Politik

Minister kaldes i samråd om manglende studieboliger

Mange unge fristes til at sætte sig for dyrt af frygt for at ende uden tag over hovedet ved studiestart. Mads Jensen / Scanpix

Der er hård kamp om studieboliger i de store uddannelsesbyer.

65.165 unge danskere fik natten til lørdag besked om, at de er kommet ind på en videregående uddannelse.

For mange af dem blev lettelsen dog hurtigt afløst af panik, for det kan være nærmest umuligt at finde en bolig, som er til at betale for studerende, i de store studiebyer.

Derfor har Enhedslisten kaldt transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om boligsituationen for de studerende.

Minister skal svare

Enhedslistens boligordfører, Søren Egge Rasmussen, beder ministeren "redegøre for udviklingen i antallet af studiepladser og manglen på boliger til studerende i de større danske uddannelsesbyer"; København, Aarhus, Aalborg og Odense.

Ministeren bliver bedt om at svare på, hvad regeringen vil gøre for at sikre, at der er nok boliger til de studerende.

Desuden er partiet kommet med et udspil om en støtteordning, hvor staten skal medfinansiere nogle af kommunernes udgifter til at skaffe flere studieboliger.

Udbuddet følger ikke med efterspørgslen

Der er særligt pres på markedet for lejeboliger i København og Aarhus. Alene i København er op mod 10.000 kommende studerende på jagt efter en bolig op til studiestart.

Boligportalerne er nærmest blevet rendt over ende af boligsøgende, siden de unge fik besked om studieoptaget i weekenden.

- I år er det markant højere end tidligere. Boligmarkedet kan ikke absorbere det pres, der er lige nu. Det giver nogle kæmpe udfordringer, fordi udbuddet af boliger ikke følger med efterspørgslen, lyder det for eksempel fra Anders Hyldborg, administerende direktør hos BoligPortal.

For et år siden bad Enhedslistens boligordfører også daværende boligminister, Inger Støjberg (V), redegøre for udviklingen i studiepladser og studieboliger.

Det fremgik af ministerens svar, at der fra 2005 til 2015 var kommet 77.000 flere studiepladser på landets videregående uddannelser, mens der tilsvarende var skabt 13.000 nye studieboliger (kollegieboliger, almene ungdomsboliger og øvrige ungdomsboliger), heraf godt 9000 i de syv største uddannelsesbyer.

Sådan finder du en studiebolig – uden at blive snydt

 1. Søg bredt

  Kongens Nytorv.

  Mange af de kommende studerende har en helt klar forestilling om, hvor i byen de vil bo, mens de studerer. Vil du være sikker på at få tag over hovedet, nytter det dog sjældent at være alt for snæver i dine præferencer, mens du søger. De, der stædigt holder fast i deres krav om, hvor de vil bo, risikerer meget nemt at ende som sorteper i det store boligspil.

  Udover at det er lettere at finde en bolig uden for centrum, er disse lejemål også billigere.

 2. Snup en start-løsning og søg videre

  Værelse.

  Selvom du drømmer om at bo centralt i din studieby, er det vigtigste, at du har tag over hovedet, når studierne starter. Det er langt nemmere at finde en studiebolig lidt uden for de mest centrale områder.

  Hvis du får muligheden for at flytte ind i noget, som måske ikke lever op til alle dine krav, kan det være en god og sikker løsning til at starte med. Strategien er så, at du søger videre efter noget andet om tre til fire måneder, hvor der ikke er nær så voldsomt pres på markedet for de små lejeboliger og værelser.

 3. Vær hurtig

  Studerende.

  På de store lejeportaler er konkurrencen benhård, og udlejerne får ofte flere hundrede henvendelser på et opslag. Derfor er det helt afgørende, at du er hurtig til at rykke på de nyeste boligannoncer. Du kan eventuelt have en præsentation af dig selv klar, som du lynhurtigt kan sende afsted, når en ny bolig bliver slået op. Samtidig er det en god ide, at din ansøgning er målrettet den enkelte bolig, så ret gerne ansøgningen til, så du fortæller, hvorfor du mener, du er den rette til netop dette lejemål.

  Hvis du har søgt studier i forskellige byer, kan det være en fordel at begynde at søge bolig i de forskellige byer allerede kort inden, du ved, hvor du skal studere. På den måde kan du skabe dig et forspring i det øjeblik, du får svaret på, hvor du skal studere.

 4. Præsentér dig selv præcist

  Studerende.

  Når du beskriver dig selv, skal du gøre det præcist og retvisende. Det kan være en god ide at sætte et billede ind af dig selv, så udlejerne kan se, hvem de skriver eller taler med i telefonen, inden du eventuelt skal ud at se lejemålet.

 5. Flyt sammen med andre

  Bofællesskab.

  Det er langt lettere at finde et sted, hvis du er klar til at bo sammen med andre. Det betyder, at I kan søge efter større boliger, og kvadratmeterprisen bliver også lavere. Desuden får I flere boliger at vælge imellem.

 6. Her skal du være opmærksom i din lejekontrakt

  Lejekontrakt.

  Paragraf 7 i lejekontrakten er vigtig! Her afkrydser I "ja" eller "nej" til, om lejemålet er nyistandsat. Der kan nemt være pres på dig som lejer i forhold til at acceptere, at der er krydset ud for "ja". Men så skal lejemålet også være nyistandsat, fordi det betyder, at du også skal aflevere lejemålet nyistandsat, når du flytter fra det.

  Hvis der i lejekontrakten er krydset af ud for, at lejemålet er nyistandsat, er det enormt svært for dig at bevise, hvis det alligevel ikke var nyistandsat, da du begyndte at leje det. Vær derfor opmærksom på, at der er overensstemmelse mellem lejemålets stand og paragraf 7 i lejekontrakten.

 7. Alt det, der ikke automatisk står i lejekontrakten

  I lejekontraktens paragraf 11 kan I aftale vilkår, der går ud over lejelovens bestemmelser. Det betyder, at du skal være særligt opmærksom på, hvad der står her.

  Der er eksempler på, at paragraf 11 er på flere sider, og at den fylder mere end resten af lejekontrakten. Det betyder, at man som kommende lejer nemt mister overblikket over, hvad man er i gang med at skrive under på.

  Eksemplerne viser, at udlejere har brugt paragraffen til at skrive huslejestigninger ind, der ikke er helt "fine i kanten”, som det bliver udtrykt hos Lejernes Landsorganisation.

  I andre eksempler har udlejeren brugt paragraffen til at give sig selv længere tid til at gennemgå lejemålet, når lejeren flytter fra lejemålet. Lejeloven giver udlejeren 14 dage til at gennemgå lejemålet. Nogle udlejere har brugt paragraffen til at give sig selv op til otte uger til at gennemgå lejemålet.

 8. Betal depositum elektronisk

  Netbank.

  Der er masser af bolighajer, der forsøger at udnytte, at tusindvis af studerende er desperate efter en bolig. Derfor mister unge boligsøgende hvert år deres depositum ved at betale det til en snyder! Forsøg at gardere dig mod dette ved at betale på en måde, så du kan bevise, at du har betalt – med en bankoverførsel for eksempel.

  Vær ligeledes sikker på, at du har lejligheden og lejekontrakten, inden du betaler noget som helst.

 9. Tjek udlejeren

  Kørekort.

  Tjek op på, at udlejeren er den person, vedkommende udgiver sig for at være, ved at se billed-ID på vedkommende. For en sikkerheds skyld kan du også lige banke på hos naboen for at høre, om de kender vedkommende. Hvert år er der eksempler på, at folk lejer lejligheder ud, som de ikke har ret til at leje ud.