Politikere foreslår militær hjælp efter skudepisoder

Mobile politistationer skal være en del af politiets ressourcer, mener overborgmester.

At to tilfældige unge mænd på mindre end et døgn uafhængigt af hinanden er blevet skudt i hovedstadsområdet, får nu Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, til at bede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om at indkalde politiforligskredsen til møde.

Hun kalder den seneste tids episoder for en katastrofesituation, som politikerne er nødt til at reagere på.

- Vi skal have justitsministeren til at indkalde politiforligskredsen, for det er jo os, der sidder og styrer politiets ressourcer. Og så må vi træffe en politisk beslutning om, hvor er det, politiet skal nedprioritere dets opgaver for en periode for at få flere kræfter, siger hun.

De ekstra ressourcer skal ifølge Trine Bramsen blandt andet bruges til at få fat på de personer, som skaber, hvad hun kalder ’vanvittige episoder’, men derudover skal politiet også skabe tryghed blandt de borgere, der bor i de berørte områder.

K: Vi lytter til politiets ønsker

Hos Konservative fortæller retsordfører Naser Khader, at grænsekontrol, terrorbekæmpelse og bandekriminalitet er partiets hovedprioritet.

Han tilføjer, at hvis det er et spørgsmål om ressourcer til andre opgaver, så kunne man bede om militær hjælp til bevogtningsopgaver.

- Hvis politiet har særlige ønsker, så lytter vi til det, siger Naser Khader til TV 2.

Bandeskyderier i København

 1. 2017

  1. 19-årig ramt af skud

   Kort efter midnat bliver en 19-årig mand skudt i benet i Mimersgade på Nørrebro. Offeret er en tilfældig mand, der intet har at gøre med bandekonflikten.

  2. En 17-årig dreng ramt af skud

   En 17-årig dreng bliver det tilfældige offer, da to mænd på knallert skyder ham i foden i Tingbjerg.

  3. En person ramt af skud

   Der bliver kort før klokken 13 affyret skud mellem to biler på Rovsingsgade i København. En bliver ramt. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" efter et skyderi i samme gade 25. juli.

  4. 24-årig ramt af skud

   En 24-årig mand bliver skudt i ryggen, da han er ved at gå over et fodgængerfelt i lyskrydset ved Frederiksborgvej og Tomsgårdsvej. Det er to mænd på en knallert, der åbner ild.

  5. Mand ramt af skud

   To mænd på knallert affyrer flere skud på Nørrebrogade. En mand bliver ramt i den ene balle.

  6. Skud affyret

   Flere skud bliver affyret i Mjølnerparken. Tre biler - men ingen personer - bliver ramt.

  7. 26-årig mand ramt af skud

   En 26-årig mand bliver ramt af to skud i benet, da en bil stopper op i Rovsinggade, og en mand affyrer 8-10 skud. Kort efter bliver to mænd på 23 og 29 år anholdt i Mjølnerparken. De bliver dagen efter varetægtsfængslet.

  8. Skud affyret

   Skyderi i Mimersgade. Politiet finder efterfølgende afskudte hylstre, og dagen efter finder politiet et skudhul i en kaffebar på Heimdalsgade.

  9. Skud affyret

   Ukendte personer affyrer skud fra en knallert på Frederiksborgvej. To af skuddene rammer ruder i en kiosk og i en lejlighed. Ingen bliver ramt.

  10. Skud affyret mod gruppe

   På Gadelandet i Husum kommer to personer på en knallert kørende forbi en gruppe personer om eftermiddagen. Den ene affyrer mindst 12 skud mod gruppen. Politiet mener, at der er tale om "en bytter" for et skyderi samme morgen på Bogtrykkervej.

  11. Skud affyret

   Der bliver skudt på Bogtrykkervej i Nordvestkvarteret nær Tagensbo Skole natten til 13. juni. Politiet finder flere patronhylstre, men ingen gerningsmænd eller nogen ramte.

  12. Bil ramt ved Mjølnerparken

   Da klokken var 22.06 modtog Københavns Politi en anmeldelse om, at flere skud var afgivet ved Mjølnerparken på Nørrebro i København.

   Ingen personer har henvendt sig på skadestuen med skader efter skuddene - efterfølgende har efterforskere fundet et skudhul i en bil.

   Skyderiet er sket på strækningen mellem Mimersgade og Tagensvej, der ligger på den ydre del af Nørrebro.

Københavns Politi oplyser 10. august, at der har været 20 skudepisoder i hovedstadsområdet siden 12. juni. Desuden har der været flere tilfælde af knivoverfald.

Kilde: Københavns Politi

At militæret kan aflaste politiet, er Dansk Folkeparti enig i. Retsordfører Peter Kofod Poulsen siger til Ritzau, at militæret kan aflaste med bevogtningsopgaver, så ressourcer kan frigøres til at bekæmpe bander.

Overborgmester vil have mobile politistationer

- Det, jeg frygtede allermest, var, at helt almindelige københavnere lige pludselig blev ofre i skudilden mellem rivaliserende personer og bandemedlemmer. Og nu er det så sket, siger overborgmesteren i København, Frank Jensen (S), til Ritzau som reaktion på nattens skudepisode.

Overborgmesteren ønsker, at politiet opretter mobile politistationer i nogle af de udsatte områder for at sikre borgernes tryghed. 

Han siger samtidig, at kommunens indsats på gadeplan skal styrkes. Ved budgetforhandlingerne i september vil han spille ind med et forslag om, at gadeplansaktiviteten i København bliver øget med 50 procent. 

Politi: Det er gale mænd

Skudepisoderne, som nu får politikerne til at kræve handling, skete i Tingbjerg og på Nørrebro fredag eftermiddag og natten til lørdag. 

Lørdag morgen på et pressemøde kalder politiet gerningsmændene for gale mænd og opfordrer samtidig personer i de berørte områder til at være opmærksomme og passe på sig selv.

- Det er næsten umuligt at forhindre, at to mænd sætter sig på knallert og kører af sted for at skyde på tilfældige mennesker, siger chefpolitiinspektør Jørgen Skov.

- Det er især unge mænd i alderen 17-25 år, der er udsat. Hvis man tilhører den gruppe og færdes i de udsatte områder, vil jeg sige sige: Pas godt på jer selv.

Københavns Politi advarer om opgør mellem unge Video: Jane Bruun Elkjær