Politik

Mobil politistation sættes ind i bandekonflikten

Formålet med den nye politistation er at skabe mere tryghed. Seks betjente vil være på arbejde ad gangen, men der vil ikke være døgnbemanding.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og Rigspolitiet har besluttet at åbne en mobil politistation i forbindelse med den verserende bandekonflikt i København.

Politistationen åbner torsdag og bliver placeret på Nørrebro i et område med meget bandekriminalitet. Formålet er at skabe mere tryghed.

Det erfarer TV 2.

Ifølge TV 2s oplysninger vil der være seks betjente på arbejde ad gangen på den mobile politistation, der ikke vil være døgnbemandet.

Den mobile politistation har politiet allerede, og der skal derfor ikke investeres i en ny. Midlerne til bemanding bliver ikke taget fra politiets øvrige områder, men er nye penge

Bandekrigen i København raser. Beboerne dukker sig, og politikerne står i kø for at komme med løsninger. Banderne selv har været tavse. Indtil nu. Video: Ida Zander Jensen

18 skudepisoder på to måneder

Åbningen af den mobile politistation kommer efter en periode med 18 skudepisoder i København på knap to måneder i København.

Tirsdag foreslog justitsminister Søren Pape Poulsen, at banden Loyal to Familia, der primært opererer i København, skal opløses. Et forbud er et nødvendigt tiltag, mener ministeren.

- Det er det, fordi vi kæmper for nogle retsprincipper i Danmark. Der bliver lavet den ene kriminelle handling efter den anden fra medlemmerne af den her organisation. Så kan vi opløse og forbyde den, så er jeg klar til at gå den vej, sagde han.

Justitsministeren har derfor bedt Rigsadvokaten om at undersøge, hvorvidt banden kan opløses ved dom. Det skriver DR Nyheder.

Flere justitsministre har tidligere forgæves forsøgt at udstede forbud mod andre bander.

Men det afholder ikke Pape fra at prøve igen.

- Fordi der er noget moral og nogle principper på spil. Vi skulle gerne have en grundlov, der også forsvarer helt almindelige mennesker, siger han.

- Og man kan jo opløse en forening, hvis den virker ved vold og kriminalitet. Det skal simpelthen prøves, hvis der overhovedet er mulighed for det.

Hvad der så adskiller den nuværende situation fra de tidligere forsøg, kan han ikke sige.

- Det må vi vurdere nu. Men hvor sikre skal vi være? Jeg har det sådan, at hvis vi tror, der er en chance, skulle man da positivt overveje det. Så har jeg det også sådan, at ting udvikler sig.

- Jeg ved ikke, hvad Rigsadvokaten når frem til. Men forsøget skal i hvert fald gøres.

Uskyldige bliver skudt

Bandegrupperingen Loyal to Familia er lige nu en del af den bandekrig, der de seneste måneder har udmøntet sig i en række skyderier i både København og Aarhus. Blandt andet i fredags, hvor to uskyldige ofre blev ramt af skud.

Mens den presserende bandekrig raser flere steder i landet, bliver tidligere bandemedlemmer forsøgt presset tilbage til banderne. Blandt andet af grupperingen Loyal to Familia.

Det bekræfter Joy Torpdahl, områdechef for exitprogrammet i Københavns Kommune, overfor TV 2.

- Banderne har brug for så meget hjælp, som de overhovedet kan få. Banderne, der er en del af konflikten, havde måske tidligere accepteret, at personer var i exit, men nu øger banderne presset og kommer med trusler om vold, appellerer til loyalitet og følelsen af broderskab.

Udover et pres oplever de tidligere bandemedlemmer også et stigende behov for at søge tryghed. En tryghed, som de kan opnå ved at træde tilbage i det kendte bandemiljø.

- I krigstid skelner rivaliserende bander ikke mellem, om man er aktivt medlem eller trådt ud. Hvis man føler sig truet på sit liv, sker det, at man føler sig nødsaget til at få beskyttelse hos den gamle bande, siger Joy Torpdahl.

Frygter at blive fundet af fjenden

Også i Aarhus opleves det, at exitprogramdeltagere søger tilbage til de kriminelle miljøer, når bandekonflikterne vokser. 

