Politik

Regeringen dropper at lette topskatten

Regeringen flytter fokus fra at lette topskatten. I stedet er der 'historisk store skattelettelser' på vej, skriver udenrigsminister Anders Samuelsen.

Nye topskattelettelser er ikke på dagsordenen ved efterårets skatteforhandlinger.

Det skriver udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på sin Facebook-profil.

Han fortæller, at et forslag om at lette topskatten ikke bliver en del af regeringens nye skatteudspil, som ventes klar inden længe.

- Som I ved, er der pt ikke flertal i folketinget for lettelser i topskatten. Det kan vi selvfølgelig ærgre os over, men vi kan også vælge at gøre en forskel og kæmpe for andre skattelettelser. Jeg mener, vi må ændre fokus og ad den vej få succes med andre dele af vores politik, skriver Anders Samuelsen.

Med den udmelding opgiver han altså at overbevise de andre partier i Folketinget om, at topskattelettelser er den rigtige vej at gå.

- Man bliver nødt til at erkende, at hvis argumenterne ikke virker og de andre partier ikke vil være med, så giver det ingen mening at spille ud med det. Så får vi bare tre måneders ørkenvandring, siger Anders Samuelsen til TV 2.

'Historisk store skattelettelser' på vej

På Dansk Folkepartis sommergruppemøde tidligere på ugen afviste partiets formand Kristian Thulesen Dahl, at der kan blive tale om at sænke topskatten.

- Vi ønsker ikke at lette skatten for de højeste indkomster. Vi vil gerne have Venstre tilbage til det, de sagde i valgkampen. Nemlig at man ville lette skatten for de laveste indkomster, sagde han.

For at undgå ørkenvandringen har Anders Samuelsen altså appelleret til regeringen om at flytte fokus.

- Vi skal gå en anden vej. Vi skal droppe den tale, og så lægge et forslag frem med historisk store skattelettelser på andre områder. For eksempel skatten i bunden og afgiftslettelser, siger han.

Udmeldingen vækker glæde hos Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

- Det er en glædelig kovending fra Liberal Alliance, som gør at vi kan få diskuteren nogle af de ting, vi i højere grad kan blive enige om, siger han til TV 2.

Pres fra lokalforeninger

Tidligere har flere LA-lokalformænd lagt pres på Anders Samuelsen for at få en lavere topskat på bordet. En af dem var lokalformand Mia Due Christensen fra Fredensborg.

- Der skal klart stå i regeringens udspil, at færre skal betale topskat. Selvfølgelig. Sker det ikke, vil jeg blive meget skuffet. Ellers har vi jo givet op, sagde hun til DR Nyheder lørdag.

Men Anders Samuelsen mener ikke, at Liberal Alliance har givet op. 

- Det er mit indtryk, at der er stor forståelse for, at det ikke er vores skyld. For vi vil gerne, men det er der nogle partier, der ikke vil. Hvis man er utilfreds og deler vores synspunkt, må man skælde ud på dem og overveje, om man skal stemme på et andet parti, siger han.