Undskyldning var ikke nok: Kvotekonger koster minister fiskeriet

Trods en stor undskyldning har Esben Lunde Larsens konflikt med Folketingets fiskeriordførere gjort det umuligt for ham at fortsætte.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal ikke længere have ansvaret for fiskeriområdet.

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sker det blandt andet for at "genstarte samarbejdet om reguleringen af dansk fiskeri med Folketingets Miljø- og fødevareudvalg, der i den seneste tid ikke har været tilstrækkeligt tillidsfuldt".

Det må siges at være en diplomatisk underdrivelse fra statsministerens side. For bag bemærkningen ligger, at Folketingets Miljø- og fødevareudvalg tidligere i år var meget tæt på at kræve Esben Lunde Larsen fyret i sagen om de såkaldte ’kvotekonger’. Det er betegnelsen for de få storfiskere, der har samlet hovedparten af de danske fiskekvoter på meget få hænder.

Sagen endte dog med, at Esben Lunde Larsen fik lov til at blive siddende som minister, efter han havde fået en ’meget stor næse’ fra Folketinget og havde sagt undskyld til Folketingets fiskeriordførere.

Tilliden mellem ministeren og fiskeriordførerne har dog taget sĂĄ meget skade af sagen, at statsministeren nu tager konsekvensen og flytter fiskeriomrĂĄdet over i Udenrigsministeriet med Karen Ellemann (V) som ansvarlig minister.

Indgreb mod kvotekongerne

Hele sagen om de sĂĄkaldte ’kvotekonger’ startede egentligt for 10 ĂĄr siden, da det blev muligt for danske fiskere at handle indbyrdes med de fiskekvoter, som Danmark fĂĄr tildelt af EU.

Gennem årene betød det, at fiskekvoterne blev samlet på stadig færre hænder. I 2016 var 61 procent af de danske sildekvoter i Nordsøen eksempelvis samlet på fire kuttere, mens 35 procent af de danske torskekvoter var samlet på syv kuttere.

En enkelt kvotekonge med base i Skagen menes at fange op mod 10 procent af alle de fisk, der landes i danske farvande.

16 forslag

Sidste år slog et flertal i Folketingets Miljø- og fødevareudvalg fast, at koncentrationen af fiskerikvoterne var gået for vidt. Et flertal udenom regeringen ønskede, at der blev grebet ind mod koncentrationen af fiskekvoterne og NaturErhvervstyrelsen fik til opgave at udarbejde forslag til, hvordan det kunne gøres.

NaturErhvervstyrelsen barslede med 16 forskellige forslag, nogle mere realistiske end andre. Men Esben Lunde Larsen valgte kun at præsentere Folketinget for et enkelt af disse forslag, nemlig at man kunne få kvotekongerne til at underskrive en tro og love-erklæring om, at de vil overholde reglerne.

'En stor næse'

Fiskeriordførerne blev dog ved med at presse for at få flere muligheder på bordet, og de blev meget vrede, da det gik op for dem, at der hele tiden havde eksisteret 16 forskellige forslag.

Esben Lunde Larsen forklarede selv, at han blot videregav det forslag, som han anså for det bedste af de 16. Han endte dog med at måtte sige et stort undskyld til Folketinget for at have holdt de andre muligheder skjult og indkasserede en ’næse’ – det vil sige en kraftig kritik fra Folketingsflertallet.

- Det her er en meget, meget, meget stor næse, der bliver givet til ministeren. Og det er jo selvfølgelig, fordi det afspejler et alvorligt hændelsesforløb, hvor ministeren er trĂĄdt ved siden af skiven, som socialdemokraternes fiskeriordfører Simon Kollerup udtalte pĂĄ det tidspunkt.

Flertallets politik

Ifølge Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen betød næsen, at Esben Lunde Larsen og hans embedsmænd fik klar besked om, at de skulle arbejde for at gennemføre den politik, som et flertal i Folketinget stod for – nemlig at der skulle gribes ind overfor kvotekongerne og skabes bedre betingelser for landets små og mellemstore fiskere.

- For mig har det hele tiden handlet om politik. Nu har vi sat en streg i sandet, og ministeren vil arbejde for, at vi kan få noget politik gennemført, sagde Ib Poulsen dengang.

Men sådan kom det altså ikke til at gå. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har vurderet, at det politiske samarbejde på fiskeriområdet bedst kan genoprettes, hvis en ny minister får ansvaret for området.