BLOG: Konservative topministre lukker bagdøren til EU

BLOG: Briter forbereder charmeoffensiv rettet mod den irske regering.

Briternes Theresa May vandrer i bjerge i sine ferier sammen med sin mand, Philip. De har ingen børn. Så hun har tid til at diskutere verden med sin kloge ægtemand og med himlens fugle i passende afstand fra politiske kolleger og journalister.

Theresas ture i bjergene ved Gardasøen må have været anstrengende i år, idet hun stort set hver dag har kunnet erfare fra britiske medier, at hendes kabinetskolleger skændes. Nogle er for hård Brexit. Andre for blød. De skød løs på hinanden.

Den blødeste er Philip Hammond, finansministeren. Den hårdeste er Liam Fox, den internationale handelsminister.

Men denne weekend sendte de to hvid røg op. De to er blevet enige. Så freden i den konservative lejr om Brexit er brudt ud. De er blevet enige om følgende, skriver de i et fælles brev til offentligheden forud for en ny uge med EU forhandlinger:

At det er ud af EU i marts 2019. Basta. Også ud af toldunionen og det indre marked. Så kan der derefter komme en kort transitperiode, hvis nødvendigt, der skal glatte overgangen ud. Men på højst et til to år, anslås det. Ingen åben bagdør. I overgangsperioden vil Det forenede Kongerige (UK) ikke være underkastet EU's traktater. Tværtimod vil briterne straks efter marts 2019 gå i gang med at slutte frihandelsaftaler med resten af verden, og også med EU.

I brevet skriver de to forhenværende fjender, nu venner, at 90 pct af den globale vækst i fremtiden vil komme til at finde sted udenfor EU. Altså ved at melde sig ud af EU, så er briterne faktisk pionerer, mener de to tilsyneladende! De 90 procent er Europa-Kommissionens egne tal.

Når enigheden i kabinettet kommer som en lettelse for premierministeren, så er det fordi forhandlingerne med EU har brug for et puf. Tiden går. Da den konservative regering overraskende mistede sit flertal ved valget i juni, da brød Brexit krigen ud igen i de politiske partier. EU-tilhængerne så resultatet som en protest imod folkeafstemningens resultat fra juni 2016. Der begyndte at cirkulere rygter om dannelsen af et nyt parti i centrum, der skulle hive briterne tilbage i EU. Der var ønsker om en ny folkeafstemning. Fru Mays ministre skød i alle retninger.

Nu lader det til, at hun har fået dem basket på plads. Eller signaleret til de uenige, at de skal blive enige, inden hun stiger op fra Gardasøens bølger og rykker ind i Downing Street 10 igen. Brexit kommer til tiden, marts 2019, sværger de to ministre. Alle fantasier om det modsatte kan EU-tilhængerne godt glemme.

Samtidig planlægger briterne midt i næste uge et irsk udspil. Irerne og briterne vil komme til at udgøre et ”Schengen-område”, dvs. med fri bevægelighed. Det har irerne og briterne i virkeligheden haft siden 1922, da den irske Free State blev dannet. Altså da Irland ophørte med at være en del af Det Forenede Kongerige og blev en selvstændig nation. Irere vil fortsat efter marts 2019 kunne rejse til UK uden pas og arbejde i UK uden arbejdstilladelse, det kunne de også inden EU. Grænsen mellem det britiske Nordirland og Den irske Republik vil blive kontrolleret, men kun med CCTV kameraer og automatisk nummerplade teknologi. Det vil sige, at alle EU-borgere efter marts 2019 kan rejse fra Irland og ind i UK uden at vise pas. Men de vil ikke – efter marts 2019 – kunne arbejde i UK uden arbejdstilladelse.

Det vil briterne foreslå i næste uge. På den måde håber de, at den irske regering i Dublin bliver britiske forbundsfæller i forholdet til forhandlingerne med EU.

Den britiske Brexit-minister David Davies skal mødes med EU's forhandler Michael Barnier i Bruxelles i den kommende uge.