Politik

Klimaminister: Alternativet taler usandt om klimaet

Alternativets trussel om at vælte en rød regering, hvis den ikke overholder Parisaftalen, er komisk, lyder det fra klimaministeren.

Partiet Alternativet manipulerer, laver skræmmekampagne og fremsætter usandheder.

Sådan lyder den kontante reaktion fra klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), efter at Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, i et interview med TV 2 sagde, at Danmark under den borgerlige regering ikke lever op til klimaaftalen fra Paris.

- Alternativets påstand, om at Danmark ikke overholder Parisaftalen, fordi der er ligger en ansøgning om at efterforske efter olie på Lolland, er absurd og uden hold i virkeligheden. Det er manipulation og en skræmmekampagne fra Alternativet at påstå den slags usandheder, skriver klimaministeren i en skriftlig kommentar til TV 2.

Minister afviser: Vi bryder ikke klimaaftalen

Alternativets politiske ordfører fremførte i interviewet med TV 2 planerne om at søge efter olie på Lolland som en modsætning til Paris-aftalen.

- Vi skal leve op til de aftaler, vi har lavet. Eksempelvis Parisaftalen. Det gør Danmark ikke lige nu. Man vil for eksempel til at søge efter olie på Lolland. Det er den forkerte vej. Vi vil have, at vi tager de internationale aftaler alvorligt, lød det fra Rasmus Nordqvist.

Men det argument holder ikke, lyder kritikken fra klimaministeren.

- Parisaftalen forpligter ikke Danmark eller andre lande til at lade fossile brændsler ligge i jorden. Vi har eksempelvis lige lavet en stor og vigtig aftale om at forlænge olie- og gasaktiviteterne i Nordsøen, og den var selvfølgelig ikke et brud på Parisaftalen, siger Lars Christian Lilleholt.

En komisk udmelding

Han kalder samtidig udmeldingen fra Alternativet ”komisk”, fordi der ifølge ministeren ikke er et eneste parti i Folketinget, som ikke ønsker at overholde klimaaftalen.

- Alternativets trussel om at vælte en eventuel rød regering, hvis denne ikke overholder Parisaftalen, forekommer mig komisk. Der er mig bekendt ingen partier i Folketinget, der ikke vil overholde Parisaftalen eller ønsker at trække Danmark ud af den, skriver ministeren.

- Hvis Alternativet vil kæmpe for klimaet og sætte grønne linjer op for en eventuel rød regering i fremtiden, så må de finde på noget mere håndfast og målbart, som reelt er en skillelinje i den grønne omstilling.

Kan ikke genkende ministerens kritik

Alternativets Rasmus Nordqvist afviser ministerens kritik og fastholder, at Danmark ikke overholder Parisaftalen.

- Det er desværre et faktum. Der står ganske klart i Parisaftalen, at ”no back-sliding” altså ingen tilbageskridt kan accepteres i forhold til udvinding af fossile brændstoffer. Og når regeringen vil udvinde olie på Lolland, så er det netop et tilbageskridt, siger Rasmus Nordqvist.

Men det er jo jeres tolkning af en formulering i klimaaftalen, det er vel ikke fakta?

- Ja, det er en tolkning af aftalens ordlyd, som er ganske klar. Alle førende forskere siger jo netop, at op til 80 procent af kendte ressourcer skal blive i jorden, hvis vi skal holde os til en stigning på to varmegrader.

Men det er vel først i det sekund, vi udvinder olien. I øjeblikket er der ikke hevet en dråbe op. Hvordan kan du så hævde, at vi ikke lever op til Parisaftalen?

- Regeringens aftale giver mulighed for udvinding af olie. Jeg kan slet ikke genkende ministerens kritik. Det må stå for hans egen regning, siger Rasmus Nordquist.