Politik

BLOG: Uhævede feriepenge tilhører danskerne – ikke staten

BLOG: Det er alt for bøvlet at få udbetalt feriepenge. Penge som tilhører lønmodtageren.

Forestil dig, at du er i gang med planlægningen af din næste ferie. Du har fået fri fra arbejde. Hotellet og flybilletterne er bestilt og betalt. Det eneste, du mangler, er at få styr på dine feriepenge. Piece of cake, tænker du. Men allerede før du begynder, knækker filmen. Du ender med at bruge oceaner af tid på at udfylde, tjekke og indsende en blanket i håbet om, at dine feriepenge bliver overført korrekt og ender i dine lommer.

Men hvis du på ulykkeligvis ikke finder den gyldne rute ud af feriepengelabyrinten eller blot glemmer det, ja så er det bare ærgerligt. Det eneste, du kan gøre, er at stå passivt på sidelinjen og se, hvordan dine penge får vinger og flyver lige forbi din næse og ned i Arbejdsmarkedets Feriefonds lomme. Hurtigt føler man, at der står tåbe stemplet i panden på én. Og følelsen bliver kun værre, når man begynder at tænke på, at der rent faktisk er tale om ens egne penge.

Pengene tilhører den lønmodtager, der har tjent dem. Penge, der er blevet knoklet for og betalt skat af. Og alligevel er man nødsaget til at tigge og bede om at få sine egne penge udbetalt. Det giver ingen mening. Man kunne næsten fristes til at spørge, om staten så også skal godkende ens madbudget, barnevognsopsparing eller huslejekonto?

Jeg begriber ikke, hvorfor det skal være en straf, hvis ikke man får hævet sine feriepenge. Og hvad nu hvis man et år hellere vil arbejde end at holde ferie? Fordi man har lyst, eller fordi man har brug for pengene. Skal det så også straffes? Nej – tværtimod! Desværre er realiteten en anden, når andre kradser ens egne surt optjente penge ind.

Det ville kun være ret og rimeligt, hvis staten udbetalte pengene til den retmæssig ejer på den sidste dag af ferieåret - også selvom man ikke har fået sendt et ansøgningsskema afsted med posten. Og hvilken forskel gør det i sidste ende for staten? De har jo alligevel ingen problemer med at jagte én på anden side af jordkloden, fordi man skylder én krone i skat.

Det er ikke pebernødder, det drejer sig om. I 2016 stod 128 millioner kroner uhævede, og det er altså folks egne penge. Danskerne skal selv kunne bestemme, hvad de vil bruge deres penge på – og hvornår. Jeg kæmper for, at uhævede feriepenge havner de rigtige steder - nemlig i folks egne lommer.