Politik

Esben Lunde Larsen fratages fiskeriområdet

Samarbejdet mellem fiskeriordførerne og Esben Lunde Larsen har ikke fungeret ordentligt, lyder det fra ministeren. DF-glæde over "decideret fyring".

Fiskeriområdet er mandag blevet overført til Karen Ellemann (V), som fremover bliver minister for fiskeri og ligestilling og nordisk samarbejde, oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Fiskeriområdet hørte før under miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Der etableres samtidig en selvstændig fiskeristyrelse under Udenrigsministeriet.

Området flyttes ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) af to grunde.

- For det første har det vist sig, at forvaltningen af de såkaldt omsættelige fiskekvoter igennem en årrække ikke har været tilfredsstillende, og det er jeg nødt til at tage bestik af.

- For det andet er fiskeribranchen stærkt udfordret af brexit, fordi den lander store mængder fisk i britisk farvand, siger han i pressemeddelelsen. 

Samarbejde fungerede ikke

Esben Lunde Larsen fik i foråret en næse, fordi Folketinget ikke mente, at ministeren havde orienteret partierne godt nok om mulighederne for at dæmme op for kvotekongerne, som er en betegnelse for de få velhavende fiskere, der de seneste år har sat sig på en meget stor del af fiskekvoterne og dermed skabt næsten monopollignende tilstande.

Inden da havde Esben Lunde Larsen påtaget sig ansvaret for sagen og undskyldt.

I en skriftlig udtalelse fra Miljø- og fødevareministeriet siger Esben Lunde Larsen mandag, at erhvervet ikke fortjener den politiske uro, der har været om fiskeriområdet gennem længere tid.

- Jeg har i løbet af foråret forsøgt at genetablere et godt politisk samarbejde med fiskeriordførerne, blandt andet ved at regeringen har tilsluttet sig Fiskeripakken. Det er ikke lykkedes, siger Esben Lunde Larsen i den skriftlige udtalelse.

- Det har alt for mange negative konsekvenser for dansk fiskeri, at samarbejdet mellem ordførere og minister ikke fungerer ordentligt, fortsætter han.

En decideret fyring

En af Esben Lunde Larsens hårdeste kritikere har været Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen. Han glæder sig over, det han kalder "en decideret fyring af ministeren".

- Jeg er ikke i politik for at fyre ministre, men for at gennemføre politik, og det er ikke nogen hemmelighed, at det har været meget, meget svært med Esben Lunde Larsen for bordenden, siger Ib Poulsen til Ritzau.

Han mener, at Karen Ellemann er den rette til til at overtage ansvaret for fiskeriområdet.

- Jeg nægter at tro på, at der kan være to ministre, der er så ringe på deres post, siger han.

I en skriftlig kommentar siger Karen Ellemann ifølge Ritzau:

- Fiskeriet er meget vigtigt for Danmark, og derfor glæder jeg mig til at etablere et godt og tillidsfuldt samarbejde med både ordførere og erhvervet.

- Det er ingen hemmelighed, at der venter vanskelige forhandlinger i forbindelse med brexit og ved at placere fiskeriområdet i Udenrigsministeriet, så har vi et rigtigt godt afsæt.