Politik

Liberal Alliances hårde dage: - Det får en snert af taberlugt

Successerne er svære at få øje på i disse dage, selvom partileder Anders Samuelsen fastholder, at "alle skattelettelser er gode skattelettelser", når talen falder på topskat. Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Liberal Alliance er inde i en stime af nederlag. Nogle af dem opsøger de endda selv, vurderer TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

Det er nogle hårde dage for Anders Samuelsen og resten af Liberal Alliance. 

Først måtte partilederen erkende, at han godt kan glemme alt om topskattelettelser, der ellers var en af partiets grundpiller og en betingelse for at gå med i regeringssamarbejdet. Og derefter er det kun fortsat ned ad bakke. 

- De ting, der har været fremme senest, er alt sammen noget, som viser, at Liberal Alliance kan gå en smertefuld tid i møde, siger TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe. 

Fem lussinger på tre dage

Partiet står alene i regeringen med mange af sine holdninger og mærkesager. Det er ganske enkelt under ideologisk pres, mener Anders Langballe. 

Hvis vi tager nederlagene - reelle som potentielle - fra en ende af: 

1: Topskattelettelser opgives 

- Nederlaget på topskat er kæmpestort for Liberal Alliance. For det er det, partiet har gjort til omdrejningspunktet for dets virke de seneste år – og deres regeringsdeltagelse i øvrigt også, siger Anders Langballe.

Han minder om, at Samuelsen selv har været hård i filten over for andre, der ikke var lige så stålsatte. 

- Når Konservative og Venstre har opfordret ham til at dæmpe sig lidt på det punkt, har han betegnet dem som fuldstændig visionsløse og ligegyldige socialdemokrater. Og det er ikke pænt sagt, når det kommer fra Anders Samuelsen, fortæller Anders Langballe.

2: Opgiver at kæmpe imod boligjobordningen

Liberal Alliance har måttet sande, at kollegerne i Folketinget ikke er med på at skrotte boligjobordningen - også kendt som håndværkerfradraget. LA ville hellere bruge pengene, ordningen koster, på skattelettelser. Men: 

- Vi kan bare konstatere, at der ikke er flertal for at afskaffe den, siger finansordfører Joachim B. Olsen (LA) til Berlingske Business.

Derfor opgiver partiet nu modstanden og bakker op om en fornyelse af ordningen, når den udløber til nytår. 

3: Alle andre end LA vil have flere værnepligtige

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) blev offentligt irettesat af Anders Samuelsen, da han i foråret sagde til TV 2, at han godt kunne tænke sig flere værnepligtige

- Det er ikke regeringens politik. Regeringen går ikke ind for flere værnepligtige eller længere værnepligt. Claus Hjort har tænkt højt, fastslog LA-formand, Anders Samuelsen. 

Liberal Alliance er i det hele taget modstandere af værnepligt. 

Men siden har ønsket om flere værnepligtige fået medvind fra Dansk Folkeparti. Og tirsdag meddelte Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, at partiet går til efterårets forhandlinger om et nyt forsvarsforlig med et krav om at få værnepligten fordoblet

4: Burkaforbud

Konservative vil presse regeringen til et burkaforbud, meddelte partiets gruppeformand, Mette Abildgaard, op til sommergruppemødet i Nyborg tirsdag. Venstre er i øjeblikket i tænkeboks om spørgsmålet, der får opbakning af Dansk Folkeparti. 

Men sådan et forbud strider direkte imod LA's liberale rygrad og er med til at lægge partiet under ideologisk pres i regeringen. 

5: LA vil legalisere hash

Sidst, men ikke mindst, valgte partiets integrations- og udlændingeordfører, Laura Lindahl, tirsdag at slå på tromme for, at Liberal Alliance gerne vil legalisere hash.

- Banderne kæmper om det kriminelle hashmarked, og hvis vi legaliserer hash, har de ikke noget at kæmpe om, ræsonnerede hun overfor Ritzau.

Det virker, som om de (Liberal Alliance, red.) nærmest opsøger punkter, de kan tabe på. 

Anders Langballe, TV 2s politiske redaktør

De øvrige regeringspartier har dog aldrig været med på dén. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) afviste det også blankt ved Konservatives sommergruppemøde.

- Hvis vi skal løse samfundets problemer ved at lovliggøre det, der er ulovligt, har vi spillet fallit, sagde han.

TV 2s politiske redaktør undrer sig over Liberal Alliances timing. 

- Det er en besynderligt drift, der melder sig hos Liberal Alliance, når partiet annoncerer sådan et forslag på et tidspunkt, hvor det har tabt den allerstørste kamp om topskattelettelser, siger Anders Langballe. 

- Det virker, som om de nærmest opsøger punkter, de kan tabe på, når de gør det på et tidspunkt, hvor andre ideologiske emner som værnepligt og burka-forbud står til nederlag for dem. Hvorfor så opsøge sådan et punkt, som de kan skændes med de andre i blå blok om? Jeg har meget svært ved at se dem vinde det slagsmål, de har indbudt til. 

En snert af taberlugt

I det hele taget tyder de seneste dages begivenheder på, at det bliver et hårdt efterår for Liberal Alliance. 

- Der er udsigt til, at Liberal Alliance kommer til at give en indrømmelse til Konservative og Dansk Folkeparti om et burka-forbud. De kan ikke komme uden om at se på værnepligten i forbindelse med forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig. Og legalisering af hash, det tror jeg simpelthen ikke, de kommer nogen vegne med, vurderer Anders Langballe. 

Ved at de accepterer, at topskattelettelserne ikke kommer igennem, så får de jo en snert af taberlugt.

Anders Langballe, TV 2s politiske redaktør

Liberal Alliance har gjort, hvad det kunne for ikke at komme til at ende som SF, der som bekendt fik så svært ved at se sig selv og sit bagland i øjnene, at partiet trak sig fra regeringssamarbejdet i 2014. 

- Men ved at partiet accepterer, at topskattelettelserne ikke kommer igennem, så får det jo en snert af den taberlugt, som klæbede til SF, da de sad i regering, lyder det fra Anders Langballe, der dog understreger, at der er en markant forskel på de to partier. 

- Anders Samuelsen understreger igen og igen, at han meget gerne ville have topskattelettelser. Omvendt begyndte SF at argumentere for det modsatte af, hvad de havde sagt tidligere.

Men hvad siger vælgerne?  

Det er ikke første gang, Liberal Alliance vender på en tallerken.

Partiet blev dog ikke straffet af hverken vælgerne eller baglandet, da Samuelsen opgav at få høvlet fem procent af topskatten for i stedet at komme med i regeringen. 

Spørgsmålet bliver så, om det også vil lykkes denne gang at overbevise vælgerne om, at Samuelsen og company valgte den rette strategi.