Alternativet vil vælte rød regering, hvis ikke der leves op til klimaaftale

Hvis en fremtidig rød statsminister ikke lever op til klimaaftalen fra Paris, så vil Alternativet ikke længere holde hånden under regeringen.

Det siger Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordquist, i et sommerinterview med TV 2 News. Her bliver han for første gang konkret omkring en af Alternativets såkaldte ”grønne linjer”, der er krav, som en fremtidig rød regeringsleder skal overholde for at opnå Alternativets støtte.   

- Det betyder, at vi skal leve op til de aftaler, vi har lavet. Eksempelvis Paris-aftalen. Det gør Danmark ikke lige nu. Man vil for eksempel til at undersøge for olie på Lolland. Det er den forkerte vej. Vi vil have, at vi tager de internationale aftaler alvorligt.

Så hvis ikke en rød statsminister lever op til klimaaftalen fra Paris, så kan I ikke støtte hende?

- Nej, selvfølgelig. Det er en aftale, vi alle sammen har skrevet under på. Det skal vi leve op til. Det er vi enige om i oppositionen, siger Rasmus Nordqvist.

Grønne linjer

Partiformand Uffe Elbæk sagde til partiets årsmøde i maj, at Alternativet er klar til at vælte en kommende S-ledet regering, hvis partiets "grønne linjer" ikke blev overholdt. 

Elbæk afviste dengang at sige, hvor de grønne linjer er, men en af dem er altså klimaaftalen fra Paris COP21 fra 2015.

Klimaaftalen lægger op til at holde den globale temperaturstigning et pænt stykke under to grader.

Hos Socialdemokraterne tager politisk ordfører Nicolai Wammen Alternativets melding med ro.

- Hvis vi bliver betroet regeringsansvaret, vil vi lytte til alle, men ikke lade os dirigere rundt af nogen. Men vi er jo enige med Alternativet om at overholde Paris-aftalen, så jeg forventer ikke nogen dramatik på den front.