Thulesen Dahl om prins Henriks udtalelser: En utrolig trist situation

Dansk Folkeparti bakker fuldt op om dronning Margrethe, som ifølge Kristian Thulesen Dahl gør et stort stykke arbejde for Danmark.

Efter længere tids tavshed fra de store partier på Christiansborg kommenterer Dansk Folkeparti nu sagen om prins Henrik, der ikke vil begraves sammen med dronning Margrethe, og som senest har sagt, at hans hustru gør ham til narren.

- Jeg synes, det er en utrolig trist situation, som er kommet, og som bliver udtrykt med de udtalelser, der er, siger Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl, da TV 2 spørger ham til sagen på partiets sommergruppemøde onsdag.

Han tilføjer:

- Vi kan jo ikke på nogen måde gå ind i forhold til prins Henrik og hans situation. Det, vi kan gøre som parti, er at understrege vores store opbakning til dronningen, og til det arbejde hun gør. Hun er en utrolig værdig repræsentant for Danmark, og det er fantastisk, hvordan hun arbejdsomt og slidsomt hele tiden arbejder for at være den monark, vi alle sammen kan være stolte af.

Prins Henrik: Dronningen har ikke vist nok respekt

Det er et interview med Se og Hør offentliggjort tirsdag, der har pustet yderligere til debatten om prins Henrik.

Her siger Prinsen, at hans kone ikke har givet ham den respekt, ”som en almindelig kone skal give til sin ægtefælle.”

Direkte adspurgt vil Kristian Thulesen Dahl ikke svare på, om han er enig med prins Henrik i, at dronningen ikke viser ham respekt.

- Jeg vil slet ikke blande mig i de konkrete udtalelser, der kommer. Vores respekt for kongehuset er også, at vi gør, hvad vi kan for at værne om det monarki, vi har, siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer:

- Det tror vi, vi bedst kan gøre ved ikke at gå ind i sådan en diskussion. Men selvfølgelig anerkender jeg, at det er en trist situation at stå i for kongefamilien.

Vil være kongegemal

Ifølge Billed-Bladet er det titlen ”kongegemal”, Prinsen er ude efter.

Får han ikke den, vil han ikke begraves sammen med sin hustru, siger prins Henrik i et interview med ugebladet.

- Jeg synes, at hvis hun vil have mig begravet med hende, at hun skal gøre mig til kongegemal. Færdig! Men jeg er ligeglad ... men enhver mand kan da ikke, hvis han ikke er ligeværdig med sin kone, blive begravet med hende. Det er umuligt, siger prins Henrik til Billed-Bladet.

Ifølge Jes Fabricius Møller fra Københavns Universitet er det teoretisk set muligt for dronning Margrethe at give prins Henrik titlen "kongegemal". Det kan du læse mere om hos Politiken.

Dronningen Margrethe ankom tirsdag til Château de Cayx i Sydfrankrig, hvor hun den kommende tid skal holde ferie med sin mand.

Ifølge Ekstra Bladet ønsker hun onsdag ikke at udtale sig om sagen, men i sidste uge fortalte kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, til BT, at monarken er ”indforstået” med beslutningen.

- Selvfølgelig er det en beslutning, som dronningen nok gerne havde været foruden. Men dronningen har kendt til den igennem længere tid, så den kommer ikke nu som en overraskelse, siger Lene Balleby til BT.

Ekspert: En gigantisk eksistentiel krise

TV 2 har onsdag talt med flere kommunikationseksperter om sagen. Ifølge Kresten Schultz Jørgensen, som er stifter af LEAD Agency, har Prinsen brug for hjælp.

- Hvis man er monarkist og tror på forfatninger - og det skal prins Henrik jo - så handler det desværre ikke om, hvad han føler. Derfor er der kun en forklaring: Manden er i en gigantisk eksistentiel krise. Og der er nogle mennesker, der må hjælpe ham.

Her bør pressen og befolkningen også være varsom med at lade prins Henrik komme til orde, mener han:

- Statsministeriet eller hoffet må hjælpe prins Henrik. Og hvis de ikke kan det, så synes jeg, at det danske samfund - både i medierne og på de sociale medier - bør give ham en timeout. Der er ingen grund til at filme folk på vej ned.

Det har onsdag morgen ikke været muligt for TV 2 at få kontakt til kongehusets presseafdeling. I går sagde kommunikationsafdelingen, at man ikke havde kommentarer til Prinsens udtalelser.

Hverken Socialdemokratiet, Venstre eller Det Konservative Folkeparti har over for TV 2 ønsket at kommentere sagen.