De tidligere bandemedlemmer frygter, at de selv, kæresten eller deres børn bliver opsøgt eller fundet af fjender, fortæller Allan Aarslev, politikommissær og chef for forebyggelsessektionen hos Østjyllands Politi, til TV 2:

- Bandemedlemmerne føler sig ikke sikre, når der er en konflikt, og derfor søger de ind i banden igen. Det er ikke nødvendigvis på grund af pres, men fordi de ikke føler, at politiet og samfundet kan beskytte dem.

Mens Københavns Kommune i øjeblikket har 52 borgere indskrevet i et exitprogram, der skal hjælpe dem væk fra det kriminelle bandemiljø, har Aarhus 10 deltagere. Og det er altså svært at holde dem væk fra banderne, hvis de føler sig bange.

- De føler, at hvis de melder sig ind i banden, som de engang var en del af, så står de sammen med dem, og de føler sig derfor mere sikre. Jeg kan ikke gøre andet end at fortælle dem, at det er en forkert opfattelse og en forkert beslutning. Vi mener godt, at de kan føle sig sikre, men vi må selvfølgelig anerkende, at de føler sig pressede, siger Allan Aarslev.

Bandeskyderier i København

 1. 2017

  1. 19-årig ramt af skud

   Kort efter midnat bliver en 19-årig mand skudt i benet i Mimersgade på Nørrebro. Offeret er en tilfældig mand, der intet har at gøre med bandekonflikten.

  2. En 17-årig dreng ramt af skud

   En 17-årig dreng bliver det tilfældige offer, da to mænd på knallert skyder ham i foden i Tingbjerg.

  3. En person ramt af skud

   Der bliver kort før klokken 13 affyret skud mellem to biler på Rovsingsgade i København. En bliver ramt. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" efter et skyderi i samme gade 25. juli.

  4. 24-årig ramt af skud

   En 24-årig mand bliver skudt i ryggen, da han er ved at gå over et fodgængerfelt i lyskrydset ved Frederiksborgvej og Tomsgårdsvej. Det er to mænd på en knallert, der åbner ild.

  5. Mand ramt af skud

   To mænd på knallert affyrer flere skud på Nørrebrogade. En mand bliver ramt i den ene balle.

  6. Skud affyret

   Flere skud bliver affyret i Mjølnerparken. Tre biler - men ingen personer - bliver ramt.

  7. 26-årig mand ramt af skud

   En 26-årig mand bliver ramt af to skud i benet, da en bil stopper op i Rovsinggade, og en mand affyrer 8-10 skud. Kort efter bliver to mænd på 23 og 29 år anholdt i Mjølnerparken. De bliver dagen efter varetægtsfængslet.

  8. Skud affyret

   Skyderi i Mimersgade. Politiet finder efterfølgende afskudte hylstre, og dagen efter finder politiet et skudhul i en kaffebar på Heimdalsgade.

  9. Skud affyret

   Ukendte personer affyrer skud fra en knallert på Frederiksborgvej. To af skuddene rammer ruder i en kiosk og i en lejlighed. Ingen bliver ramt.

  10. Skud affyret mod gruppe

   På Gadelandet i Husum kommer to personer på en knallert kørende forbi en gruppe personer om eftermiddagen. Den ene affyrer mindst 12 skud mod gruppen. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" for et skyderi samme morgen på Bogtrykkervej.

  11. Skud affyret

   Der bliver skudt på Bogtrykkervej i Nordvestkvarteret nær Tagensbo Skole natten til 13. juni. Politiet finder flere patronhylstre, men ingen gerningsmænd eller nogen ramte.

  12. Bil ramt ved Mjølnerparken

   Da klokken var 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om, at flere skud var afgivet ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.

   Ingen personer har henvendt sig på skadestuen med skader efter skuddene - efterfølgende har efterforskere fundet et skudhul i en bil.

   Skyderiet er sket på strækningen mellem Mimersgade og Tagensvej, der ligger på den ydre del af Nørrebro.

Københavns Politi oplyser 10. august, at der har været 20 skudepisoder i hovedstadsområdet siden 12. juni. Desuden har der været flere tilfælde af knivoverfald.

Kilde: Københavns Politi