Politik

Mette Bock fik to millioner i aftrædelse i DR, selvom hun selv sagde op - S kræver svar

Flere partier - også i blå blok - mener, at aftrædelsesordningen fra DR er usædvanlig stor. Mette Bock vil ikke selv vurdere rimeligheden.

På Christiansborg er der ikke meget forståelse for, at kulturminister Mette Bock (LA) trods egen opsigelse som programdirektør i DR i 2009 modtog cirka to millioner kroner i aftrædelsesordning.

Det er Ekstra Bladet, der via en aktindsigt torsdag kan fortælle, at den nuværende kulturminister efter uenigheder med direktionen i DR modtog 2.016.699,99 kroner inklusiv pension i 2010, selvom hun efter egen opsigelse var fritstillet.

- Når man hører beløbet, i forhold til at det er en frivillig aftrædelse, hvor Mette Bock selv har bedt om at stoppe, er det jo svært at forstå, at man så skal have et ekstra års løn, siger Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen, til TV 2 og tilføjer:

- Jeg må sige, at det lyder som en ekstravagant ordning.

Flere partier - også i blå blok - mener, at aftrædelsesordningen fra DR er usædvanlig stor. Mette Bock vil ikke selv vurdere rimeligheden. Video: Morten Nielsen

Kræver uvildig undersøgelse

Historien om Mette Bocks fratrædelse kommer efter en tid, hvor der igen har været fokus på løn- og arbejdsvilkår i DR.

Senest har det skabt undren på Christiansborg, at DR’s forhenværende mediedirektør Gitte Rabøl blev ansat som mangfoldighedskonsulent til en årsløn på over to millioner kroner.

Efter længere tids medieomtale af sagen sagde Gitte Rabøl søndag sin stilling op, og ifølge Socialdemokratiets Mogens Jensen viser de seneste sager, at der er behov for en uvildig undersøgelse af fratrædelsesordningerne i DR.

Derfor vil han bede sin partifælle Henrik Sass Larsen (S), der er statsrevisor, om at få Rigsrevisionen til at lave en undersøgelse.

Formålet skal være at skabe klarhed over, om DR bevæger sig inden for rammerne af god forvaltningsskik, lyder det fra Mogens Jensen.

- Det er min holdning – på baggrund af de sager, vi nu har set – at vi skal bede Rigsrevisionen om at kigge på de her ting i DR. Altså forholdene omkring ansættelser og aftrædelser og også gerne benchmarke (sammenligne, red.) dem med resten af mediemarkedet, som man jo sådan set konkurrerer med, når det gælder ansættelser, siger han.

Khader bebrejder ikke Mette Bock

Hos Dansk Folkeparti kalder kulturordfører Morten Marinus ifølge Ekstra Bladet Mette Bocks aftrædelsesordning for kritisabel.

Venstres medieordfører, Britt Bager, kritiserer ledelseskulturen i DR.

- Når man selv siger op, er det en usædvanlig stor fratrædelsesgodtgørelse at få, uanset om man er programdirektør eller mediedirektør, og hvad ens navn ellers er, siger Britt Bager til avisen.

Til TV 2 siger Naser Khader, der er kulturordfører for Det Konservative Folkeparti, at han ikke vil bebrejde hverken Mette Bock eller Gitte Rabøl.

- Alle medarbejdere prøver at få det optimale ud af ansættelser og fratrædelser, så det er ledelsen og bestyrelsen, man skal bebrejde. Det er dem, der agerer uansvarligt og uetisk, siger Naser Khader.

Mette Bock vil lade andre vurdere rimeligheden

DR’s nuværende bestyrelsesformand, Michael Christiansen, var også bestyrelsesformand i 2009, da fratrædelsesordningen med Mette Bock blev forhandlet på plads. Over for Ekstra Bladet ønsker han ikke at kommentere sagen.

Mette Bock ønsker ikke at svare på, om det var Michael Christiansen, hun indgik aftalen med.

Til Ekstra Bladet siger hun om sin egen sag:

- Jeg indtræder i et selskab af en række fratrådte mennesker. Jeg er en del af den række, og det er der ikke noget hemmeligt i. Om det er rimeligt, vil jeg lade andre vurdere.

Som kulturminister skal Mette Bock lede de kommende forhandlinger om et nyt medieforlig, der skal træde i kraft fra 2019.

På forhånd har hun lagt op til et slankere DR, men før regeringen på den anden side af nytår kommer med sit udspil til et nyt medieforlig, vil hun over for Ekstra Bladet ikke svare på, om ledelseskulturen skal ændres i DR.

TV 2 forsøger at få en uddybende kommentar fra Mette Bock.