Politik

En halv million danskere står til at slippe for denne skat - men det bliver dyrt, advarer DF

Mens Dansk Folkeparti er positive over for regeringens forslag, skal partiet se finanseringen for at kunne tage endelig stilling.

Knap en halv million danskere kan med et nyt skatteudspil fra regeringen komme til at slippe for at betale skat af deres arbejdstelefon.

Sådan lyder det fra økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl (LA) forud for efterårets skattereform og finanslovsforhandlinger.

I Dansk Folkeparti ser man foreløbigt positivt på forslaget om at afskaffe beskatningen af fri telefon.

- Telefoner er ikke længere en luksusgode, man får stillet til rådighed af arbejdsgiveren, det er et arbejdsredskab, på samme måde som tømreren har en tommestok, så derfor giver det god mening at fjerne skatten, lyder det fra partiets skatteordfører, Dennis Flydtkjær, til TV 2.

Men ingen skattelettelser kommer som bekendt uden en form for finansiering, og den mangler Dansk Folkeparti stadig at se.

- Det er nemt som skatteordfører at finde afgifter, som man synes skal afskaffes, men pengene skal jo findes, og der mangler vi altså lige at høre det samlede udspil fra regeringen, før vi kan tage endeligt stilling til de enkelte prioriteter, siger Dennis Flydtkjær.

Efter de gældende skatteregler bliver cirka 480.000 lønmodtagere beskattet af fri telefon på et samlet beløb på 1,1 milliarder kroner årligt.

DF: Et dyrt forslag

En lønmodtager, der får stillet fri telefon til rådighed af sin arbejdsgiver og dermed kan bruge den privat, betaler skat af 2700 kroner i 2017.

Skattelettelsen koster altså omkring en milliard kroner, og regeringen budgetterer - efter TV 2s oplysninger - med en skattereform på 10 milliarder kroner. Hvad skal de sidste ni milliarder bruges på?

- Det er et ret dyrt forslag, og det er ikke penge, der er nemme at finde, men de skal findes et eller andet sted, siger Dennis Flydtkjær og uddyber:

- I Dansk Folkeparti har vi også en lang række andre prioriteter end lige skattelettelser. Vi skal styrke vores politi, så vi får styr på bandekonflikten og kan stole på, at politiet kommer, når man ringer, ligesom der stadig skal være råd til et godt sundhedssystem.

S vil hellere give mere velfærd

Socialdemokratiet vender tommelfingeren nedad, når regeringen vil fjerne skat på fri telefon. Partiet vil hellere poste flere penge i mere velfærd.

Det siger Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, til Ritzau.

- Umiddelbart synes vi ikke, at det er en skattelettelse, der er råd til. Når man kan se, hvor mange penge vi skal bruge til at sikre den fælles velfærd, siger Jesper Petersen.

- Der er et åbenlyst behov for at styrke politi, skattevæsen og nogle målrettede vækst-initiativer. Så er pengene ved at være brugt.

Regering på jagt efter populære forslag

TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen, mener, at regeringen med denne skattelettelse er på jagt efter populære forslag, der måske kan være nemme at få igennem.

Men vil Dansk Folkeparti stå model til det?

- Det er en test. Jeg tror ikke, det her ville stå højt på listen, hvis du bad Kristian Thulesen Dahl om at lave en liste over de skattelettelser, han helst vil have gennemført, siger han og tilføjer, at der selvfølgelig er tale om en forhandlingssituation.

- Det er ikke lige til at sige, hvor meget af dette der er afstemt med Dansk Folkeparti allerede, men regeringen har en forventning om, at det her og en række tilsvarende lettelser i andre afgifter  er til at forhandle om. Simon Emil Ammitzbøl har en forhåbning om et flertal, siger Peter Lautrup-Larsen.

Simon Emil Ammitzbøll forventer, at regeringen fremlægger sit skatteudspil i sin helhed i løbet af få dage.