Politik

K vil fordoble værnepligt for at få større hær

Værnepligten skal vare mindst otte måneder, mener De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov.

Forsvaret skal styrkes, fordi Danmark møder større trusler i sit nærområde. Derfor skal værnepligten fordobles fra nu fire måneder i trøjen til otte måneders tjeneste.

Det siger De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, før partiet tirsdag holder sit sommergruppemøde på Gl. Vindinge ved Nyborg.

- Vi har et historisk lavt antal værnepligtige. Det vil vi gerne have udvidet. Værnepligten er en reel kapacitet, der skal indgå som en vigtig del af forsvaret i Danmark, siger Rasmus Jarlov.

- Værnepligten er nu kun fire måneder. Den bliver kun et rekrutteringsshow til resten af forsvaret. Værnepligtige skal uddannes til rigtige soldater. Derfor vil vi gerne have, at værnepligten bliver mindst otte måneder.

Opbakning fra V og DF

Lignende toner har lydt fra flere ender af regeringen. I april sagde forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til TV 2, at han godt kunne tænke sig flere værnepligtige.

Men det fik dog Anders Samuelsen (LA) til gå ud og understrege, at det ikke er regeringens politik

- Regeringen går ikke ind for flere værnepligtige eller længere værnepligt. Claus Hjort har tænkt højt, sagde Anders Samuelsen (LA) til TV 2.

Billedet, der tegner sig, er ikke desto mindre, at der er opbakning til skrue op for værnepligten fra både Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti. 

Efter Claus Hjort Frederiksens melding kom DFs forsvarsordfører, Marie Krarup, nemlig også på banen. Partiet ser gerne, at de nuværende 4200 værnepligtige skrues op til 10.000.

Spændinger i Østersø-regionen

De Konservative vil ikke indkalde alle kvinder til værnepligt, men gerne have flere mænd i forsvaret.

Partiet vil ikke genindføre sessionen for alle yngre mænd, men indkalde flere værnepligtige, påpeger Rasmus Jarlov.

- Vi har et meget lille forsvar. Vi indkalder kun godt 4000 om året til værnepligt. Vi så gerne et højere antal, som blev indkaldt i længere tid, siger Rasmus Jarlov.

Kommer kravet, fordi Rusland har øget aktiviteten i Østersøen?

- Ja. Med de spændinger i Østersø-regionen, hvor der er en fare for nogle af vore allierede i Baltikum, er det vigtigt, at vi har en hær af en vis størrelse. Hæren er blevet så lille, at vi er nødt til at udvide den, mener Rasmus Jarlov.

Færre missioner langt væk

Fremover bør forsvaret koncentreres om at beskytte Danmark og vore allierede i Østersøen.

Vi bør satse mindre på at sende hær, flåde eller flyvevåben på internationale missioner langt væk, mener forsvarsordføreren.

De Konservative vil styrke hær, flåde, flyvevåben og hjemmeværnet i et nyt forsvarsforlig, siger Rasmus Jarlov.