielov, som regeringen vil ændre

Særligt nyuddannede og dem, der skifter job, kan få glæde af en ny ferielov.

Titusinder af nyansatte kan hvert år stå over for valget mellem at knokle sommeren igennem uden ferie eller at lade sig nøje med en tur til Costa del Baghave, fordi de ikke kan få løn under deres ferie.

Men løsningen på dét problem kan komme i dag.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) præsenterer nemlig tirsdag formiddag Ferielovsudvalgets bud på et mere enkelt og moderne feriesystem.

I strid med EU

Regeringen nedsatte udvalget for to år siden efter kritik fra EU.

Meningen med ferieloven er at sikre, at alle danske lønmodtagere har ret til betalt ferie. Men virkeligheden er, at dem, der er nye på arbejdsmarkedet, kan optjene ferie, som de først må afholde helt op til 16 måneder senere.

Det skyldes systemet med det forskudte ferieår, der i praksis betyder, at optjening af ferie følger kalenderåret (altså fra januar til december), mens selve afholdelsen skal ske fra 1. maj det følgende år til 30. april året efter igen. 

Nuværende ferielov:

Dét er ikke i orden, konstaterede EU-Kommissionen i 2015. 

- Det er i strid med EU's grundlæggende sociale rettigheder om et mindstemål af årlig betalt ferie, lød det fra kommissionen.

Daværende beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) efterlyste også enklere regler.

- Vi skal over på et system, hvor man afvikler ferie parallelt med optjeningen. De, der umiddelbart vil mærke ændringerne, når en ny lov er klar, er især de nyuddannede og folk, der skifter job, sagde han til Politiken.

Feriepenge ryger i feriefond

Det forskudte ferieår er nok det mest kritiserede punkt i den nuværende ferielov. Et andet udskældt element er, at ferie og tilhørende feriepenge kan gå tabt, hvis man ikke har fundet vej gennem blanket-junglen og bedt om at få dem udbetalt.

Afholder man ikke ferie i det ferieår, man har optjent ret til ferie i, mister man både retten til at holde ferien og feriepengene. De ryger direkte i Arbejdsmarkedets Feriefond.

Venstres gruppeformand Søren Gade kom fredag med et forslag på sin TV 2-blog:

- Det ville kun være ret og rimeligt, hvis staten udbetalte pengene til den retmæssige ejer på den sidste dag af ferieåret - også selvom man ikke har fået sendt et ansøgningsskema af sted med posten, skrev han og anførte, at der sidste år stod 128 millioner kroner, som ingen havde fået hævet, selvom de selv har optjent dem.

Liberal Alliance og Konservative foreslog i april, at feriepengene skal udbetales sammen med lønnen hver måned, i stedet for at man - som det er nu - skal indbetale 12,5 procent af sin løn til statens feriekonto.

På den måde vil det blive folks eget ansvar at lægge feriepenge til side.

- Ferieloven er absurd. Man ønsker at tage hensyn til folk, der ikke kan finde ud af at administrere deres penge og spare op til ferie, ved at tvinge alle danskere til at spare op gennem en statslig ordning, sagde partiets beskæftigelsesordfører, Laura Lindahl, til Jyllands-Posten, og kaldte det en "barnepigestat".